Reportaže

Student Roadster se na ogled postavi

Student Roadster se na ogled postavi

 

V Kongresnem centru Mons se je javnosti predstavili Student Rodster, avtomobil, ki je več let nastajal na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, in je plod univerzitetnega znanja in industrijskih izkušenj. Prav spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti med mladimi ter povezovanje univerzitetnega znanja s tistim v industriji, je ena pomembnejših strateških usmeritev tako Univerze v Ljubljani kot slovenskega gospodarstva.  

 

"S skupnimi močmi so študenti in učitelji, s partnerji iz gospodarstva, uspeli te ideale uresničiti v praksi in zato sem na projekt sem zelo," je povedala pokroviteljica dogodka rektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Andreja Kocijančič.  Minister brez listnice v Službi Vlade RS za razvoj dr. Žiga Turk je v nagovoru izpostavil, da globalizacija postavlja razvoju visoke cilje, zato je za družbo pomembno, da zna v proces vključiti prav vse, ki imajo znanje in zamisli. In študenti na Strojni fakulteti v Ljubljani jih imajo, saj je, kot je povedal dekan prof. dr. Jožef Duhovnik, več kot 55 odstotkov njenih prihodkov iz naslova raziskovalnega dela.

 

Študentje višjih letnikov Fakultete za strojništvo v Ljubljani so ob podpori priznanih slovenskih podjetij na področju avtomobilske industrije, kot so Peugeot Slovenije, Cimos, d. d., Hella Lux Slovenija, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d. in drugi, v minulih sedmih letih razdelali celoten razvojni postopek pretvorbe vozila Peugeot 406 v različico Roadster. "V seminarjih, projektnih nalogah, diplomskih seminarjih in diplomah so dokazali, da obvladajo sodobno raziskovalno-razvojno tehnologijo in opremo, številni so po diplomi začeli profesionalno pot v praksi s konkretnim in aktualnim inženirskim znanjem," je dejal mentor projekta in Predstojnik katedre za strojne elemente in razvojna vrednotenja na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani prof. dr. Matija Fajdiga.

 

"Prav vsi, ki smo bili aktivni v projektu smo spoznali, da moramo za uspešen projekt delovati kot dobro uigran orkester, kjer so vsi inštrumenti med seboj usklajeni, če želimo, da je skladba vrhunsko odigrana. Prepričan sem, da se je v projektu Student Roadster oblikovala dobra ekipa ljudi, ki so drzni, se ne bojijo izzivov in delujejo kot homogena celota za dosego skupnih ciljev," je ob predstavitvi projekta povedal vodja projekta asis. Uroš Rosa.

 

Projekt Student Roadster so opazili tudi v FISITI, svetovnem združenju na področju avtomobilske industrije, ki je projekt Sudent Roadster izbral v nabor petih projektov odličnosti, ki bodo predstavljeni na svetovnem kongresu FISITA 2008 v Munchnu.

 

www.studentroadster.com


Galerija: