Novice

BMW ponovno prejel nagrado za motor leta

Že deset let je BMW Group na samem vrhu med dobitniki svetovno najprestižnejšega tekmovanja podeljevanja nagrad za motor leta. Izkupiček v letu 2008: priznanja za štiri motorje BMW in pogonski agregat znamke MINI.

S šestimi nagradami, ki jih je dobilo pet motorjev, je na letošnji podelitvi mednarodnih nagrad za motor leta (?International Engine of the Year Awards?) BMW uspešno ubranil svojo pozicijo vodilnega svetovnega proizvajalca učinkovitih in visoko zmogljivih pogonskih enot. Že drugič zapovrstjo, je 3-litrski vrstni šestvaljnik s sistemom Twin Turbo in tehnologijo neposrednega vbrizga goriva pod visokim tlakom HPI osvojil skupno lovoriko najpomembnejšega mednarodnega tekmovanja podelitve nagrad za motor. Poleg tega je motor z razvojem 300 KM, ki se vgrajuje v BMW serije 3 in serije 5, BMW serije 1 coupe in cabrio, kot tudi novi BMW X6, ponovil lanskoletno zmagoslavje znotraj 2.5 do 3-litrske kategorije motorjev.

Samo enemu motorju je pred tem že uspelo ponoviti uspeh in obdržati najvišje mesto v skupnem točkovanju na podelitvi mednarodnih nagrad za motor leta (?International Engine of the Year Awards?): to je 5-litrski V10 agregat z visokimi vrtljaji, s katerim se ponašajo BMW M5 limuzina, M6 coupe in M6 cabrio, ki je prejel najžlahtnejšo nagrado v letih 2005 in 2006. Letos je vrhunska pogonska enota s 500 KM osvojila kategorijo v razredu ?nad 4-litri?. BMW M GmbH je bil prav tako uspešen pri razglasitvi naslednjega zmagovalca: V8 agregat s 414 KM, ki se bohoti v novem BMW M3, je osvojil nagrado v kategoriji motorjev znotraj 3 do 4-litrskega razreda. 2-litrski dizelski štirivaljnik z variabilno tehnologijo Twin Turbo, ki poganja BMW 123d, je prejel priznanje za najboljši novi motor (?Best New Engine?) v letu 2008. Tu pa je še 1.6-litrski štirivaljnik z dvojnim turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva v MINI Cooper S, ki je zadržal lanskoletno zmago znotraj 1.4 do 1.8 litrskega razreda.

Prvič v zgodovini tega tekmovanja pa je naslov za najboljši novi motor leta (?Best New Engine of the Year?), pripadel dizelski različici motorja. Dizelski štirivaljnik z 204 KM in variabilno tehnologijo Twin Turbo je osvojil omenjeno priznanje, zaradi edinstvene kombinacije zmogljivosti in učinkovitosti. Kot prvi svetovni dizelski motor, v celoti izdelan iz aluminijevih litin, razvije specifično moč več kot 100 KM na liter delovne prostornine. Hkrati pa se BMW 123d, lahko pohvali z neverjetno povprečno porabo goriva 5.2 litrov/100 km (po EU testu porabe goriva), kar ustreza 45 miljam/ galono, in stopnjo emisij CO2, ki znaša 138 gramov na km. Ti podatki nazorno pričajo o učinkovitosti razvojne strategije, ki se skriva za imenom BMW Efficient Dynamics.

Z aktualno osvojitvijo šestih trofej, BMW Group še naprej ohranja svojo dominantno pozicijo znotraj tekmovanja podelitev mednarodnih nagrad za motor, ki se odvija že deseto leto zapored. Ponovljeni uspeh vrstnega šestvaljnika s sistemom Twin Turbo, je šesta skupna zmaga za tega avtomobilskega proizvajalca, od ustanovitve tekmovanja podelitve mednarodnih nagrad za motor leta (?International Engine of the Year Awards?) v letu 1999. Prav tako pa je izjemen tudi razpon aktualnih zmagovitih motorjev BMW Group. Ti se raztezajo od štirivaljnika s 172 KM, ki poganja MINI Cooper S, pa do dveh agregatov z visokimi vrtljaji, za katerimi ponosno stoji BMW M GmbH.

Tekmovanje podelitve mednarodnih nagrad za motor leta (?International Engine of the Year Awards?) je leta 1999 ustanovila mednarodna žirija izjemno uglednih novinarjev iz sveta avtomobilizma. To leto sestavlja strokovna ekipa 65 najuglednejših novinarjev 32 različnih narodnosti, med katerimi so prisotne tudi Združene države Amerike, Japonska, Kitajska, Rusija, Indija, Nemčija, Francija, Nova Zelandija, Južna Koreja in Južna Afrika; letos pa imata svojega predstavnika tudi Romunija in Poljska. Nagrade se podeljujejo v enajstih kategorijah, kot tudi v kategoriji skupnega točkovanja.


Galerija: