Tehnika - novosti

Nissan je predstavil študijsko vozilo s tehnologijo X-by-Wire

 

 

Študijsko vozilo EA2 je razvito na osnovi nissan murana prvega rodu. Odkriva in dokazuje nove možnosti tako imenovane tehnologije X-by-wire, ki v avtomobilu mehanske povezave in obsežne hidravlične sisteme nadomesti z električnim omrežjem, po katerem se sproščajo električni impulzi, ki vodijo, upravljajo in usklajujejo delovanje posameznih sklopov.

 

Tako je bila odstranjena marsikatera omejitev pri snovanju in razporeditvi mehanskih sklopov. Vozilo je postalo prostornejše in bolj prilagodljivo. Izstopata predvsem zamenjavi mehanskih povezav s tehnologijo upravljanja preko električnega omrežja, uporabljeni za volan (steer-by-wire) in za zavorni sistem (brake-by-wire). V AE2 se je zaradi te spremembe notranja prostornost povečala do te mere, da je bilo mogoče namestiti tretjo vrsto sedežev in tako avtomobil prirediti za vožnjo sedmih oseb. S tehnologijo X-by-wire je volanski obroč postal manjši, za obračanje prednjih koles je potreben manjši kot zasuka, za vrtenje manj moči, ob vsem tem pa se lahko volanski obroč odločneje odkloni in lajša vstopanje in izstopanje iz vozila.

 

Pri zavornem sistemu je sistem zmanjšal hod stopalke, kar dodatno veča notranjo prostornost. Stopalka je preko električnega omrežja povezana s hidravličnim valjem.

 

S sistemoma steer-by-wire in brake-by-wire, torej z volanskim in zavornim sistemom, ki delujeta brez klasičnih mehanskih povezav, se je dolžina notranjosti povečala za 110 mm in meri v AE2 2600 mm. Ob vsem so opisano tehnologijo uporabili tudi za upravljanje menjalnika (shift-by-wire). Tako je bilo mogoče prestavno ročico vpeti na premikajočo se sredinsko konzolo, ki lajša prehod z voznikovega na sopotnikov sedež. Naprednost rešitve poudari še dejstvo, da tehnologija X-by-wire omogoča zmanjšanje mase vozila ter večjo zmogljivost in gospodarnost porabe goriva, kar posledično pomeni zmanjšanje izpusta izpušnih plinov.


Galerija: