Novice

Audi prejel nagrado Evropski izumitelj leta 2008

? Prestižna nagrada za tehnologijo Audi Space Frame
? Evropski patentni urad je Audiju podelil priznanje za aluminijasto lahko konstrukcijo
? Audijev koncept učinkovito zmanjšuje porabo goriva

Evropski patentni urad je družbi AUDI AG podelil priznanje Evropski izumitelj leta. To nagrado prejmejo podjetja, ki s svojimi idejami pomembno prispevajo h gospodarski rasti in konkurenčnosti v Evropi. Audi jo je prejel za svojo tehnologijo Audi Space Frame (ASF).

Günter Verheugen, podpredsednik Evropske komisije, je letošnje nagrajence pohvalil z naslednjimi besedami: "Dobitniki nagrad za evropske izumitelje leta 2008 so razvili resnično pomembne inovacije." Namen nagrade, ki jo podeljujejo že tretje leto, je promocija Evrope kot "celine inovacij".

"Nagrada je odraz naše prednosti na področju za avtomobilsko industrijo tako pomembne aluminijaste lahke konstrukcije," je dejal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG. Znamka s štirimi krogi je v kategoriji "Industrija" s svojo tehnologijo ASF prepričljivo premagala patente tekmecev.

Nagrado sta v Ljubljani prevzela Heinrich Timm, vodja Audijevega centra za aluminijasto in lahko konstrukcijo, in Norbert Enning, soizumitelj koncepta ASF: "Audi je s tehnologijo Audi Space Frame odprl novo dimenzijo avtomobilske lahke konstrukcije," je dejal Timm. Vozilo s karoserijo ASF ni le izjemno stabilno in varno, temveč tudi bistveno lažje od vozil s karoserijo iz jeklene pločevine. "To je osrednji vidik zmanjšanja porabe goriva in emisije CO2," je prepričan Enning.

Audi Space Frame ? aluminijasta lahka karoserija z bistvenimi prednostmi
Audi je tehnologijo Audi Space Frame prvič predstavil leta 1993 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu ? kot karoserijo Audija A8. Koncept ASF je izjemno toga aluminijasta struktura, v katero so deli integrirani tako, da imajo nosilno vlogo. Audi Space Frame je kompleksna struktura iz profilov in litih vozlišč, ki karoseriji zagotavlja izjemno togost in s tem tudi nadpovprečno varnost v primeru trčenja. Koncept ASF pomeni znatno manjšo maso vozila, boljše vozne lastnosti in manjšo porabo goriva. Tehnologija ASF se uporablja za Audi A8, Audi TT coupe, Audi TT roadster, Audi R8 in Lamborghini Gallardo.

Norbert Enning ? soizumitelj tehnolgije Audi Space Frame
Norbert Enning (51) pri Audiju velja za enega izmed sodelavcev z največ izumi. V zgodnjih 80-letih prejšnjega stoletja je Enning skupaj s svojo ekipo pod vodstvom Heinricha Timma razvil tehnologijo ASF. "Karoserija Audija Audi A8 s tehnologijo ASF je ena izmed najlažjih v razredu prestižnih vozil," je dejal Enning. Diplomirani strojni ključavničar, ki je pri Audiju zaposlen od leta 1982, je razen izumov v zvezi s tehnologijo ASF uspešno prispeval tudi k razvoju na področju notranje opreme in zaščite pešcev. Enning se trenutno ukvarja s predrazvojem avtomobilskih konceptov.
 

Galerija: