Predstavitve

Renault Laguna Coupé

 

 

 

Renault je svojo  izkoristil blišč filmskega festivala v Cannesu in dirki formule 1 za Veliko nagrado Monaka za izvirno dvojno premiero novega modela Laguna Coupé. Vrhunski mednarodni prireditvi, ki vsako leto na Azurno obalo privabita pozornost svetovne javnosti, sta  prav idealno prizorišče za prvo predstavitev takega avtomobila. Renault Laguna Coupé s svojim zglajenim, odločno prečiščenim in elegantnim slogom obuja občutek brezčasne lepote in pristnega avtomobilskega užitka, z zmogljivostmi pa zagotavlja izvirno doživljanje vožnje. Poleg podvozja ?Active Drive? s štirikolesnim volanom, ki je (v Laguni GT) med evropskimi novinarji poželo že obilo hvale, bo imela nova Laguna Coupé tudi šestvaljna motorja. Povsem nov motor V6 dCi z največjo močjo 173 kW (235 KM) bo nedvomno postavil nova merila za zmogljivosti in užitke, bencinski motor 3,5 V6 pa ima največjo moč 175 kW (240 KM). Laguna Coupé, ta imenitna zgoščenost občutij, dinamičnosti in čutnosti, bo prvič podrobneje predstavljena oktobra letos na avtomobilski razstavi v Parizu.

 

Eleganca v Cannesu?

Predsednik Renaulta Carlos Ghosn se je v soboto 24. maja zvečer za zaključno projekcijo 61. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu pred rdeče stopnišče pripeljal z Laguno Coupé. Končna oblika tega novega modela Renault je bila tako prvič javno razkrita pred množico fotografov in televizijskih kamer. S tem je Renault na eleganten in prefinjen način poudaril 25. obletnico svojega ekskluzivnega partnerstva z enim najslavnejših in najbolj cenjenih filmskih festivalov na svetu.

?in športna dinamika v Monaku

Renault Laguna Coupé bo še isti konec tedna svoje dinamične in športne odlike pokazala na dirkalni stezi, kjer bo v nedeljo potekala dirka formule 1 za 66. Veliko nagrado Monaka. Testna voznika moštva ING Renault F1 - Lucas di Grassi in Romain Grosjean - bosta po legendarnem uličnem dirkališču Monte Carla z dvema Lagunama Coupé odpeljala nekaj krogov in tako tisočem gledalcev ob stezi zagotovila prvovrstno presenečenje.

Renault Laguna Coupé v veliki meri ostaja zvesta dinamični in imenitni obliki oblikovalske študije, ki je bila septembra 2007 predstavljena v Frankfurtu. S svojo eleganco in s skrbno odmerjenimi velikostnimi razmerji Renault Laguna Coupé nadaljuje plemenito izročilo izjemnih kupejev. Za prepoznavnim prednjim delom je jasno slutiti zmogljivosti najboljših motorjev Zveze Renault-Nissan, ki vozniku zagotavljajo vrhunsko ugodje v vožnji. Renault Laguna Coupé lahko z mesta do 100 kilometrov na uro pospeši v manj kot 7 sekundah, njene zmogljivosti visokega razreda pa so za zagotavljanje intenzivnih užitkov in popolne učinkovitosti seveda povezane tudi s podvozjem ?Active Drive? s štirikolesnim volanom.

 

Imenitna oblika, ki poudarja dušo in značaj

Renault Laguna Coupé s svojim zglajenim, odločno prečiščenim in elegantnim slogom obuja občutek brezčasne lepote in pristnega avtomobilskega užitka. Njena oblika je jasna potomka oblikovalske študije Laguna Coupé Concept, oblikovno pa je povezana z drugimi različicami modela Laguna. Njena velikostna razmerja so z dolžino 4,64 metra in širino 1,83 metra izjemno uravnovešena. Vodilna oblikovna poteza je podrejena aerodinamiki in se začne pod masko, takoj zatem pa se strmo in izrazito povzpne na bok. Kot bi sledila toku zraka proti zadnjemu delu, ta poteza elegantno poveže in poudari oba blatnika, zadaj pa se zaključi v izrazito mišičasti obliki ?ramen?. Eleganten lok, v katerem se streha boči nad zastekljenimi deli stranic, avtu dodaja še posebno estetsko vrednost. Postavljena na aluminijasta 17- ali celo 18-palčna platišča Laguna Coupé svoj dinamičen videz in vtis moči poudarja tudi z razmerjem med medosno razdaljo (2,69 metra) in višino (1,40 metra). Enake občutke vzbuja tudi dolg in z osrednjo gubo poudarjen pokrov motorja in nova oblika žarometov. Značilnost zadnjega dela je zelo majhen previs preko zadnjih koles in nizke a široko razpotegnjene luči. Edinstvena značilnost, svetlobna in oblikovna obenem, Laguni Coupé daje videz prefinjene moči, ki je še posebno izrazit zlasti ponoči, saj utripalki obkrožata tanko črto zadnjih luči s svetlobnimi diodami (LED).

 

Štirikolesni volan: inovacija v službi izjemnosti

Tehnološko zelo dognano podvozje ?Active Drive? s štirikolesnim volanom so strokovnjaki Renaulta razvili v sodelovanju z Renault Sport Technologies in z njim dosegli vrhunske užitke v vožnji kar zadeva vodljivost, odzivnost in natančnost. Z združevanjem vodljivosti in stabilnosti vozniku zagotavlja zares intuitiven nadzor, vodljivost in aktivno varnost pa dviga na bistveno višjo raven. Prvič je bilo predstavljeno to pomlad v različici GT Renaulta Lagune in je torej v Laguni Coupé uporabljeno že drugič, ob tem pa je posebej prilagojeno kombinacijam z 2-litrskimi in V6 motorji. Podvozje ?Active Drive? s štirikolesnim volanom pri majhni hitrosti omogoča boljšo okretnost, vozniku pa prijetno in takojšnjo prilagoditev avtomobilu. V mestu, na primer na zavitih monaških ulicah, je vožnja s tem avtomobilom prav lahkotna na račun dobre okretnosti in natančnosti. Vodljivost je optimalna in povsem intuitivna, zato voznika Renault Lagune Coupé na mah prevzame pristen užitek v vožnji. Posebne nastavitve za dognan nadzor nagibanja karoserije potnikom dajejo občutek, da avtomobil ovinke premaguje gladko in brez nagibanja. Voznika že takoj nadvse prijetno presenetita odsotnost prehodnih dinamičnih pojavov med vijuganjem in izjemno natančna vodljivost že z majhnimi zasuki volana. Podvozje ?Active Drive? s štirikolesnim volanom blesti tudi na področju aktivne varnosti, tako pri zaviranju v zahtevnih okoliščinah (z odličnim nadzorom na podlagi z asimetričnim oprijemom in športni vožnji prilagojenem sistemu ESP), kot tudi pri naglem izogibanju pri višjih hitrostih (losov preskus). Udobnost kabine pri potnikih vzbudi utemeljeno in resnično umirjenost duha, saj to izjemno visoko raven aktivne varnosti začutijo v vseh voznih okoliščinah.

 

Prefinjenost in dovršenost mehanike

Povsem nov motor V6 dCi, ki bo nedvomno postavil nova merila za zmogljivosti in užitke, v Renault Laguni Coupé doseže največjo moč 173 kW (235 KM), njegov največji navor pa znaša 450 Nm. Bencinski motor 3,5 V6 pa doseže moč 175 kW (240 KM) in največji navor 330 Nm, prvič pa je povezan s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom (AJ0), kakršen je na voljo tudi z dizelskim motorjem. S takimi argumenti Renault Laguna Coupé z mesta do hitrosti 100 km na uro pospeši v manj kot 7 sekundah. Seveda bo Renault Laguna Coupé na voljo z najboljšimi motorji iz ponudbe modela Laguna, s poudarkom na najbolj zmogljivih različicah 2-litrskega bencinskega in dizelskega motorja.

 

Poglobljene izkušnja s tehnologijo ?Deep Zoom? podjetja Microsoft ?

Od petka 23. maja ima Renault Laguna Coupé tudi svojo posebno spletno stran. Zaradi uspešnosti posebne spletne strani ob predstavitvi novega modela Laguna v lanskem letu (?Inside New Laguna?), bo ta izkušnja obnovljena za vse kupce, ki Laguno Coupé želijo spoznati na ekskluziven način. Zanje so pripravili spletno stran www.laguna-coupe.com, ki je plod ekskluzivnega sodelovanja s podjetjem Microsoft ? na evropski ravni. Stran bodo redno razvijali in dopolnjevali z novimi podatki o tem izjemnem kupeju. Ob tem bodo s tehnologijo Deep Zoom obiskovalcem strani ponudili posebno poglobljeno izkušnjo.

 

Renault Laguna Coupé bo podrobneje predstavljena na mednarodni avtomobilski razstavi oktobra letos v Parizu. Laguna Coupé spada v vrh ponudbe modela Laguna, obenem pa tudi med avtomobile, ki zagotavljajo pristne avtomobilske užitke, zato ima pomembno vlogo pri krepitvi znamke Renault v segmentu prestižnejših avtomobilov. Renault Laguna Coupé potrjuje znanje na področju avtomobilskih užitkov in kakovosti, ki je tudi z izdelavo na zares prestižni ravni in je trdno zakoreninjeno v njeno gensko zasnovo. Razkošnejše različice Lagune Coupé bodo na prvih evropskih trgih na voljo že sredi oktobra, v Sloveniji pa bo prodaja predvidoma stekla še pred koncem letošnjega leta.

 


Galerija: