Novice

Srečanje GTI 2008: Gospodje zaženite motorje

Na tradicionalnem srečanju GTI ob Vrbskem jezeru bo Volkswagen svetu predstavil novo različico modela Scirocco s kar 239 kW (325 KM). Dva dni kasneje pa se bo s športno različico Scirocca na 24-urni dirki na Nürburgringu pomerila ekipa legendarnih voznikov. Tako bo novi Scirocco za vse avtomobilistične navdušence v ospredju kar na dveh kultnih prireditvah.

 

Volkswagen ob Vrbskem jezeru premierno predstavlja dirkaško različico modela Scirocco GT24. "Tega avta sploh ni potrebo voziti, da bi bil videti hiter. Scirocco GT24 leži na razmaknjenih kolesnih ohišjih tako nizko, da med kolotekom in pnevmatiko tako rekoč ni več prostora. Kljub vsemu pa je tudi ta različica nezamenljivi Scirocco. Le še širši, daljši in nižji," pravi dr. Urlich Hackenberg, član uprave družbe Volkswagen in odgovorni za raziskave in razvoj.

 

Na dirki bosta Scirocco s 325 KM vozila legendi Carlos Sainz, svetovni prvak v rallyju, in Hans-Joachim Stuck, trikratni zmagovalec "24 ur Nürburgringa". "Striezel" Stuck je bil tisti, ki je leta 1970 osvojil prvo 24-urno dirko na Nürburgringu. Danes, 38 let kasneje, pa bo nastopil s Sciroccom GT24, ki svojo moč črpa iz motorja z le 2-litrsko gibno prostornino. Ta 4-ventilski FSI s turbopolnilnikom in hladilnikom polnilnega zraka največji navor 340 Nm doseže že pri 2.100 1/min. Vozilo je opremljeno z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG), ki je na voljo tudi za serijsko različico.

 

V 70-ih letih se je z idejo o "cenovno dostopnem sanjskem vozilu" rodil prvi Scirocco. Uspeh 2-sedežnega športnega kupeja je trajal skoraj 20 let ? v tem času je bilo izdelanih več kot 360.000 vozil. Odkar pa je Volkswagen na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavil novi Scirocco, vlada še večje navdušenje: očitno je tudi ta različica zadetek v polno in bo nadaljevala uspeh sedaj že kultnega Scirocca.

 

www.volkswagen.si


Galerija: