Oblikovanje

BMW GINA: oblikovanje in funkcionalnost vozil prihodnosti

 

 

Ključ, ki vodi do razvoja jutrišnje mobilnosti se nahaja v naši pripravljenosti, da se soočimo z doseženim in našo sposobnostjo po predstavitvi novih možnosti. Da bi lahko izpolnili zastavljene cilje, je BMW Group Design izrabil potencial principa GINA (Geometry and Functions In "N" Adaptions), ki predstavlja inovativno mišljenje, znotraj okvirja maksimalno kreativne svobode. GINA ponuja povsem nove rešitve, ki se nanašajo na oblikovanje in funkcionalnost vozil prihodnosti. GINA Light Visionary Model je dejanski rezultat izjemnega, v prihodnost usmerjenega koncepta, hkrati pa predstavlja način in obseg inovativne preobrazbe. 


BMW Group Design si ne prizadeva podati zgolj odgovora na vprašanje, kakšna bo zunanjost avtomobila prihodnosti, temveč se v prvi vrsti posveča razvoju kreativne svobode, ki jo ta novi koncept ponuja. Oba izpostavljena vidika se srečujeta z zahtevami, ki naj bi jih zadovoljila vozila prihodnosti. Vse ideje, ki jih predstavlja princip GINA Light Visionary Model, izhajajo iz potreb in zahtev uporabnikov, te pa zadevajo tako estetske in funkcionalne značilnosti njihovih vozil, kot tudi željo po izražanju njihove individualnosti in življenjskega sloga. GINA Light Visionary Model se ponaša s skorajda povsem brezstično vrhnjo plastjo, ki se v funkciji fleksibilnih materialnih vlaken (tkanine) razteza preko gibljive osnove. Posamezne funkcije se razkrijejo šele, če in ko so potrebne. S tem modelom, odpira BMW Group Design osnovno debato o karakteristikah, ki bodo vplivale na razvojni proces vozil prihodnosti. V tem pogledu se bistveno razlikuje od konceptnih vozil, pri katerih se s proizvodnimi modeli prihodnosti, zrcalijo pričakovanja z implementacijo kar se da velikega števila elementov. Ravno nasprotno, GINA Light Visionary Model pooseblja vizijo avtomobila prihodnosti in služi kot predmet raziskovanja.


Brezstična karoserija GINA Light Visionary Model.


BMW Group Design je svoje vizijo po konkretizaciji avtomobila prihodnosti, udejanjil z razvojem dvosedežnega roadsterja edinstvenih dinamičnih razmerij, tako značilnih za blagovno znamko. GINA Light Visionary Model pomika koncept oblikovanja, ki je sicer znan precejšnjemu številu proizvodnih avtomobilov, na povsem novo in edinstveno raven. Prednji del vozila s stranskim profilom, vključno z vrati, ustvarja povsem enovito in tekočo, brezstično celoto, ki ne deluje zgolj kot vizualna, temveč tudi kot strukturna enota.

Da bi se ustvarila želena podoba, se je bilo potrebno pomakniti onkraj vseh predhodnih konceptov konfiguracije in oblikovanja, kot tudi materialne sestave karoserije. GINA Light Visionary Model tako ne razpolaga z običajnimi karoserijskimi komponentami, ki jih je mogoče najti pri proizvodnih avtomobilih, kot so prednji odbijač, pokrov motorja, stranski paneli, vrata, oboki koles, streha, pokrov prtljažnika in zadek. Vse naštete elemente je sedaj nadomestila nova struktura, z minimalnim številom komponent. Posebna, izjemno vzdržljiva in na raztezanje odporna materialna vlakna se raztezajo vzdolž kovinske strukture. Ta inovativni material ponuja razvojnim strokovnjakom občutno večjo stopnjo svobode pri oblikovanju in funkcionalnosti.


Karoserijo sestavljajo zgolj štirje elementi. Največja komponenta se razteza od prednjega dela vozila, preko spodnjega roba vetrobranskega stekla in stranskega dela, vse do zadnjega dela vrat. Prostrana stranska panela izvirata v točki, kjer se pojavijo stranski pragovi in se tekoči liniji zlivata preko zadnjih obokov koles v zadek avtomobila. Četrto komponento pa predstavlja zadek. 

 

Inovacijska tehnologija premika meje mogočega: vozilo z upogljivo zunanjo plastjo. 

 

Inovacijska tehnologija upogljive zunanje plasti karoserije postavlja nov mejnik na področju avtomobilske industrije. Ta inovativna rešitev ponuja nove revolucionarne možnosti tako na področju oblikovanja, kot tudi proizvodnje in funkcionalnosti. Prav tako pa igra izjemno vlogo tudi pri interakciji med voznikom in vozilom, ki se še stopnjuje z razpoložljivostjo cele vrste novih možnosti. Nekateri elementi inovativne karoserije so gibljivi, premikajo pa se s pomočjo električnih in elektrohidravličnih nadzornih sistemov. Na ta način se lahko spreminja oblika zunanjosti vozila, ki se prilagaja optimalnemu zadovoljevanju trenutne situacije in zahtevam voznika, izboljša pa se lahko tudi funkcionalni razpon delovanja vozila.


Najbolj slikovit primer ponazarja zasnova oblikovanja prednjih žarometov. Pri običajnem položaju, ko prednja žarometa nista dejavna, torej, kadar ni potrebe po osvetljevanju cestišča, sta nevidno skrita pod posebnim materialnim ovojem. Takoj ko voznik vklopi luči, se spremeni oblika prednjega dela vozila: na levi in desni strani prednje okrasne rešetke v obliki ledvičk, se odpre prej zaprti ovoj, ki ga aktivira pod njim ležeča kovinska struktura in pojavijo se dvojni žarometi BMW. Tudi zadek in stranski pragovi GINA Light Visionary Model, se lahko prilagajajo po obliki in funkcij, glede na dejansko vozno situacijo. Obe komponenti lahko prilagajata svojo obliko zunanje podobe, da bi zadovoljili željo voznika po še bolj dinamični vozni izkušnji. Inovativni koncept prav tako upošteva morebitno interakcijo z zahtevami po aerodinamiki. Zasnova zadka omogoča avtomatski dvig zadnjega spojlerja (usmerjevalnik zraka) ob dosegi določene hitrosti vozila, kar pri visokih hitrostih ustvarja dodatni odgon na zadnjo premo. Ker je celoten zadek vozila, vključno s spojlerjem, prekrit z enojno materialno plastjo, ki se razteza vse do zadnjega dela notranjosti, se homogena oblika zadka vozila ohrani v vsaki situaciji, ne glede na položaj spojlerja. Mehanski sistem, ki premika posamezne elemente, je vseskozi neviden. 


Smerokazi in zadnje luči delujejo brez sprememb na zunanjo obliko karoserije. Vendar pa se njihova pozicija razkrije šele pri vklopu. Posredovana svetloba se zrcali skozi prosojen ovoj materialnih vlaken, ki prepušča svetlobo, ni pa transparenten navzven.


Podobno navdušujočo tehnologijo izjemne variabilnosti, kaže GINA Light Visionary Model tudi na področju oblikovanja stranskih pragov. Tudi v tem primeru se lahko potek zraka po potrebi optimizira. Natančno gibanje kovinske strukture prilagaja obliko stranskih pragov, s čemer se doseže boljši pretok zraka. Istočasno pa se pojavi navzven usmerjeni dodatni aerodinamični element. Aerodinamična optimizacija in dolžina tega elementa se lahko kontinuirano prilagajata sleherni vozni situaciji. 

 

Posebna vlakna zagotavljajo natančno izvedbo gubanja materiala. 

 

Dejstvo, da je površina karoserije prekrita s plastjo upogljivih vlaken, ki se raztezajo preko kovinske strukture pomeni, da morajo uporabljeni materiali izpolnjevati natančne zahteve tovrstne tehnologije. Samo industrijsko pridobljena hibridna vlakna, izdelana iz stabilizirajoče mrežne strukture in zunanjo plastjo, ki je odporna tako na vodo, kot visoke in nizke temperature, so primerna za nanos na karoserijo. Naslednja osnovna materialna lastnost pa je maksimalna stopnja dimenzijske stabilnosti. Ne glede na  temperaturni razpon in vlažnost zraka, mora dimenzijska stabilnost materiala ostati popolna, tudi po intenzivnem in konstantnem raztezanju. Dimenzijska stabilnost omogoča ohranjanje dolgoročne napetosti površine karoserije. Premikanje posameznih komponent karoserije ustvarja natančne procese gubanja v materialu. Na izbiro materialov BMW Group Design, je med drugim vplivalo tudi navdušenje nad zunanjo in notranjo arhitekturo neke druge zgradbe. Za dosego maksimalne natančnosti pri krojenju površine iz materialnih vlaken, pri optimalni razporeditvi pritrditvenih točk in raztezanju materiala, je prišlo do izraza strokovno znanje oblikovalcev sedežnih garnitur oddelka BMW Group Interior Design. Rezultat tega sodelovanja so izjemno lepo uravnotežene površine in izjemno natančne linije, ki nastajajo s konstantno napetostjo med dvema fiksno definiranima točkama. Posebna vlakna so podprta s kovinsko žičnato strukturo. Na določenih mestih je kovina z visoko trdnostjo, dodatno ojačana z oporo iz karbonskih vlaken z izjemno stopnjo upogljivosti. Tovrstne opore se uporabljajo pretežno pri zaobljenih in gibljivih komponentah, s posebej ozkim radiem. 


Inovativna uporaba večjih površin materialnih vlaken in možnost, da se z gibanjem posameznih elementov, ki delujejo na osnovi kovinskih mrežnih konstrukcij, spreminjanja oblika površine, ustvarja novo razmerje med obliko in funkcionalnostjo. Pri dodatni potrebi po hlajenju, se lahko odprejo prednje rešetke za dovod zraka v obliki ledvičk BMW. Ker celotna površina posebne plasti materialnih vlaken ostaja nespremenjena, je zaradi funkcionalnih vzrokov, skrčitev na prednjem delu vozila, potrebno kompenzirati z dodatno napetostjo na drugih površinah. Iz tega sledi vizualno izjemno privlačna interakcija med različnimi elementi karoserije, s katero se vpelje nova dimenzija na področju oblikovanja zunanjosti. Razširitev dovoda za dotok zraka v obliki ledvičk, se aktivira s premikom kovinske konstrukcije na prednjem delu stranskih panelov. Na ta način se ustvari večja napetost, ki postane vidna s pojavom dodatne značajske linije. Z nastankom nove oblike, se istočasno poveča napetost na področju prednjega dela vozila: prednje rešetke v obliki ledvičke se odprejo.


Inovativna struktura karoserije postavlja nove smernice na področju funkcionalnosti. 


Izjemna natančnost prilagoditve materialnih vlaken na kovinsko mrežno konstrukcijo prav tako zagotavlja spreminjanje površine brez izgubljanja napetosti. Na ta način, se skozi gibanje ustreznih jeklenih opornih vezi, ob odpiranju površine karoserije ustvarja natančno določeno gubanje v materialu. GINA Light Visionary Model se omenjene opcije poslužuje za prikaz funkcije, ki sovpada z odpiranjem pokrova motorja pri običajnih vozilih. Materialna vlakna se odprejo na sredini pokrova motorja, pri čemer se vrhnja plast lahko prepogne v levo in desno stran vzdolž odprtine z dimenzijo približno 0.5 metra, kar je povsem dovolj za mehanični poseg servisnih točk pod pokrovom motorja. Odprtine posod za polnjenje motornega olja, hladilne tekočine in čistilne tekočine za vetrobransko steklo so sedaj na voljo za vzdrževalna dela. Postopek odpiranja in zapiranja je precej podoben mehanizmu delovanja tradicionalne zdravniške torbe, kjer sta obe zgibljivi stranici na sredini med seboj povezani z zapahom.

Učinek natančnega gubanja materiala površine karoserije je še bolj impresiven ob odpiranju vrat. Gubanje površine se vrši v smeri navzven in navzgor. Pri tem se zaradi velikega števila pritrditvenih točk, na katerih je tako na prednjem delu vozila, kot na zadnjih robovih vrat, fiksirana površina iz materialnih vlaken, ustvari popolnoma definirano kopičenje materiala. Proces gubanja se omejuje na področje med površino prednjih vrat in stranskim panelom. Ko so vrata vozila ponovno zaprta, se namesto gub v materialu, ki sedaj popolnoma izginejo, na površini vozila pojavijo povsem gladke linije.


Notranjost: dialog med voznikom in vozilom. 

 

Tudi v notranjosti sta variabilnost oblike in funkcionalnost med seboj nerazdružljivo povezani. Kadarkoli si voznik prikliče izbrano funkcijo, se s tem prav tako spremeni tudi zunanjost posameznih elementov v notranjosti vozila. Zmožnost spreminjanja vozila se ponovno prilagaja zadovoljevanju potreb voznika, ob tem pa se v najrazličnejših situacijah ustvarja tesna interakcija med voznikom in njegovim vozilom.


V času, ko je vozilo parkirano, se tako volan, kot vertikalno na sredinsko konzolo razporejeni okrogli instrumenti za merjenje vrtljajev, hitrost in stanja količine goriva, nahajajo v t. .i. mirujočem položaju. Tako je pri dostopu v vozilo, vozniku omogočeno maksimalno udobje. Tudi sedež zavzame svoj optimalni funkcionalni položaj in obliko šele, če in ko se voznik nanj usede. Na tej točki se vzglavnik, ki je bil pred tem trdno integriran v naslonjalu sedeža, avtomatsko pomakne navzgor. Istočasno se volan pomakne v optimalni položaj voznika, za njim pa se v idealni položaj namesti tudi instrumentna plošča. Informacija o specifičnem in optimalnem položaju za voznika, ki se nanaša tako na volanski drog, kot njegov sedež, je shranjena v sistemu za posredovanje signalov. Zagon motorja se enostavno vrši preko pritiska na gumb start/stop. Gladek prehod notranjosti in zunanjosti, ki je tako značilen za izvedbe kabrioletov znamke BMW, dobiva s tehnološkim presežkom GINA Light Visionary Model  nove dimenzije. Materialna vlakna, ki drsijo preko zadka, se zlivajo v notranjost in raztezajo preko sedežev za voznika in sovoznika. Natanko isti material pa se uporablja tudi pri oblikovanju vratnih oblog in naslonu za roke. Prestavna ročica je integrirana na sredinski konzoli.


Pred voznikom in sovoznikom se pokončno vzpenja vetrobransko steklo, z integriranim vzvratnim ogledalom na sredini okvirja prednjega stekla, prav tako pa sta z njim neposredno povezani tudi obe zunanji ogledali. Ozek vertikalni rob na sredini vetrobranskega stekla, spominja na značilno dvodelno stekleno površino v slogu tradicionalnih roadsterjev. 

 

Inovativna zasnova v stvarni preobleki: GINA Light Visionary Model.


S principom GINA Light Visionary Model, se BMW Group Design sooča s celo vrsto vidikov, ki bodo določali koncept mobilnosti v prihodnosti. Predstavlja rezultate intenzivnega razvojnega procesa na področju oblikovanja, funkcionalnosti, materialne zasnove in proizvodnje. Vse ideje, ki so se v praksi udejanjile pri GINA Light Visionary Model, izhajajo iz enega samega vzroka: izzvati konvencionalne rešitve. Prizadevno iskanje alternativnih možnosti je pripeljalo do bogatega izbora najrazličnejših zahtev, ki hrepenijo po potencialnih rešitvah za njihovo zadovoljitev. Osnovni cilj delovanja si s prefinjenimi rešitvami prizadeva omogočiti občo fleksibilnost in usmerjenost na potrebe uporabnikov. V skladu s principom GINA, pomeni sleherno izboljšanje funkcionalnosti doprinos k vzpostavitvi emocionalne povezanosti med voznikom in njegovim avtomobilom. Inovativne rešitve prav tako prispevajo k možnosti za hitro, fleksibilno in stroškovno učinkovito proizvodnjo. Vsaka inovacijska tehnologija, ki je predstavljena znotraj principa GINA Light Visionary Model, pomeni nedvoumen doprinos k optimizaciji upravljanja z viri. Ker je trajnostni razvoj eden izmed osrednjih vidikov filozofije koncepta GINA, se pričakuje, da bodo novi materiali in procesi proizvodnje, izrabljali manj virov in energije, kot predhodne rešitve. Znotraj okvirja trajnostnega vidika, se spreminja tudi infrastruktura izdelovanja avtomobilov, ki se proizvajajo v skladu s principom GINA. Sam proizvodni proces zahteva omejeno uporabo specifičnih orodij in večji prispevek visoko usposobljenih strokovnjakov. Na vseh omenjenih področjih, omogoča princip GINA Light Visionary Model inspiracijo za predano raziskovalno dejavnost in dosego idej, ki se kaže kot rezultat maksimalno kreativne svobode.

 

Emocionalni prizvok roadsterjev in jasnoviden pogled na avtomobil prihodnosti.

 

Inovativne rešitve, razvite znotraj te filozofije, med seboj niso obravnavane ločeno, temveč so integrirane v skupno vizijo ? vizijo, ki doživi svojo konkretizacijo v kontekstu izrednega in neponovljivega avtomobila. Ta kontekst se manifestira znotraj elementarnega vtisa roadsterja, kjer se pod razpotegnjenim pokrovom motorja skriva osemvaljnik z notranjim izgorevanjem, suverena pogonska moč pa se na cestišče prenaša preko zadnjih koles. Sinteza elementarne vizije in veselja do vožnje, ki ju izžareva princip GINA Light Visionary Model, ima izredno močan emocionalni učinek. Le v podobi edinstvenega avtomobila, ki s svojo avtentično obliko izžareva naravno estetiko, je mogoče resnično osvetliti pomen predstavljenih inovacijskih rešitev.

S predstavitvijo številnih značilnosti, ki močno spominjajo na tiste, ki jih je možno najti pri proizvodnih avtomobilih, gradi GINA Light Visionary Model  most med vizijo in realnostjo. Roadster počiva na 20 palčnih litih aluminijastih cross-spoke platiščih, v srebrni mat izvedbi. Podvozje avtomobila je sestavljeno iz okvirja izjemno lahkih aluminijevih litin. Tu pa sta še dve dvojni izpušni cevi na zadku, kot tudi tretja zavorna luč, integrirana na po višini prilagodljivem zadnjem spojlerju, delilnik zraka spredaj in zadnji difuzor iz karbonskih vlaken, ki jih je prav tako mogoče najti pri proizvodnih avtomobilih.

 

Vseeno pa GINA Light Visionsmodell ohranja svoj značaj v smislu raziskovalnega objekta. Ponazarja inovativno moč BMW Group Design in njegovo zmožnost soočenja z doseženim, iskanja novih rešitev in njihovo interpretacijo na višji estetski ravni, znotraj konteksta avtomobila prihodnosti. S tem vozilom se uporaba principa GINA, ki je že pripeljal do precejšnjega števila inovativnih konceptov in pripomogel k oblikovanju serijskih avtomobilov na povsem inovativen način, konsekventno nadaljuje.  

 

Kot nadaljnji korak v smeri konkretizacije posamezne vizije, se BMW Group Design poslužuje konceptnih vozil, med katere spada tudi konceptna študija CS1
iz leta 2002. CS1 je bilo prvo vozilo, ki se je predstavilo z značilnostmi, kot je osnovni princip inovativnega nadzornega sistema - BMW iDrive. Neodvisno od ostalih inovacijskih lastnosti, s katerimi se je predstavilo to konceptno vozilo, je postal sistem iDrive del serijske proizvodnje. Na osnovi filozofije GINA je bila razvita tudi inovativna metoda proizvodnje, ki omogoča proizvajalcu obdelavo predhodno oblikovanih komponent karoserije, z individualno prilagojenimi, izjemno natančnimi linijami in njihovo ponovno integracijo v proces proizvodnje. Metoda hitre proizvodnje (Rapid Manufacturing) je svojo premiero doživela pri proizvajanju pokrovov motorja za BMW Z4 M roadster in BMW Z4 M coupé. Pri teh modelih je bila pred fazo lakiranja, narejena končna oblika pokrova motorja v dveh različnih izvedbah. Te pa niso bile proizvedene s strani stiskalnice, temveč s pomočjo kirurško natančne robotske tehnologije. Oba primera ponazarjata zahtevno pot od vizije, preko koncepta, pa do serijske uporabe, ki ni vedno samoumevna in neposredna. S principom GINA Light Visionary Model, skuša BMW Group Design prikazati, ker se ta pot začne. Vse inovacijske tehnologije, ki jih prikazuje GINA Light Visionary Model ne bodo preživele naslednjih korakov faze konkretizacije. Celovit pogled na te vizije pa vsekakor lepo ilustrira, katere so tiste kreativne možnosti, ki jih uvaja BMW Group in se bodo soočale z izzivi mobilnosti v prihodnosti.

 


Galerija: