Novice

Audiju v Le Mans uspel že drugi "hat trick"

? Zmagovalna ekipa: Capello/Kristensen/McNish
? Audi R10 TDI ostaja neporažen
? Deset nastopov in osem zmag na klasični 24-urni preizkušnji


Ingolstadt/Le Mans ? Audi R10 TDI na dirki 24 ur Le Mansa še naprej ostaja neporažen: tudi na svojem tretjem nastopu je super športni avtomobil z dizelskim motorjem suvereno osvojil prvo mesto. V eni najrazburljivejših dirk v 76-letni zgodovini tekmovanja so zmago slavili Dindo Capello (Italija), Tom Kristensen (Danska) in Allan McNish (Škotska) v Audiju R10 TDI s štartno številko 2.

Napeti dvoboj med Audijevim in Peugeotovim dirkalnikom z dizelskim motorjem je presegel vsa pričakovanja rekordnega števila gledalcev, ki se jih je zbralo kar 258.500. Iz spopada gigantov je na koncu s prednostjo 4,31 minute kot zmagovalec izšel Audi.

Med celotno dirko sta bila zmagovalni Audi R10 TDI in najboljši Peugeot 908 zelo izenačena, saj nikdar nista bila narazen za več kot krog. Na začetku je tempo določal Peugeot, ponoči pa sta se izkazala zanesljivost in učinkovitost Audija R10 TDI. Potem ko je v Le Mansu začelo deževati, so Dindo Capello, Tom Kristensen in Allan McNish ob 5:17 prevzeli vodstvo in ga obdržali do cilja ob 15. uri.

Ekipa Audi Sport Team Joest je z Audijem R10 TDI dosegla že tretjo zaporedno zmago. Tako jim je že drugič po letih 2000, 2001 in 2002 uspel "hat trick" ? tri zmage na LeMansu z isto ekipo. Prehodni pokal je tako prešel v roke družbe AUDI AG.

Druga dva Audija R10 TDI sta zasedla 4. in 6. mesto. "Mladi" vozniki Lucas Luhr, Alexandre Prémat in Mike Rockenfeller so imeli skoraj do konca dirke možnost, da se uvrstijo na zmagovalni oder in so nekaj časa celo vozili na 3. mestu. Vendar pa je bilo v predzadnji uri dirke potrebno zamenjati oljni filter motorja V12 TDI.

Dr. Wolfgang Ullrich, vodja Audijevega oddelka za športni avtomobilizem: "24 ur Le Mansa 2008 se bo v anale zapisala kot edinstvena hitrostna preizkušnja, saj je bilo skrajno napeto prav vseh 24 ur. Čeprav nismo veljali za favorite, nam je s konstantno dobro vožnjo brez napak na koncu uspel veliki met ? in to proti res močnemu tekmecu. Mislim, da si gledalci ne bi mogli želeti boljše tekme. Audi je ponovno dokazal, da je prednost v tehniki."

 

www.audi.si


Galerija: