Predstavitve

Dacia Sandero: kompaktna in prostorna kombi- limuzina

 

 

Dacia po predstavitvah modelov Logan, Logan MCV, Logan Van in Logan Pick-up nadaljuje s širitvijo svoje ponudbe in predstavlja velikodušno odmerjeno kombi limuzino Sandero. Novinca izdelujejo v tovarni Pitesti v Romuniji, povzema pa vse temeljne odlike, ki so postale prepoznavna skupna lastnost modelov znamke Dacia: razsežen prostor za potnike, velik prtljažnik in robustnost. Enako kot ostali modeli znamke Dacia bo tudi Sandero ponujal izjemno razmerje med ceno in uporabnostjo dopolnjeno s tovarniškim jamstvom za obdobje treh let oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov.

 

Dacia Sandero je na prvih trgih že naprodaj v juniju, postopoma pa bo prodaja stekla tudi na drugih evropskih trgih. V Sloveniji bodo prvi primerki Sandera v prodajnih salonih Dacia na voljo za ogled in preskusne vožnje že v drugi polovici julija, uradna prodaja pa bo stekla sredi septembra letos. Cenik za Sandero je sicer še informativen, maloprodajne cene pa segajo od nič več kot 6.666 evrov za osnovno različico z bencinskim motorjem 1,4 MPI do prav tako izjemnih 8.490 evrov za Sandero Laureate z motorjem 1,6 MPI.

 

 

LASTNOSTI, KI SE JIH PRIČAKUJE OD modernEGA AVTOMOBILA

 

Plod strokovnega znanja

 

Kot vsi modeli Dacia je tudi Sandero plod edinstvenega razvojnega modela, ki z združevanjem treh dejavnikov omogoča doseganje izjemnega razmerja med uporabnostjo, opremljenostjo in ceno. Ti dejavniki so: načelo celotne zasnove z stalnim upoštevanjem ciljnih stroškov (?design-to-cost?), prenos preverjenih sestavnih sklopov iz ostalih modelov Skupine Renault za optimizacijo zanesljivosti in proizvodnih stroškov ter uporaba računalniških tehnologij za zasnovo in oblikovanje, ki v veliki meri zmanjšujejo potrebo po dragih prototipih.

 

 

Dinamična oblika

 

Dacia Sandero izstopa kot moderna kombi limuzina privlačnega videza, ki daje jasen vtis dinamičnosti in robustnosti. Prednji del krasijo sodobna izrazna žarometa ter maska in odbijač, ki se harmonično vključujejo v karoserijsko celoto. Usločena linija bočne gube, ki spominja na val, skupaj s širokima zaščitnima letvama na vratih (odvisno od različice) poudarja vtis trdnosti.

Oblika zadnjega dela okrepi občutek razkošno odmerjenega, prostornega in čvrsto izdelanega avtomobila. Vtis robustnosti in zaupanje vlivajoče lastnosti sta bili dve od lastnosti, ki so jih posebej pohvalili med predhodnim preverjanjem z morebitnimi kupci.

Na večini evropskih trgov bo za Sandero na voljo tudi poseben paket karoserijskih dodatkov ?SUV?, ki še dodatno poudari njegovo prepoznavno obliko. V tem paketu, ki avtu zagotavlja zelo terenski videz, so zajeti aerodinamična zavihka (?spojlerja?) spredaj in zadaj, ščitnika meglenk in oblogi obeh pragov.

 

Enaka namera, da bi avto kupcem ugajal in kazal na svojo kakovost, se kaže tudi v notranjosti. Nova armaturna plošča je skrbno domišljena, moderna in funkcionalna, obenem pa ponuja možnosti za kombiniranje raznih barv in vrst površinske obdelave številnih delov, kar je odvisno od različice. Oblika oblog vrat s čednimi ročicami in dekorativnimi elementi (glede na opremo) prav tako prispeva k občutku sodobnosti. Za jasno razločevanje med stopnjami opreme je Dacia Sandero na voljo s tremi izvedenkami armaturne plošče in ustrezno prilagojenimi prevlekami. Posebna pozornost je bila namenjena ustvarjanju urejenega in praktično zasnovanega voznikovega okolja z lahko berljivimi instrumenti in priročnimi stikali.

 

Učinkovitost in potovalno udobje

 

Dacia Sandero je izdelan na isti konstrukcijski osnovi B0 kot Logan, ki ima spredaj psevdo MacPherson premo s trikotnima vodiloma. Določene različice so opremljene tudi s stabilizatorjem spredaj, ki med vijuganjem zagotavlja odlično lego na cesti. Zadnja prema Dacije Sandero prav tako izhaja iz konstrukcijske osnove B0, ima torzijski drog s programiranim odklonom koles, spiralni vzmeti in pokončna blažilnika s podaljšanim gibom. Podvozje je posebej prilagojeno Daciji Sandero, vključno z zgiboma spodnjih vodil in zadnjega dela, ki so zasnovani za natančno vodljivost in dobro lego na cesti tudi na cestah z ostrimi ovinki. Kot vsi ostali modeli Dacia ima tudi Sandero povečan odmik od tal (155 mm), zaradi česar je primeren za vožnjo po vseh vrstah cestišč v mestih in na podeželju, kar povečuje njegovo vsestranskost. Sandero dobro obvladuje tudi netlakovana cestišča, saj ima dodatno zaščito dna.

 

Seveda je v večina različic opremljena s servo volanom, ki zagotavlja varno in natančno vodenje ter užitek v vožnji na ravni avtomobila B segmenta. Osnovna različica nima servo volana zaradi ohranjanja čim nižje cene. Za malenkost večje zobniško razmerje kot v modelu Renault Clio II, prilagoditve nosilca pesta in kota odklona koles pripomorejo z zmanjšanju sile, ki je potrebna za sukanje volana.

 

Nekatere različice imajo po višini in v ledvenem delu nastavljiv voznikov sedež, ki omogoča idealno nastavitev položaja za volanom, v nekaterih različicah pa si voznik udobje poveča tudi s po višini nastavljivim volanskim obročem, ob katerem so ergonomsko razporejene ročice.

 

Nenazadnje je bilo veliko skrbi posvečene tudi termalnemu udobju, ki mora zadovoljiti želje in potrebe kupcev v najrazličnejših klimatskih razmerah številnih držav. Domišljena razmestitev zračnikov že kmalu po zagonu motorja omogoča nagel dvig ali padec temperature tako v izjemnem mrazu kot tudi v udi vročini.

 

Ponudba zanesljivih motorjev

 

Dacia Sandero je na voljo z dvema bencinskima (1,4 75 KM in 1,6 90 KM) ter dvema dizelskima motorjema (1,5 dCi 70 KM in 1,5 dCi 85 KM), ki so svojo vrednost in uporabnost dokazali že v številnih modelih znamke Renault in so tudi prispevali k velikemu uspehu modelov Dacia.

 

Bencinska motorja 1,4 MPI in 1,6 MPI z nizkimi stroški, vzdržljivostjo in preprostem vzdrževanju popolnoma ustrezata vrednotam znamke Dacia, oba pa slovita po visokem navoru že pri nizkih vrtljajih in v celoti zelo ugodnima krivuljama navora. Motor 1,4 MPI svojo največjo moč 55 kW (75 KM) doseže pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 112 Nm pa pri 3.000 vrtljajih na minuto. Pri enakem številu vrtljajev motor 1,6 MPI doseže največjo moč 64 kW (90 KM) in največji navor 128 Nm. Oba motorja dopolnjuje petstopenjski ročni menjalnik, njuna normna poraba v kombiniranem ciklu pa znaša od 7,0 (1,4 MPI) do 7,2 (1,6 MPI) litra bencina na sto kilometrov.

 

Odličen motor 1,5 dCi, ki je priznan kot eden najbolj učinkovitih dizelskih motorjev na svetu, bo v Sanderu na voljo kasneje. Njegova napredna tehnologija vključuje drugi rod sistema neposrednega vbrizgavanja goriva po skupnem vodu, ki zagotavlja velike zmogljivosti in zelo majhno porabo goriva. Motor 1,5 dCi bo na voljo v različici z močjo 70 KM in bolj živahni različici z močjo 85 KM, ki je v modelih Dacia Logan in Logan MCV na voljo od septembra 2007. Nizka stopnja izpusta CO2 (120 g/km) zagotavlja privlačne okoljske lastnosti Dacije Sandero z motorjem 1,5 dCi.

 

 

VeLIKODUŠNO ODMERJEN PROSTOR JE V GENSKI ZASNOVI Dacije Sandero

 

Razsežnost prostora za potnike in prtljago na ravni višjega segmenta

 

Kljub temu, da se Sandero po ceni uvršča v segment malih avtomobilov, so velikodušno odmerjen prostor in zunanje mere v bistvu primerljivi z avtomobili malo višjega segmenta. Izjemno razmerje med prostornostjo in ceno Sandero dosega s svojo dolžino (4,02 m), širino (1,75 m) in medosno razdaljo (2,59 m).

 

Na zadnji klopi lahko udobno sedijo do trije potniki, ki imajo z 878 mm višine nad sedalom obilo prostora za glave, 145 mm prostora za kolena in 1.425 mm notranje širine v višini komolcev. Varnostni sedež za otroka je moč namestiti na katerega koli od treh sedežev zadaj. Poleg prostornosti na zadnji klopi je dostop do nje zelo preprost, saj se vrata odpirajo pod kotom do 67°.

 

Ob upoštevanju cene in kompaktnih mer avtomobila je prav tako neprekosljiv prtljažnik s 320 litri prostora in prilagodljivostjo, ki jo omogoča v razmerju 60/40 zložljiva zadnja klop (odvisno od različice). Ob zloženi zadnji klopi prostornina prtljažnika naraste na 1.200 litrov, kar pomeni, da je Dacia Sandero sicer kompaktna, a obenem izjemno prostorna kombi limuzina, v kateri se brez težav pelje do pet odraslih potnikov.

 

Varnost: neizogibna pozornost

 

Kar zadeva varnost, je bil Sandero deležen priznanega znanja in izkušenj Skupine Renault na tem področju.

Pri zagotavljanju aktivne varnosti je bila posebna pozornost posvečena zavornemu sistemu, ki ponuja stopnjo udobja, učinkovitosti in zveznega zaviranja, kakršna je povsem v skladu s pričakovanji za avtomobil segmenta B v Evropi. Dacia Sandero je lahko opremljen tudi s protiblokirnim zavornim sistemom ABS zadnjega rodu (Bosch 8.1), ki ima tudi elektronsko razporejanje zavorne moči (EBD) in ? prvikrat v modelu znamke Dacia ? tudi sistem pomoči pri zaviranju v sili (EBA).

 

Dacia Sandero je opremljen tudi s številnimi elementi pasivne varnosti, med katerimi so tudi materiali, kot je jeklo visoke natezne trdnosti (HEL), ki zagotavlja povečano čvrstost kabine z minimalnimi deformacijami še posebno v primeru čelnega trka. Sklop zgradbe volana iz magnezija in zmečkljivega volanskega droga prispeva k razpršitvi kinetične energije ob trku, armaturna plošča iz polipropilenskega satovja pa zmanjšuje tveganje poškodbe kolen. Poleg uporabljenih materialov tudi zaobljena oblika spodnjega dela ustreza obliki golenice, s čimer se ob morebitnem stiku golenic z armaturno ploščo pri trku sile razporedijo bolj enakomerno. Nenazadnje so noge in gležnji dodatno zaščiteni z oblogami pod stopali voznika in sopotnika.

Dacia Sandero ima tritočkovne varnostne pasove. Sprednja imata umerjena omejevalnika zatezne sile, ki skrbita za boljšo prsnega koša, glede na različico pa sta tudi nastavljiva po višini, kar optimizira njuno učinkovitost v primeru trka. Sistem lahko dopolnjujejo pirotehnična zategovalnika sprednjih varnostnih pasov. Dacia Sandero ima na zunanjih sedežih zadaj tudi tipska sidrišča ISOFIX za vpetje otroškega varnostnega sedeža.

Glede na izbrano opremo ima Dacia Sandero do štiri varnostne blazine. Varnostna blazina za voznika je bila zasnovana posebej za Sandero in ima ventil, ki ob sprožitvi prilagodi tlak v njej. Določene različice so opremljene z dvema stranskima varnostnima blazinama, ki v primeru bočnega trka zagotovita dodatno zaščito glave in trupa in dopolnjujeta učinek varnostnih oblog in okrepljene zgradbe vrat.

Stranski varnostni blazini za zaščito glave in trupa sta nameščeni v sedežih, ki imata okrepljeno zgradbo in posebej zasnovana zglavnika za preprečevanje poškodbe vratnih vretenc v primeru trka od zadaj. Ta nova oprema zagotavlja boljši položaj hrbta, boljšo zaščito glave in večje udobje.

 

ZANESLJIVOST IN robustNA ZASNOVA: STALNA TEMELJA VOZIL Dacia

 

V skladu z osnovnim poslanstvom konstrukcijske osnove B0 je oblikovanje Dacije Sandero vodila pomembna potreba po zagotavljanju robustnosti in zanesljivosti, ki sta utrdili ugled znamke. Posebna pozornost je bila namenjena proti korozijski zaščiti, ki med drugim obsega tudi:

? vbrizgavanje zaščitnega voska spodnjega dela zgradbe vozila in v votle dele vrat in pokrovov,

? zatesnitev stikov karoserijskih površin s kitom,

? dodatno uporabo zaščitnega voska na mehanskih sklopih spodnjega ustroja,

? izboljšano zaščito pragov in blatniških košev.

 

Enake pozornosti je bila deležna tudi zanesljivost električnega sistema in elektronike, pri čemer je bil v pomoč sistem, ki se je že dobro izkazal v številnih modelih znamke Renault. Osnova ožičenja voznikovih pripomočkov in potniške kabine je ista in med njima ni ne prekinitev in ne povezav, kar zaradi zmanjšanega tveganja slabih stikov povečuje zanesljivost. Drug primer je akumulator, čigar velikost in zmogljivost upoštevata uporabi avta tudi v izjemnih pogojih.

 

Kupec naj bi takoj spoznal tako visoko raven kakovosti, zato ima Dacia Sandero na večini evropskih trgov garancijo za obdobje treh let oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov. Dacia Sandero izstopa tudi z nizkimi stroški vzdrževanja in popravil.

 

Za še bolj brezskrbno uporabo bo kupcem na voljo tudi ?Dacia paket?, ki bo združeval financiranje in pogodbo o vzdrževanju za 36 mesecev oziroma 50.000 kilometrov, ki bo kril stroške servisnega vzdrževanja in popravil (z izjemo obrabnih delov in nezgodnih poškodb).

 

 

Sandero, PETI MODEL V PONUDBI ZNAMKE Dacia

 

Prihod modela Sandero je tudi zelo pomemben korak v razvoju znamke Dacia. S predstavitvijo Sandera se je ponudba znamke Dacia, ki že obsega klasično limuzino, kombi avtomobil in majhen poltovornjak, razširila v nov segment kombi limuzin, s katerim bo znamka lahko pridobila nove kupce.

 

Dacia Sandero bo od junija 2008 postopoma naprodaj v Evropi, v Turčiji in na območju Magreba. Prav tako kot ostali modeli znamke Dacia je tudi Sandero namenjen racionalnim, pragmatičnim in mlajšim kupcem. Kupci vozil znamke Dacia so v veliki meri lastniki enega samega avtomobila in kupci rabljenih vozil, za katere je cena glavno merilo pri odločanju za nakup. Dacia Sandero bo torej privlačila tiste kupce, ki iščejo prostorno kombi limuzino z nizko ceno in z nizkimi stroški vzdrževanja.

 

Dacia bo na domačem trgu, v Romuniji ponujala pet modelov (Logan, Logan MCV, Logan Van , Logan Pick-up in Sandero), v zahodni Evropi pa bo Dacia le tri leta po svojem vstopu na trg ponujala paleto treh modelov brez primere (Logan, Logan MCV in Sandero).

 

Razvoj in izdelava: sinergije med modeli Dacia

 

Izdelavo Dacije Sandero so v tovarni Pitesti v Romuniji začeli ob koncu oktobra 2007. Glede na to, da temelji na isti konstrukcijski osnovi B0 kot Logan, nastaja tudi na istem tekočem traku kot ostali modeli Dacia. Več kot 70 odstotkov sestavnih sklopov in delov je enakih kot v modelu Dacia Logan, kar olajšuje serijsko izdelavo dveh modelov na istem traku in prav tako omogoča prihranke pri razvoju in nabavah. Tovarna Pitesti je druga v Skupini Renault, ki začenja z izdelavo Sandera, katerega za brazilski in argentinski trg že izdelujejo v tovarni Renault v Curitibi v Braziliji.

 

Strokovnjaki Dacije so aktivno sodelovali pri razvoju modela Dacia Sandero, saj je bilo med inženirji, ki so delali na tem projektu 45 odstotkov Romunov. Tovarni so tudi zaupali izdelavo večine prototipov, saj so le prvo kvoto izdelali v Technocentru, vse ostale pa v tovarni Pitesti, kar je pripomoglo pri skrajšanju rokov in stroškov oblikovanja, obenem pa olajšalo prehod iz inženiringa v serijsko proizvodnjo.

 

Pitesti še naprej ostaja vodilna tovarna za program 90, ki v letu 2008 zagotavlja izdelavo petih modelov, poleg tega pa ima tudi mednarodni logistični center ILN, iz katerega oskrbujejo vse tovarne, ki izdelujejo vozila na konstrukcijski osnovi Logana. Tovarna Pitesti ima pomembno vlogo v določanju proizvodnih procesov in pri izobraževanju. Okrog devetdeset vodij programa 90 in vodij delovnih enot v karosernici, lakirnici in montaži tovarne v Curitibi (Brazilija) je bilo v začetku leta 2006 na štiritedenskem šolanju za proizvodne procese pri izdelavi vozil na osnovi B0. Svoje znanje in izkušnje so po vrnitvi v Brazilijo uporabili za šolanje delavcev v Curitibi.

 

Od pričetka prodaje modela Dacia Logan so v tovarni Pitesti podvojili svojo letno proizvodno zmogljivost, ki bo v letu 2008 znaša 350.000 vozil. Ritem izdelave je z 32 vozil na uro v letu 2004 s prihodom modelov Dacia  Logan MCV in Logan Van narasel na 42 vozil na uro v letu 2006, v letu 2008 pa ob prihodu modela Dacia Sandero znaša že 60 vozil na uro. Dacia Sandero bo verjetno imel skoraj polovičen delež v montažnih aktivnostih tovarne. Velik del sestavnih delov ? tako posebnih za evropski model kot tudi skupnih za ostale modele - nabavljajo lokalno. Na račun razvoja mreže dobaviteljev v regiji od začetka izdelave Logana v letu 2004 bo delež lokalne integracije v primeru modela Dacia Sandero znašal okrog 60 odstotkov, ob upoštevanju nabav še v bližnjih državah (Madžarska, Poljska, itn.) pa celo več kot 90 odstotkov.

 

Naložbe v razvoj in izdelavo Dacije Sandero v Evropi skupaj znašajo 147 milijonov evrov, od tega 65 milijonov za stroške inženiringa, 82 milijonov pa za naložbe v tovarno Pitesti. Večina teh naložb je bilo potrebnih tako za uvedbo izdelave Dacije Sandero kot tudi za povečanje proizvodne zmogljivosti na 60 vozil na uro, ki pa je zahtevala še dodatnih 100 milijonov evrov. Omeniti velja, da je uvedba nove robotizirane tehnologije za oblikovanje površin vrat in pokrovov olajšala vodenje raznolikosti modelov, ki jih izdelujejo v tovarni Pitesti.

 

Enako kot v primeru modela Renault Laguna so tudi že ob začetku programa Dacia Sandero vključili tudi Plan Odlične Kakovosti, ki obsega zasnovo, izdelavo in prodajo avtomobila. Lokalna služba nabave je skupaj z direkcijo za inženiring ter tovarno tesno sodelovala z dobavitelji, da bi zagotovili visoko raven kakovosti. Razne službe Skupine Renault so po prepoznanju morebitnih virov tveganja v celotni dobaviteljski verigi z dobavitelji pripravili ustrezne akcijske načrte, med katerimi je tudi uvedba sistema Poka Yoke v tovarne. To orodje za povečanje kakovosti je japonskega izvora (Poka = nepazljivost, Yoke = izogibati se) je preprost toda učinkovit način za jamstvo, da bodo zapleteni izdelavni procesi pravilno izvedeni.

 

Avtomobil s svetovnim poslanstvom

 

Enako kot Logan ima tudi Sandero svetovno poslanstvo. V Braziliji in Argentini je naprodaj od januarja 2008,  od junija letos pa bo postopoma na voljo tudi v Evropi, Turčiji in v državah Magreba. Ta nova kompaktna kombi limuzina s petimi vrati bo v Južni Afriki naprodaj v letu 2009, ob tem pa preučujejo tudi morebitno prodajo na še drugih trgih.

 

Na vseh naštetih trgih bo Sandero kljub svojim notranjim in zunanjim meram, ki so bolj primerljive z avtomobili iz segmenta višje, cenovno umeščen med male avtomobile.

 

 

Dacia.si


Galerija: