Predstavitve

Koleos, prvi Renaultov križanec 4x4 za pobeg iz množice

 

 

 

Koleos, je prvi Renaultov križanec (crossover), ki je idealen za pobeg od vsakdanjih navad. Renault Koleos je udoben, zelo lahkoten za vožnjo in ponuja pristne terenske zmogljivosti. Zasnovan je za raznovrstnost uporabe, saj zagotavlja enako zaupanje zbujajočo vožnjo v mestu, po odprtih cestah ali avtocestah, kot tudi izven utrjenih cestišč. Obenem Renault Koleos ponuja enako raven udobja, kot jo velja pričakovati v limuzinah, notranja prostornost pa je na ravni kompaktnega enoprostornika. Renault Koleos so oblikovali pri Renaultu, razvili pri Nissanu, izdelujejo pa ga v tovarni Renault Samsung Motors v Busanu v Južni Koreji, torej gre za plod izjemno tesnega sodelovanja strokovnjakov vsake od treh znamk, ki jih združuje Zveza Renault-Nissan.

 

Renault Koleos je bil prvič javno predstavljen marca na mednarodni avtomobilski razstavi v Ženevi, na prvih evropskih trgih pa so ga začeli prodajati v juniju. Koleos bo v slovenskih salonih Renault na voljo od 15. septembra, prednaročila oziroma rezervacije kupcev pa na podlagi informativnega cenika prodajalci sprejemajo že v juliju.

 

Informativne maloprodajne cene Koleosa segajo od 20.900 evrov za različico Expression 2,5 16V z bencinskim motorjem (126 kW / 170 KM) in pogonom na prednji kolesi, do 32.500 evrov za različico Privilege 2,0 dCi z dizelskim motorjem (110 kW / 150 KM) in samodejnim šeststopenjskim menjalnikom Proactive 6.

 

Predstavitev modela Koleos pomeni odločen korak v razvoju znamke, ne le v Evropi ampak tudi po svetu. Razkritje prvega ?crossoverja? s štirikolesnim pogonom je zanesljiv znak, da Renault lahko zavzame svoj verodostojen položaj in povsem svež pristop tudi v segmentih, v katerih doslej ni bil navzoč. Renault Koleos ponuja edinstveno raven varnosti in udobja, torej parameter, ki je postal prepoznaven znak Renaulta in ni le nadvse očiten, ampak je tudi cenovno dostopen.

 

S predstavitvijo Koleosa Renault razkriva svoj prvi 4x4 ?crossover?, ki je avtomobil za pobeg od vsakdanjika in združuje učinkovito podvozje s štirikolesnim pogonom, dinamične poteze limuzine in notranjo prostornost enoprostornika. Renault je poskrbel, da ima Koleos vse potrebne sestavine, da svojim potnikom zagotovi odlično udobje in da je novi avtomobil tudi preprost za uporabo. Sedeži in obese poskrbijo za visoko raven udobja, voznik pa ima zaradi nižje nameščene armaturne plošče odličen pregled iz vozila. Dvojno odpiranje vrta prtljažnika bistveno olajšajo dostop do njega.

 

Renault Koleos, zlahka osvojljiv križanec

Terenski avtomobili so pogosto povezani z zajetnimi merami in veljajo za vozila, katerih uporaba je zapletena, ena temeljnih značilnosti Koleosa pa je lahkotnost in kratek čas, ki ga voznik potrebuje, da se povsem privadi nanj. Renault Koleos je dolg 4,52 metra in širok 1,85 metra in s tako zmerno velikostjo zagotavlja enako lahkotno vožnjo po mestu kot tudi izven utrjenih cestišč. Nekaterim oblikovnim značilnostim terenskih avtomobilov navkljub je Renault Koleos križanec, ki zares ponuja uspešno mešanico dinamičnih in uravnoteženih potez. Poleg terenskih lastnosti, kot so visok odmik od tal in zaščitne obloge spodnjega ustroja, k splošnemu vtisu Koleosa, ki vliva zaupanje vanj, pripomore tudi vtis njegove robatosti.

 

 

Vsestranskost

Renault Koleos je križanec, čigar korenine lahko obenem najdemo v svetu limuzin, enoprostornikov in seveda tudi terenskih avtomobilov. Koleos uspešno združuje najboljše iz vseh treh razredov ter zagotavlja izjemno vsestranskost in užitke v vožnji na vseh vrsta cestišč. V urbanem okolju, na avtocestah in grobih cestiščih podvozje Koleosa daje pristen občutek varnosti in nadzora. Prednja prema tipa MacPherson se odlično ujame z delovanjem zadnjih neodvisnih obes z več vodili, kakršne ima novi X-Trail. Ta zasnova jamči za udobje in smerno stabilnost v vseh razmerah, blažilniki in vzmeti pa so posebej prilagojeni za mere Koleosa in za visoke zahteve po ravnovesju med udobjem in vodljivostjo.  Odmik od tal, ki meri 206 milimetrov (dizelska različica: 188 mm), vstopni kot 27° in sestopni kot 31° dodatno pričajo o terenskih sposobnostih Koleosa.

 

Razporejanje navora med prednji in zadnji kolesni par se samodejno prilagaja v odvisnosti od oprijema koles. V normalnih okoliščinah se navor prenaša le na prednji kolesi. V primeru, da prednji kolesi pričneta izgubljati oprijem, se do 50 odstotkov navora prenese na zadnji kolesni par. Za tako razporejanje navora skrbi elektronski spoj, nadzira in krmili pa ga najnovejši rod sistema ?All mode 4x4-I?, ki so ga pri Nissanu razvili za novi X-Trail.

 

Isti sistem nadzora štirikolesnega pogona pripomore tudi k boljši aktivni varnosti avtomobila. Tisti hip, ko zazna malenkostno prekrmarjenje ali podkrmarjenje, takoj spremeni razmerje prenosa moči med obema premama, celo pred morebitnim posegom elektronskega sistema za nadzor stabilnosti vozila (ESP). Kadar je oprijem s cestiščem slab, kot na primer na snegu, zemlji, v blatu ali pesku, je vozniku treba le pretakniti stikalo na armaturni plošči, da sproži elektronsko zaporo diferenciala in vklopi stalni štirikolesni pogon. Prav tako voznik lahko izbere stalni pogon na dve kolesi.

 

Renault Koleos je opremljen s funkcijo za speljevanje navkreber ?Hill Start Assist?, ki je lahko še posebno uporabna na vsakdanjih vožnjah. Ta naprava se samodejno vklopi pri vzponih z več kot 10-odstotnim naklonom in preprečuje, da bi avto zdrsnil nazaj po bregu. Prav tako odpravi potrebo voznika po naglem prestopanju med stopalkama za zavore in za plin, kar je sicer običajno v večini vozil.

 

Obenem ima Renault Koleos za varnejšo terensko vožnjo vgrajen tudi sistem pomoči pri vožnji po bregu navzdol ?Hill Descent Control?. To funkcijo se vklopi z gumbom na osrednji konzoli in deluje tako, da na strminah z več kot 10-odstotnim naklonom hitrost vozila samodejno omejuje na največ 7 kilometrov na uro ne da bi ob tem voznik moral uporabiti zavore. Ta funkcija deluje tudi v vzvratni prestavi.

 

Navigacijski sistem Koleosa ima številne posebnosti za terensko vožnjo, med katerimi sta tudi višinomer in barometer. Na zaslonu so prikazani nagibni kot avtomobila, ter grafikona strmine in nadmorske višine, digitalni kompas pa omogoča preprosto iskanje prave smeri vožnje tudi kjer ni kažipotov.

Za tiste kupce, ki jih privlači pustolovski izgled križanca (?crossoverja?), a nimajo nobene potrebe po štirikolesnem pogonu, bo Renault Koleos na voljo tudi s pogonom na prednji kolesi.

 

Praktičen in prilagodljiv križanec

Mnogostranskost Koleosa se ne nanaša le na njegove vozne sposobnosti, ampak tudi na zelo obsežen seznam domiselnih značilnosti in notranje opreme. Za lažji dostop ima Renault Koleos vrata prtljažnika v dveh delih. Zgornji del vrat se odpira navzgor in omogoča lahek dostop tudi na omejenem prostoru, ter nalaganje več kot  meter širokih predmetov. Spodnji del vrat se odpira navzdol in tvori polico, olajša nalaganje dolgih predmetov, z nosilnostjo do 200 kilogramov pa lahko med postankom služi tudi kot priročna klop za dva odrasla. Nenazadnje spada 1,07-metrska širina odprtine prtljažnika med najširše v tem avtomobilskem razredu.

 

Med posebnostmi za povečanje notranje prilagodljivosti je tudi sistem preprostega zlaganja zadnjih sedežev ?easy estate?. Sedeži, ki so deljivi v razmerju 60:40, se ob potegu dveh ročic v prtljažniku samodejno preklopijo, pri tem pa ni treba odpirati stranskih vrat. Ob zloženih zadnjih sedežih je dno prtljažnika popolnoma ravno, kar olajša nalaganje večjih predmetov. Prostornina prtljažnika znaša 450 litrov, če je vseh pet sedežev na svojem mestu, in naraste na  1.380 litrov, kadar so zadnji sedeži zloženi v pod. Razpoložljivi prostor je moč dodatno razdeliti z mrežo, ki se jo pritrdi na več namenskih zank in jo je možno namestiti na več načinov. V duhu poslanstva Koleosa, ki je namenjen prijetni izrabi prostega časa v naravi, ima v naslonu zadnjih sedežev tudi odprtino za prevoz smuči. Preklopljiv je tudi naslon sovoznikovega sedeža spredaj, ki spuščen tvori priročno mizico, oziroma omogoča prevoz do 2,6 metra dolgih predmetov.

 

V prostoru za potnike je obilje predalov in drugih odložišč. Armaturna plošča ima hlajen 15-litrski predal za rokavice, predal na osrednjem grebenu pa ima odstranljivo posodo. Dodaten prostor je na voljo v predalu pod sovoznikovim sedežem. Na vratih spodnji predal sprejme pol-litrsko plastenko, pokrit predal, ki tvori naslon za roko pa je idealen za shranjevanje zgoščenk. Potniki zadaj imajo na voljo prostor v zadnjem delu osrednjega grebena in dva pet-litrska pokrita predala v podu. Tudi zadnja vrata lahko sprejmejo pol-litrsko plastenko ali pa do 5 zgoščenk, dodaten prostor pa je tudi v osrednjem naslonu za roke. V prtljažniku je pod podom še 28-litrski prostor, s katerim skupna prostornina odlagališč Koleosa doseže zajetnih 70 litrov. Potnika na zunanjih sedežih zadaj imata na voljo tudi preklopni mizici s stojalom za kozarec, ki sta pritrjeni na hrbtišči prednjih sedežev.

 

Pogonski sklopi najnovejšega rodu

Renault Koleos bo na voljo z dvema tipoma motorjev Zveze Renault-Nissan.

Dizelski motor zadnjega rodu 2,0 dCi Euro 4 (M9R) bo na voljo v dveh različno močnih različicah: s 110 kW (150 KM) ali s 127 kW (175 KM). Ta motor, ki je že na voljo v avtomobilih Renault višjega razreda ter v modelih Mégane in Scénic, v Nissanih Qashqai in Novi X-Trail ter v modelu Renault Samsung Motors QM5, ima vgrajeno najnovejšo tehnologijo za dizelske motorje kot so piezo-električni injektorji, vbrizgavanje goriva po skupnem vodu pod tlakom do 1.600 barov, vodno hlajeno turbo puhalo s prilagodljivo geometrijo lopatic in samočistilni filter trdnih delcev.

Motor 2,0 dCi ima zelo široko uporabno območje navora, ki svojo najvišjo vrednost 320 oziroma 360 Nm (glede na različico) doseže že pri zelo nizkem številu vrtljajev.

Motor 2,0 dCi z močjo 110 kW je možno naročiti v kombinaciji s pogonom na dve ali pa na vsa štiri kolesa ter s šeststopenjskim  ročnim ali pa samodejnim menjalnikom. Močnejši motor s 127 kW pa je združen s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in pogonom na vsa štiri kolesa.

Koleos ima lahko vgrajen tudi bencinski 2,5-litrski motor Euro 4 (Nissan TR25), čigar največja moč znaša 126 kW (170 KM), največji navor pa 226 Nm. Na raznih trgih bo na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in/ali z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom (CVT).

 

 

4x4 (4WD)

4x2 (2WD)

Dizel

2,0 dCi 110 kW

6-stopenjski ročni

6-stopenjski samodejni

6-stopenjski ročni

6-stopenjski samodejni

2,0 dCi 127 kW

6-stopenjski ročni

-

 

-

Bencin

2,5 126 kW

6-stopenjski ročni

CVT* - brezstopenjski

6-stopenjski ročni

CVT* - brezstopenjski

* Na voljo le na nekaterih trgih

 

Udobje in prostornost na ravni enoprostornika

Renault Koleos ima vse, kar je potrebno za izjemno udobno potovanje. Posebna skrbnost je bila namenjena enemu ključnih pogojev za udobno vožnjo: učinkovitemu dušenju hrupa, ki ga povzroča delovanje mehanskih sklopov in sama vožnja.

Dizelski motor je z izravnalnima gredema za izničevanje tresljajev ročične gredi ter dvomasnim vztrajnikom pravo merilo na področju omejevanja tresljajev in trušča. Na drugi strani je vozni hrup učinkovito zmanjšan s kombinacijo temeljite izolacije in posebnih rešitev, med katerimi so akustično vetrobransko steklo, dognano vpetje pomožnega okvira motorja in zvočno-izolacijske obloge med prostoroma za motor in za potnike, pod podom ter v blatniških koših. Renault Koleos ima s temi rešitvami odločilno prednost na področju zvočnega udobja.

 

Potnike v Koleosu razvaja tudi njegova notranja prostornost, ki ponuja za segment vozil SUV, 4x4 in ?crossover? rekordne vrednosti višine za glave in prostora za kolena na prednjih sedežih, ob tem pa imajo potniki zadaj na voljo ugodno prostorsko razmerje med višino in širino. Renault Koleos glede na svojo omejeno skupno dolžino ponuja osupljivo lahek dostop do sedežev spredaj in zadaj z obilo prostora za noge in tudi boke.

 

Renault ima že dolgo v svoji ponudbi največja strešna okna s panoramskimi odprtinami na trgu in strešno okno Koleosa se ponaša s skupaj kar 0,75 kvadratnega metra veliko zastekljeno površino, kakršne nima noben od tekmecev v segmentu vozil SUV in crossover. Za kar največje toplotno udobje poskrbi gosto tkano drsno senčilo, ki ga je moč nastaviti v katerikoli položaj. Strešno okno ima funkcijo za preprečevanja priprtja in se zavoljo prostoročne kartice samodejno zapre, kadar se voznik oddalji od parkiranega avtomobila.

Kombinacija temeljito osvetljenega prostora za potnike in obet vožnje ?z vetrom v laseh? in prostim pogledom v nebo sta dve izrazito privlačni posebnosti Koleosa.

 

Za zagotovitev prvovrstnega udobja za vse potnike ima Koleos dvopodročno klimatsko napravo in gretje s posebnimi zračniki tudi za zadnje sedeže. Voznik in sovoznik si torej lahko temperaturo prilagajata svojim željam, potniki na zadnjih sedežih, pa si prezračevanje nastavljajo z gumbom na zadnjem delu osrednjega grebena, na voljo pa imajo tudi senčila.

 

Ljubitelje glasbe bo navdušila široka ponudba avdio sistemov, ki so na voljo za Renault Koleos, med katerimi vrh ponudbe predstavlja vrhunski sistem znamke Bose?. Ta je posebej prilagojen zvočnim lastnostim prostora za potnike in ima digitalni ojačevalnik, sedem zvočnikov in dodaten nizkotonec. Izjemna hi-fi zvočna kakovost pomeni, da lahko potniki zares uživajo v svoji najljubši glasbi ne glede na to, ali prihaja iz radijskega sprejemnika, izmenjevalnika za šest zgoščenk s funkcijo MP3 ali pa v vtičnico na čelni plošči priklopljenega zunanjega vira, kot je na primer iPod.

 

Užitek v vožnji povečuje široka paleta sistemov za povečanje udobja, kot je sistem za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj ali samodejna parkirna zavora, ki se aktivira ob ustavitvi motorja in popusti ob ponovnem zagonu.

Renault Koleos ima tudi navigacijsko-komunikacijski sistem Carminat, ki obsega tri funkcije: satelitsko GPS navigacijsko napravo s 7-palčnim zaslonom v razmerju 16:9 in kartografijo na DVD-ju, radijski sprejemnik z izmenjevalnikom za šest zgoščenk ter napravo za prostoročno telefoniranje z Bluetooth? povezavo s telefonom. Stikala in gumbi za vse te funkcije so priročno nameščeni na osrednjem grebenu.

Renault Koleos ima za boljšo vidljivost med nočno vožnjo lahko bi-ksenonska žarometa in dodatna žarometa za osvetljevanje notranje strani ovinka. Slednja se vklopita ob zasuku volana in vozniku omogočata zgodnejšo in učinkovitejšo prepoznavanje morebitne nevarnosti ali ovire, saj bistveno izboljšata vidno polje v zahtevnih voznih okoliščinah (križiščih, ostrih ovinkih) ter posledično večata varnost in udobje nočne vožnje.

 

V Koleosu je uporabljeno obsežno znanje Zveze s področja aktivne in pasivne varnosti

Varnost je temeljna značilnost, ki je vgrajena v vse modele Renault, Koleos pa je bil zasnovan za zagotavljanje brezhibne aktivne in seveda tudi pasivne varnosti. Glavna temelja aktivne varnosti sta skrbno zasnovano podvozje in zmogljiv zavorni sistem, ki avtu pri hitrosti 100 kilometrov na uro zagotavlja zaustavitev na zgolj 42 metrih, kar je ena najkrajših zavornih poti v segmentu terencev in križancev.

Ob zaviranju v sili, ko se je treba ogniti oviri, ali ko zmanjkuje oprijema koles, se Renault Koleos lahko zanese na protiblokirni sistem ABS z elektronskim razporejanjem moči, na sistem pomoči pri zaviranju v sili in sistem za nadzor stabilnosti ESP z nadzorom podkrmarjenja. Še preden pa se vklopi ESP, ukrepa nadzorni sistem štirikolesnega pogona, ki ob prvi zaznavi prekrmarjenja ali podkrmarjenja ustrezno prilagodi razmerje prenosa moči med prednjo in zadnjo premo.

 

Dejstvo, da je v ponudbi modelov Renault kar osem takšnih, ki so ob preskusnih trkih dobili najvišjo oceno pet zvezdic Euro NCAP (z Laguno II vred je število vseh takšnih modelov devet), zgovorno priča o znanju in izkušnjah znamke na področju pasivne varnosti. Seveda ima Renault Koleos tudi rešitve na podlagi spoznanj dolgoletnega obsežnega preučevanja resničnih prometnih nesreč. Zasnova njegove osnovne zgradbe vključuje tudi programirano zmečkljiva območja na prednjem in zadnjem delu, prostor za potnike pa je zasnovan za optimalno trdnost, s katero v primeru nezgode učinkuje kot zaščitna celica. Poleg tega ima Renault Koleos dolg seznam opreme, ki je namenjena zagotavljanju optimalne varnosti vseh potnikov in med drugim obsega šest varnostnih blazin (od katerih imata čelni blazini proženje, ki se prilagodi velikosti potnika), omejevalnike zatezne sile za vse štiri stranske sedeže, zategovalnike na prednjih sedežih in Isofix sidrišči za pritrditev otroških varnostnih sedežev na obeh stranskih sedežih zadaj.

 

Dinamična oblika limuzine z oblikovnimi značilnostmi terencev

Snovalci so Renaultu Koleos namenili prepoznavno in izrazno obliko. Čeprav je Koleos nezgrešljiv pripadnik segmenta 4x4, njegov izgled ni agresiven, slog pa je privlačen a nevsiljiv. Spredaj je med režami za zajem zraka značilen romb znamke, ob robovih pa sta moderna eliptična žarometa z ohišjem za ksenonski žarnici in dodatni luči za osvetljevanje ovinka.

Renault Koleos z obliko svojih stranic ? vključno z velikim odmikom od tal in poudarjenimi blatniki ? izdaja svoj terenski značaj. "Koleos ima izrazito osebnost. V okviru naše palete je edinstven model, ki med tekmeci izstopa s svojim nagnjenim zadnjim oknom, ki nakazuje pogonsko silo," pravi Renaultov direktor za oblikovanje Patrick le Quement. Prepoznavni obrisi zadnjih vrat ustvarjajo gibanje, ki poteka od spodnjega roba zadnjega stekla do stičišča z logotipom, ki je nameščen na bleščeče črni okrasni ploskvi.

Prostor za potnike in še zlasti za voznika je premišljeno intuitiven, notranja oprema pa temelji na nizu elegantno tekočih krivulj. Spodnji rob armaturne plošče je v obliki vala, ki daje vtis, da pokrov v bistvu lebdi nad armaturno ploščo. Oblika osrednje konzole, na kateri so združeni upravljalni sklopi za večino glavnih funkcij avtomobila, prispeva k neogibnemu vtisu dobrega počutja. Tega še bolj poudarja kakovost materialov, ki so jih izbrali za Koleos in skrbno sestavo, ki se kaže v natančnem prileganju ploskev in sestavnih delov. "Skrbno izdelana notranjost Koleosa je na res zelo visoki kakovostni ravni," opaža Patrick le Quement. "Grafične oblike so zelo prijetne, posebna pozornost pa je bila namenjena zaznavni kakovosti."

Renault je za kupce, ki si želijo svoj avtomobil dodatno opremiti po lastnem okusu in potrebah, pripravil nabor dodatne opreme, v katerem je tudi nekaj elementov za poudarek terenskega (dela) Koleosovega značaja.

 

Avtomobil novega rodu

Razvoj zahtev kupcev in po vsem svetu rastoče zavedanje o okoljskih vprašanjih sta izdelovalce vozil napeljala na ponoven razmislek o svoji ponudbi avtomobilov za prosti čas. Tradicionalni terenci, ki jih najširša družba ne sprejema povsem brez zadržkov, niso več povsem v duhu časa. Posledično so v zadnjih letih razcvet doživela tako imenovana vozila ?crossover? oziroma križanci.

Športni terenci ali na kratko SUV so danes navzoči že v vseh segmentih in v tem posnemajo širjenje enoprostornikov, ki so se v devetdesetih letih razširili v vse razrede. Resnično so se meje med segmenti v očeh kupcev zabrisale. Danes športni terenci pomenijo že 5 odstotkov celotne svetovne prodaje avtomobilov, še pred 15 leti pa je njihov delež znašal manj od enega odstotka.

 

Avto za osvajanje novih kupcev

Prodaja športnih terencev in križancev na petih največjih evropskih trgih nenehno narašča, močna rast pa pomeni, da se je skupna prodaja takšnih vozil vseh znamk v zadnjih petih letih povzpela z 222.500 na 522.000 primerkov. Ta trend je opazen po vsej Evropi: na skupnem trgu z obsegom letne prodaje okrog 15 milijonov vozil je bilo leta 2007 prodanih več kot 700.000 športnih terencev in križancev, s čimer so si odrezali 5-odstoten delež trga.

Ta del trga je s 25 različnimi modeli tudi izjemno konkurenčen. Renault s predstavitvijo Koleosa, svojega prvega križanca s štirikolesnim pogonom, svojo ponudbo dopolnjuje z novim modelom, ki izkorišča zrelost in izkušnje vodilnih igralcev na trgu.

Evropski kupci športnih terencev in kompaktnih križancev večinoma prehajajo z vozil segmentov C in D. Velik del že ima podobno vozilo (25 odstotkov), 22 odstotkov jih prehaja z vozila segmenta D, 13 odstotkov z vozila segmenta C, 8 odstotkov pa je bivših lastnikov enoprostornikov.

 

Renault Koleos je znak pospešenega mednarodnega razvoja Skupine. Prodaja novinca bo v Evropi stekla v juniju 2008, do leta 2009 pa bo naprodaj v skoraj 40 državah na petih celinah.

 

Edinstvena industrijska pustolovščina

Pet let po sklenitvi Zveze Renault-Nissan in štiri leta po ustanovitvi znamke Renault Samsung Motors v Južni Koreji so se pri Renaultu odločili, da začnejo delo na projektu 4x4, ki naj bi dosegel dvojni cilj: dopolnil naj bi ponudbo modelov segmenta C, a obenem ostal zvest filozofiji podjetja, da snuje in izdeluje vozila, ki spoštujejo ostale.

Sinergijski učinki v okviru Zveze, kot je skupna uporaba konstrukcijskih osnov in mehanskih sklopov, ter obetano povečanje prodaje v Koreji so projektu zagotovili prvovrstno finančno ozadje.

Različne vloge v projektu so bile razdeljene takole: Renault je prevzel skrb za zasnovo, oblikovanje in opredelitev temeljnih lastnosti vozila (zmogljivosti, oprema) ter dobavo dizelskih motorjev. Nissan je zagotovil tehnologijo štirikolesnega pogona, dobavo bencinskih motorjev in potrjevanje projekta. Nazadnje naj bi Renault Samsung Motors zagotovil izdelavo modela Renault Koleos za svetovni trg.

Konstrukcijska osnova ?C? Zveze Renault-Nissan, ki jo je Nissan za svoja modela X-Trail in Rogue predelal v osnovo C 4x4, se je popolnoma prilegala velikosti novega križanca. Proizvodnja v Južni Koreji se je kmalu izkazala kot naravna izbira, saj športni terenci in križanci v tej državi z okrog 20-odstotnim tržnim deležem tvorijo prevladujoč segment. Ob tem sta bili učinkovitost in prilagodljivost tovarne Renault Samsung Motors v Busanu dodatni okoliščini, ki sta govorili v prid odločitve, da korejska tovarna v celoti prevzame izdelavo modela Renault Koleos. Pismo o nameri je bilo podpisano marca 2004. Koleos naj bi postal prvi Renaultov križanec, ki bi ga zasnovali in oblikovali pri Renaultu, razvili pri Nissanu in izdelovali v Renault Samsung Motors.

V Renaultov Technocentre v Guyancourtu na južnem obrobju Pariza so poslali ekipo japonskih inženirjev iz Nissana, ki je delala skupaj z Renaultovo projektno skupino in sproti preverjala vse tehnične rešitve. Prvi mejnik - predpogodbo - so dosegli zelo naglo in decembra 2004 je bila sprejeta odločitev, da začnejo z razvojno fazo projekta H45. Renault je ustanovil za C platformo Zveze Renault-Nissan specializirano projektno skupino, ki je služila kot vmesni člen za usmerjanje informacij med projektnimi skupinami v Nissanu in pri Renault Samsung Motors. Ustanovljen je bil tridelen odbor enakopravnih udeležencev za vodenje projekta, vodje programa vsake od treh znamk pa so na rednih sestankih, ki so izmenično potekali v Franciji, na Japonskem in v Koreji, presojali odgovore Nissanovega oddelka za inženiring vozil pri Nissanu na zahteve iz Renaultove specifikacije.

Naslednja stopnja je pomenila prenos sedeža projekta v bližino Nissanovega središča za inženiring Acugi na Japonskem, kjer so oblikovalci Renaulta in Renault Samsung Motors zaključili svoje delo pri oblikovanju zunanjosti in notranjosti. Rojen je bil prvi Renault Koleos. Mejnik dokončne potrditve oblike je bil dosežen julija 2005 in projekt H45 je dobil zeleno luč za nadaljnji razvoj.

 

28 mesecev razvoja

V obdobju 28 mesecev, ki so pretekli od dokončne potrditve oblike do soglasja za začetek izdelave, so projektne skupine vseh treh znamk ob aktivnem medsebojnem sodelovanju osredotočile na dosego ciljev, ki jih je opredelil Renault.

 

Kombinacija zapletenosti projekta i tristranskega odnosa je omogočila uveljavitev novih in vedno bolj utečenih delovnih postopkov. Da bi Renaultu Koleos zagotovili pridobitev vsega najboljšega, kar lahko ponudi Zveza Renault-Nissan, je bilo večkrat potrebno razsojanje, četudi le zaradi razlik v željah kupcev na raznih celinah, kar zahteva predvidevanje tržnih trendov na svetovni ravni. Poleg tega imata Renault in Nissan kljub vedno bolj usklajenim delovnim metodam, še vedno zelo različni kulturni identiteti in te posebnosti je bilo tudi treba upoštevati.

Večina dela, ki je sledilo podpisu pogodbe oktobra 2005 je bilo povezanega z odzivi Nissanovega oddelka za inženiring vozil na Renaultove zahteve s področja opisa izdelka, njegovih zmogljivosti in zahtevane opreme.

Prvi prototip so izdelali v začetku leta 2006 v Nissanovi pilotni tovarni na Japonskem, kjer razvijejo procese sestave in potrebna orodja še preden se lahko prične izdelava v izbrani tovarni. Renault Koleos je seveda sledil isti poti kot Nissanova modela na isti konstrukcijski osnovi ? X-Trail in Rogue ? in uporabljeni so bili enaki procesi izdelave.

Novembra 2006 so prve količine fizičnih prototipov pomenile začetek proizvodne faze projekta H45. Iz Renault Samsung Motors je v Nissanov center za inženiring vozil Zama odšlo 68 ljudi, katerih naloga je bila priprava dokumentacije za standardne delovne postopke in optimizacija postopkov pri sestavi vozil.

Vzporedno je stekel preskusni program za preverjanje zmogljivosti in zanesljivosti Renaulta Koleos v izjemnih razmerah. Skupaj je bilo po cestiščih ali v preskusnih komorah prevoženih 1.750.000 kilometrov. Glede na zelo pester nabor trgov, kjer bo Koleos naprodaj, vključno z Rusijo, Korejo, Bližnjih Vzhodom in Avstralijo, so Koleos preskušali tudi v najtrših razmerah. Preskusi v mrazu so potekali na Japonskem, na otoku Hokaido, preskuse v vročini pa so opravljali v Avstraliji in Španiji.

Šest mesecev kasneje je vozilo prispelo na montažni trak tovarne Busan v Južni Koreji. V tem času so tovarno lahko opremili z orodji potrebnimi za zagon proizvodnje, delavci pa so bili deležni za skupaj 50 tisoč ur posebnega šolanja.

Tovarna Busan je zeleno luč za začetek serijske izdelave modela QM5, korejske različice Renaulta Koleos, dobila 5. novembra 2007. Prvi avtomobili namenjeni korejskemu trgu zapeljejo iz tovarne, le nekaj mesecev zatem pa je stekla tudi izdelava Renaulta Koleos, da bo vse nared za začetek prodaje v Evropi junija 2008.

 

 

Zveza Renault-Nissan: gonilna sila dosežkov

Koncept skupnega razvoja in delitve nalog med tri podjetja iz tako značilnih kulturnih okolij, kot so Francija, Japonska in Koreja, se je izkazal kot izjemno spodbujajoč izziv za Zvezo Renault-Nissan.

 

Naložbe v vrednosti pod 400 milijonov evrov

Učinkovitost Nissanovega oddelka za inženiring, sinergije znotraj Zveze in prilagodljivost tovarne Renault Samsung Motors v mestu Busan v Koreji so omogočili doseganje pomembnih prihrankov pri naložbah. Resnično je bil skupen kapitalski izdatek s 391 milijoni evrov zelo konkurenčen in je ostal pod prvotno predvideno vsoto.

Kapitalski izdatki so bili razdeljeni takole:

- stroški inženiringa: 192 milijonov evrov,

- na izdelek vezane naložbe: 178 milijonov evrov, od tega polovica za naložbe v tovarno Busan, ostalo pa za pripravo in postavitev posebnih orodij pri dobaviteljih,

- zagonski stroški: 21 milijonov evrov.

Stroški inženiringa so predvsem krili delo Nissana za prilagoditev projekta zahtevam Renaulta. Slednji je pripravil posebno zahteven opis, ki je določal tudi, da bo Nissanu dobavil vse tehnične elemente in mehanske sklope potrebne za razvoj tistih lastnosti in naprav, ki so za znamko Renault značilne, zaradi česar jih njeni kupci tudi pričakujejo, saj jih lahko najdejo tudi v drugih avtomobilih v ponudbi znamke. Med takimi funkcijami so samodejna parkirna zavora, razni upravljalni sklopi, omejevalnik in regulator hitrosti, s prostoročno kartico povezana funkcija ?čarobne kljuke? in funkcija naglega odroševanja stekel, ki so jih pri Nissanu uspeli vključiti že v začetni fazi zasnove. Prihranek zaradi prevzema Renaultovih mehanskih sklopov je presegel stroške prilagoditev in omogočil omejitev finančnih izdatkov na najmanjšo mero.

Naložbe v proizvodnjo v tovarni Busan so bile v veliki meri namenjene izboljšanju delovnih pogojev in pripravi bolj ergonomskih delovnih mest, ki so jamstvo za kakovost in storilnost.

 

Koleos je enajsti od skupno 26 modelov, ki jih je Renault napovedal tudi kot sredstvo za spodbujanje svoje rasti. Predstavitev terenskega križanca je sestavni del Renaultove ofenzive novih izdelkov in dopolnitev ponudbe z modelom, ki je prvi te vrste v zgodovini znamke. Poleg preverjene tehnologije štirikolesnega pogona Renault v ta segment prinaša tudi svoje znanje na področju varnosti in za Renault značilen pristop do prilagodljivosti in udobja, s čimer zagotavlja niz vrhunskih funkcij in lastnosti na podobni ravni kot v modelu Laguna III.

Renaultov prvi terenski križanec od vsega začetka cilja na mesto med najboljšimi v svojem razredu po kakovosti izdelka in storitev, kar podkrepi z enako tovarniško garancijo treh let oziroma do 150.000 prevoženih kilometrov kot jo imajo ostali hišni modeli višjega razreda.

Ta pristop je del globalne strategije, katere namen je povečevanje zvestobe znamki in tudi osvajanje novih kupcev. To bo pospeševalo navzočnost Renaulta na mednarodnih trgih in razvoj prodaje vozil višjega razreda, obenem pa utrdilo temeljne vrednote znamke, še zlasti udobje, intuitivno zasnovo in prilagodljivost.

 

 

 

 


Galerija: