Predstavitve

Novi BMW serije 3

 Je sinonim za športno dinamiko v svojem segmentu vozil, ki že vrsto let ohranja vodilno pozicijo, kot najbolje prodajano premium vozilo na svetu. Vendar pa je novi BMW serije 3, sedaj razliko pred ostalimi konkurenti povečal na resnično nedosegljivo raven. Specifične modifikacije zunanje oblike, izboljšave na površinah v notranjosti potniške kabine, nova generacija opcijskega koncepta upravljanja BMW iDrive, nove storitve preko sistema BMW ConnectedDrive, prenovljena paleta motorjev in inovacije na področjih tehnologije podvozja, varnosti in udobja poskrbijo, da sta oba nova modela BMW serije 3 limuzina in BMW serije 3 touring še bolj atraktivna, kot kdajkoli prej. S pogonom na zadnji par koles, idealno porazdelitvijo obremenitve med obe premi, izjemno natančnim upravljanjem volana in prefinjeno tehnologijo podvozja, postavlja BMW serije 3 neprekosljive standarde na področju vozne dinamike v svojem segmentu vozil. Bolj kot kadarkoli prej, se to edinstveno veselje do vožnje sedaj lahko nadgradi z izredno ekonomičnostjo in minimalnim izpustom škodljivih emisij v ozračje. Zahvaljujoč razvojni strategiji BMW EfficientDynamics, dosega novi BMW serije 3 občutno nižjo porabo goriva in stopnjo izpušnih emisij z vsako izmed desetih razpoložljivih različic, v primerjavi s statističnimi podatki konkurentov premium segmenta vozil. 

Novosti na področju podvozja vozila, vključujejo nadgradnjo optimizacije elektronsko nadzorovanega sistema na štirikolesni pogon BMW xDrive. Ta inteligentno zasnovani sistem na štirikolesni pogon, ki variabilno razporeja pogonsko moč med obe premi za izboljšanje vozne dinamike, kot tudi vozne stabilnosti in oprijema, je sedaj lahko na voljo pri petih pogonskih izvedbah. Novi BMW 320d xDrive je na voljo kot limuzinska in touring različica. Še ena novost za obe karoserijski izvedbi: BMW 318d ? daleč najbolj učinkovito vozilo v svojem razredu vozil, s povprečno porabo goriva neverjetnih 4.7 litrov na 100 prevoženih kilometrov ? je sedaj prav tako na voljo s 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom. 

S prihodom na tržišče novega BMW 3 serije limuzina in novega BMW serije 3 touring, pa se hkrati predstavlja tudi novi 7-stopenjski športni avtomatski menjalnik z dvojno sklopko, ki je znotraj serije 3 namenjen izvedbama coupé in cabrio. Novi menjalnik omogoča pri modelih BMW 335i coupé in BMW 335i cabrio izboljšanje statistik na področju pospeševanja, hkrati pa združuje večjo dinamično zmogljivost ? v primerjavi s standardnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ? s komfortnimi značilnostmi avtomatskega menjalnika. 7-stopenjski športni avtomatski menjalnik z dvojno sklopko omogoča brezhibno tekoče prestavljanje, brez prekinitve prenosa moči. 

Nova oblika poudarja športno eleganten videz.

Z izrazitimi poudarki linij na prednjem delu vozila, stranskem profilu in zadku, je dinamični značaj novega BMW serije 3 limuzina še dodatno pridobil na svoji prepričljivosti, medtem ko je pri novem BMW serije 3 touring, z novimi vizualnimi značilnostmi izpostavljena športno elegantna plat, ki je razpoznavna iz vseh zornih kotov. 

Prednji del z izrazitimi površinami in poudarkom na širini. 

Frontalni pogled na limuzinsko in touring različico novega BMW serije 3, posreduje jasno sporočilo poudarka širine vozila. Značilen videz blagovne znamke z dvojnimi žarometi je s kromirano obrobo sedaj še izrazitejši, medtem ko se obroči okrog luči pri BMW serije 3 limuzina in touring, v kombinaciji z opcijskimi biksenonskimi žarometi, prav tako lahko uporabljajo kot dnevne luči. Svetlobni viri smerokazov se kažejo v obliki rebraste strukture, v kombinaciji z opcijskimi biksenonskimi žarometi pa so ti opremljeni z LED tehnologijo.

Stranski profil z elegantno podaljšanimi linijami. 

Suvereno napete površine in izrazite značajske linije dominirajo nad stranskim profilom novega BMW serije 3. Obrisi robov stranskih pragov so pomaknjeni višje in se sedaj kažejo v bolj izraziti preobleki. Še ena novost so zunanja ogledala, z dvema značajskima linijama, kjer se odvija vzajemno prepletanje konveksnih in konkavnih površin. Zunanja ogledala prav tako omogočajo večje polje vidljivosti. 

Zadek: športen in kompakten z novo obliko luči. 

Večji poudarek na moči in športnem značaju je prav tako v ospredju tudi ob pogledu na zadek novega BMW serije 3. Za dosego tega učinka, so sedaj tu popolnoma prenovljeni zadnji odbijač, zadnje luči in ročaj prtljažnika. Dvojne zadnje luči so po novem oblikovane v značilni BMW obliki črke L. Zadnje LED luči in smerokazi z LED tehnologijo so oblikovani na način, ki izžareva izrazit in izjemno prefinjen videz. 

Razširjen kolotek novega BMW serije 3 še posebej prispeva k izjemno suverenemu videzu. Odvisno od posameznega modela, se je kolotek zadnje preme, zaradi novega nosilca kolesa in drugih modificiranih podrobnosti, razširil za do 24 milimetrov.

Visoko kvalitetni materiali in optimizirana ergonomija v notranjosti potniške kabine.

Trendovsko oblikovana, visoko kvalitetna notranjost BMW serije 3 je doživela izboljšave, tako z vidika specifičnih modifikacij na področju izbire materialov, kot oblikovanja površin. Tudi tukaj pride do izraza moderen koncept oblikovanja, s svojimi konveksno konkavnimi površinami, športno eleganco in tehnološko usmerjenim estetskim slogom.

Premiera nove generacije koncepta upravljanja BMW iDrive.

Nadzorni sistem BMW iDrive je opcijsko na voljo v novem BMW serije 3, za upravljanje z zabavnimi, informacijskimi, navigacijskimi in telekomunikacijskimi vsebinami. Nova generacija sistema iDrive je na voljo v kombinaciji z opcijskim navigacijskim sistemom Professional. Še več, novi iDrive podpira multifunkcijske operacije z glasovnim vnosom. S pomočjo nove generacije sistema iDrive, BMW povečuje svojo vodilno pozicijo pred primerljivimi sistemi drugih proizvajalcev, tako z vidika kvalitete prikazovanja vsebin, kot intuitivnega delovanja. Z uporabo štirih gumbov za neposredno izbiro vsebin okoli kontrolnika, je zagotovljen posebej enostaven in spontan preklop med CD predvajalnikom, radiom, telefonom in navigacijskimi funkcijami. Funkcionalni zaznamki so nadgrajeni s tremi kontrolnimi gumbi.

Nadzorni prikazovalnik z visoko ločljivostjo in variabilno strukturo.

Novi sistem iDrive v BMW serije 3 se predstavlja z 8.8 palčnim nadzornim prikazovalnikom z dimenzijami, ki prekašajo vse danes poznane grafične prikazovalnike na področju avtomobilske industrije. Z visoko ločljivostjo omogoča občutno izboljšano prikazovanje podrobnih grafičnih vsebin. Struktura uporabniškega menija prav tako precej olajša lociranje želenih funkcij. Vse funkcije, s katerimi je mogoče upravljati preko kontrolnika iDrive, so navedene v uvodnem meniju.

Trdi disk za avdio datoteke in navigacijski sistem.

Oprema navigacijskega sistema Professional vključuje trdi disk, ki je integriran v notranjosti vozila. Shranjevalni medij s kapaciteto spomina 80 GB omogoča izredno hiter dostop do digitalnih zemljevidov za navigacijske namene, uporablja pa se ga lahko tudi za obsežno kolekcijo glasbenih datotek. Sistem omogoča prenos glasbenih datotek na trdi disk preko CD in MP3 predvajalnika ali USB ključa.

Svetovna premiera za neomejen dostop do interneta v potniški kabini vozila.

Sistem BMW ConnectedDrive je zaslužen, da je BMW prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki omogoča neomejeno uporabo interneta znotraj mirujočega vozila. Internetni dostop je po atraktivnih pogojih enotne tarife na voljo za novi BMW serije 3, kot posebna opcija opreme. Prenos podatkov se vrši na podlagi tehnologije EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution), ki za razliko od tehnologije UMTS ponuja celostno geografsko pokritost, hkrati pa je tri do štirikrat hitrejša od mobilnega standarda GPRS. Osnova za internetno uporabo v vozilu je omogočena z nadgradnjo funkcij kontrolnika iDrive. S potiskom kontrolnika v poljubne smeri, se lahko kurzor miške pomika preko spletne strani, prikazane na nadzornem prikazovalniku.

BMW ConnectedDrive z razširjeno vsebino.

Znotraj dinamičnega koncepta, ponuja BMW ConnectedDrive tudi ostale podporne storitve, kot so BMW Assist, BMW Online, BMW TeleServices in BMW Tracking, odvisno od ponudbe posameznega tržišča. Hkrati pa je BMW ConnectedDrive zasnovan na način, ki omogoča nadaljnjo nadgradnjo storitev za še bolj prijazno mobilnost in oskrbo z informacijami. Funkcija Emergency Call s prepoznavanjem lokacije in storitve na daljavo sta le dva primera varnostnih opcij, ki so že na voljo in zaradi katerih BMW ConnectedDrive povečuje prednost pred svojo konkurenco-

Novi BMW serije 3: izjemen uspeh motorja s paketom inovativnih tehnologij BMW EfficientDynamics.

Z nadaljevanjem optimizacije palete motorjev, novi BMW serije 3 še povečuje vodilni položaj v svojem segmentu vozil, z vidika vozne dinamike in ekonomičnosti. Z vsemi različicami motorjev, oba, limuzina in touring, daleč prekašata vso svojo konkurenco z resnično superiorno porabo goriva in stopnjami ogljikovih emisij.

Glede na specifično konfiguracijo modela, vključuje novi BMW serije 3 najnovejše tehnološke ukrepe za povečanje učinkovitosti. Vsi bencinski in dizelski motorji, ki so na voljo za novi BMW serije 3 predstavljajo tehnološki vrhunec na področju razvoja pogonskih agregatov. Še več, izjemno širok spekter ukrepov za povečanje učinkovitosti je bil implenetiran znotraj področja motorja, za še manjšo porabo goriva in omejen izpust emisij. Ta spekter vključuje regeneracijo energije pri zaviranju, avtomatsko funkcijo Start/Stop, indikator položaja prestavne ročice, nadzorni sistem pomožnih enot, elektro-hidravlični servo volan, pnevmatike z majhnim kotalnim uporom in avtomatsko krmiljenje loput za dovod zraka. Z obsežno vpeljavo inovativnih tehnologij v najbolj uspešno serijo modelov BMW, z vidika prodajnih statistik, dosega razvojna tehnologija BMW EfficientDynamics globalni učinek.

Novi dizelski šestvaljnik v BMW 330d.

Glede na razvojno strategijo BMW EfficientDynamics, zagotavlja vsak novi BMW še večjo vozno dinamiko, v kombinaciji z manjšo porabo goriva in stopnjo izpušnih emisij, v primerjavi s svojim predhodnikom. Še posebej nazoren primer tega napredka predstavlja BMW 330d. Njegov 3.0-litrski pogonski agregat, v celoti izdelan iz aluminijevih litin, ima integriran sistem neposrednega vbrizga goriva preko skupnega voda tretje generacije, kjer piezo injektorji vbrizgajo dizelsko gorivo v zgorevalno komoro pod tlakom do 1,800 bar, hkrati pa ima turbinski polnilec variabilno geometrijo lopatic. Novi dizelski motor doseže največji razvoj moči 180 kW/245 KM pri 4,000 1/min, medtem ko je njegov največji navor 520 Nm na voljo že od 1,750 do 3,000 1/min. Novi BMW 330d pospeši od 0 do 100 km/h v le 6.1 sekundah, njegova največja hitrost pa je elektronsko omejene pri 250 km/h. Povprečna poraba goriva novega BMW 330d, glede na EU standard znaša 5.7 litrov na 100 prevoženih kilometrov, njegova stopnja emisij CO2 pa znaša 152 gramov na prevožen kilometer. 

Tehnologija BMW BluePerformance: pripravljena na izpušni normativ EU 6.

Novi BMW 330d je standardno opremljen z dizel filtrom trdnih delcev in oksidacijskim katalizatorjem. Zahvaljujoč implementiranim inovacijam v novem šestvaljniku, se občutno spodreže mejna reven, predvidena za izpušni normativ EU 5. V oksidacijskem katalizatorju, se ogljikovodiki in ogljikovi monoksidi pretvorijo v vodo in ogljikov dioksid. Za nadaljnje zmanjševanje dušikovih oksidov v izpušnih emisijah, se lahko znotraj izpušnega sistema novega dizelskega šestvaljnika integrira shranjevalni katalizator dušikovih oksidov (NOX), kot dodatek oksidacijskemu katalizatorju. V okvirju opcijske konfiguracije z inovativno tehnologijo BMW BluePerformance, novi BMW 330d izpolnjuje celo zahteve, ki jih predvideva načrtovani izpušni normativ EU 6.

Tako kot novi dizelski šestvaljniki BMW, tudi motorji modelov BMW 320d in BMW 318d standardno izpolnjujejo zahteve izpušnega normativa EU 5. Njun dizelski štirivaljnik je bil deležen številnih modifikacij in posegov za nadaljnje zmanjševanje stopnje izpušnih emisij, in to na način, ki ne vpliva na porabo goriva in akustične lastnosti motorja.

Izbira motorja: bogat izbor in maksimalna stopnja učinkovitosti v svojem segmentu vozil. 

Idealna kombinacija veselja do vožnje in učinkovitosti prav tako označuje tudi ostale razpoložljive motorje za novi BMW serije 3. Spontan odziv, dizelski šest in štirivaljniki z visokim navorom, vrstni bencinski štiri in šestvaljniki z izjemnim razvojem moči in visokim številom vrtljajev, znani po svoji edinstveni sposobnosti in dinamični moči skozi celoten razpon delovanja motorja, ki je brez primere v segmentu vozil BMW serije 3.

S petimi bencinskimi in petimi dizelskimi različicami motorjev, ponuja novi BMW serije 3 najbolj bogato ponudbo pogonskih agregatov v svojem segmentu vozil. Tako pri bencinskih kot dizelskih pogonskih enotah, se kupci lahko odločajo med štirimi štirivaljniki in tremi šestvaljniki. Razvoj največje moči motorjev se razteza od 105 kW/143 KM pri štirivaljnih modelih BMW 318i in BMW 318d, pa do 225 kW/306 KM pri vrstnem šestvaljniku v BMW 335i. Vse izvedbe motorjev so na voljo za oba modela, BMW serije 3 limuzina in touring, vsi motorji pa so prav tako na voljo v kombinaciji s paketom inovativnih tehnologij razvojne strategije BMW EfficientDynamics, glede na specifično konfiguracijo modela. Vsak izmed desetih tipov motorja se tako lahko pohvali z bolj prijaznim odnosom med vozno dinamiko in ekonomičnostjo, v primerjavi s konkurenčnimi vozili podobnega razvoja moči motorja.

Izmed številnih edinstvenih lastnosti znotraj konkurenčnega polja, so vsi bencinski motorji opremljeni s sistemom neposrednega vbrizga goriva HPI, vsi dizelski motorji pa vključujejo okrov motorne gredi, v celoti izdelan iz aluminijevih litin, turbinsko polnjenje valjev in sistem neposrednega vbrizga goriva preko skupnega voda tretje generacije. BMW 335i je še posebej dinamična izvedba, saj od 0 do 100 km/h pospeši v vsega 5.6 sekundah. Popoln zmagovalec s področja učinkovitosti v celotnem segmentu vozil pa je BMW 318d, z zares impresivno povprečno porabo goriva 4.7 litrov na 100 prevoženih kilometrov po EU standardu in vrednostjo emisij CO2, ki znaša 123 gramov na prevožen kilometer. 

Optimiziran sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive ? sedaj tudi za BMW 320d xDrive.

Novi BMW serije 3 prav tako predstavlja nadgradnjo svojih različic motorjev v kombinaciji z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive. Prvič je sedaj možno s sistemom štirikolesnega pogona xDrive, opremiti tudi štirivaljnike serije 3. Novi BMW 320d xDrive združuje izjemno učinkovitost s superiornimi lastnostmi, z vidika vozne dinamike in lege vozila na cestišču. Pri obeh, limuzinski in touring izvedbi novega BMW serije 3, je možna kombinacija treh bencinskih in dveh dizelskih pogonskih agregatih, z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive. Ponosni modeli sedaj nosijo oznake BMW 335i xDrive, BMW 330i xDrive, BMW 325i xDrive, BMW 330d xDrive in BMW 320d xDrive.

Elektronsko nadzorovani sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive, ponuja zaradi svoje fleksibilne porazdelitve pogonske moči med prednjo in zadnjo premo, odlično stopnjo komforta, oprijema in agilnosti na katerikoli podlagi. Da bi se zagotovil maksimalno natančen nadzor nad vozilom, sta računalniški enoti sistema za uravnavanje vozne stabilnosti DSC (dinamični nadzor stabilnosti) in sistema štirikolesnega pogona xDrive, medsebojno povezani v t. i. Integrated Chassis Management (ICM). Tako sistem štirikolesnega pogona xDrive vselej podpira vozno dinamiko, saj takoj prepozna vsako namero po morebitnem prekrmiljenju ali podkrmiljenju in jo po potrebi v hipu tudi učinkovito prepreči. V paketu odlične tehnologije podvozja je opcijsko na voljo tudi aktivno krmiljenje.

Novi BMW serije 3 razpolaga z najbolj dovršeno tehnologijo podvozja v svojem segmentu vozil. Na zadnji premi je integrirana petvodilna konstrukcija, ki je prilagojena potrebam izjemno zmogljivih motorjev z visokim navorom. Prednja prema BMW serije 3 prav tako izžareva edinstven standard s področja razvojne tehnologije, saj je z dvojnim prečnim vodilom in stabilizatorjem skorajda v celoti izdelana iz aluminija.

Standardna oprema prav tako vključuje elektro-hidravlični sistem upravljanja volana, z integrirano funkcijo Servotronic za učinkovito podporo krmiljenja. Opcijsko je na voljo tudi aktivno krmiljenje: krmiljenje je prilagojeno dejanski hitrosti na cestišču.

Optimizirana zaščita potnikov z aktivnimi vzglavniki.

Varnostni koncept novega BMW serije 3 temelji na izredno togi strukturi karoserije, selektivni aplikaciji izjemno čvrstega jekla in posebnih deformacijskih elementih, ki preusmerijo in absorbirajo energijo v primeru trka. Za optimalno zaščito vseh potnikov je tu še šest varnostnih zračnih blazin, 3-točkovni avtomatski varnostni pasovi in vzglavniki na vseh sedežih. Še več, ISOFIX sidrišči za otroške sedeže zadaj sta v paketu standardne opreme. Prednja sedeža novega BMW serije 3 sta standardno opremljena z aktivnima vzglavnikoma, ki v primeru trka, občutno zmanjšata nevarnost nastanka poškodb v predelu vratnih vretenc. S pomočjo nadzora varnostnega elektronskega sistema vozila, aktivna vzglavnika poskrbita, da se v primeru trka od zadaj, prednji predel vzglavnika pomakne v smeri naprej do 60 milimetrov in v smeri navzgor do 40 milimetrov. Na ta način se zmanjša razdalja med vzglavnikom in glavo, s čemer se povečata stabilizacijska in varnostna funkcija vzglavnika.

Pomemben prispevek na področju aktivne varnosti predstavlja tudi nova generacija sistema prilagodljivega snopa žarometov, ki je opcijsko na voljo v kombinaciji z biksenonskimi žarometi. Ta zagotavlja celovito osvetlitev cestišča pri zavijanju. Vrtljiva smer snopa žarometov se prilagaja kotu zasuka volana, odklonu in dejanski hitrosti vozila. Pri nižjih hitrostih se vklopi vrtljiva luč. Ta funkcija se izvaja preko enega izmed dveh notranjih žarometov, odvisno od smeri. Pred vsakim manevriranjem pri zavijanju, se svetlobni stožec inteligentno obrne v ustrezno smer in osvetli cestišče pred vozečim vozilom.

Najboljše ogrevanje in komfort, ki ga nudi klimatska naprava v svojem segmentu vozil. 

Tudi na področju komfortne opreme, lahko novi BMW serije 3 ponudi celo paleto optimiziranih rešitev. Nadgradnja tehnologij ogrevanja in klimatske naprave zagotavlja, da se v notranjosti potniške kabine ohrani želena temperatura skozi celo leto. Novi BMW serije 3 razpolaga najnaprednejšim sistemom ogrevanja in hlajenja vozila v svojem razredu. V času ene minute se lahko celoten volumen zraka v notranjosti potniške kabine trikrat popolnoma izmenja. Navkljub izjemnemu pretoku zraka je, zaradi funkcije optimizacije zračnega toka, njegovega dovoda in položaja odprtine za dovajanje zraka na sredini armaturne plošče, zagotovljena idealna akustika. 2-conski sistem klimatske naprave je opcijsko na voljo, z individualno nastavitvijo temperature za voznika in sovoznika.


Galerija: