Tehnika - novosti

Tehnološka posodobitev Nissanove tovarne v Barceloni

 

Z novim sistemom ponovnega obtoka odpadne vode v lakirnici je družba Nissan Motor Co. dosegla v svoji tovarni v Barceloni prihranek 21,6 milijona litrov vode.

 

Prihranek znaša 20 odstotkov celotne količine porabljene vode leta 2007. Posodobitev je del Nissanovega zelenega programa 2010, ki vključuje programe na globalni ravni, s katerimi družba dosega zmanjšanje obremenjevanja okolja. Program zavezuje Nissanove tovarne po svetu, da do konca desetletja zmanjšajo izpust ogljikovega dioksida in ostalih virov onesnaževanja ter povečajo obseg reciklaže.

 

Prihranek pri porabi vode v tovarni v Barceloni je bil dosežen s posodobitvijo postopkov barvanja in lakiranja avtomobilov. Prej je voda, ki so jo uporabili za pranje karoserijskih delov pred barvanjem, odtekla v čistilno napravo in iz nje neposredno v mestno kanalizacijo. Sedaj jo prečistijo in ponovno uporabijo za pranje karoserijskih delov skoraj 900-tih vozil na dan. S tem se je poraba vode zmanjšala za izjemnih 4000 litrov na uro.

 

Poleg do okolja prijaznejšega načina čiščenja in ponovne uporabe vode je sistem energijsko varčnejši in zmanjša na letni ravni količino sedimentov v čistilni napravi do 79 ton. Ob tem zagotavlja enako kakovost barvanja in lakiranja.

 

Zmanjševanje porabe vode je Nissanova dolgoletna usmeritev; še posebej v Španiji, kjer je družba na tem področju sprožila učinkovite spremembe že leta 1998. Od takrat so v tovarni v Zona Franca v Barceloni zmanjšali porabo vode za več kot 50 odstotkov.

 

Poleg tovarne v Barceloni ima Nissan v Španiji še tovarne v Ávili in Catabriji, kjer izdeluje vozila s štirikolesnim pogonom, dostavnike in tovornjake. To so Pathfinder, Navara, Cabstar in lahki tovornjak Atleon. V ponudbo lahkih gospodarskih vozil sodi tudi dostavnik Primastar, ki je za Nissan to, kar je Trafic za Renault in Vivaro za evropski znamki GM.

 

Ob tovarnah ima Nissan v Španiji še razvojno raziskovalne centre za motorje, lahka gospodarska vozila in sestavne dele ter distribucijski center. V Barceloni ima sedež tudi prodajni oddelek, zadolžen za Španijo in Portugalsko.

 

Leta 2007 je družba v Španiji zaposlovala 6300 ljudi, izdelala 223.000 in prodala 68.528 vozil.


Galerija: