Predstavitve

Inovativna Opel Insignia poživlja tradicionalni razred avtomobilov srednje velik

? Raznolikost: štirivratni modeli in kombilimuzine
? Drugačnost: elegantna in športna oblika
? Vsestranskost: sedem motorjev z močjo od 110 do 260 KM

 

Novo ime, nov avtomobil, nov cilj. Osupljive oblike in najnaprednejša tehnologija novega štirivratnega modela in kombilimuzine Opel Insignia, ki so pokazatelj cilja znamke, da tradicionalnemu razredu avtomobilov srednje velikosti doda pridih mladosti, so bile prvič predstavljene na britanskem mednarodnem avtomobilskem sejmu 2008.

Eleganten slog Insignie je rezultat oblikovalske umetnosti in nemške natančnosti - mantre, ki bo opevana v Oplovih modelih na njihovi poti do vrha. Z Insignio je Oplu uspelo, da je v srednji razred vključil športno kupe obliko, ne da bi zaradi tega posegal v notranjost modela. Insignia ponuja tri centimetre več prostora za kolena kot model Vectra. Avtomobil je še posebej učinkovit z vidika aerodinamike z izjemnim koeficientom aerodinamičnega upora 0,27, ki ugodno vpliva na ekonomičnost, dinamičnost in akustične lastnosti avtomobila. Obe različici karoserije sta enako dolgi (4.830 mm) in imata enako medosno razdaljo (2.737 mm).

Novi avtomobil bo v prodajnih salonih v Nemčiji na voljo decembra, na drugih trgih pa januarja 2009. Izbirati bo mogoče med sedmimi različnimi motorji. Vsi modeli izpolnjujejo emisijske standarde Euro 5 in so opremljeni z ročnim ali s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Štirje bencinski motorji so na voljo v različicah od štirivaljne enote s 115 KM do V6 motorja z 260 KM. Opel je za Insignio razvil tri nove turbodizelske motorje z neposrednim vbrizgavanjem in s prostornino 2,0 litra. Dosegajo izhodno moč motorja od 110 do 160 KM in odlične vrednosti navora med 260 in 350 Nm. Vse kombinacije imajo primerljive konkurenčne vrednosti emisij CO2. V bližnji prihodnosti bo na voljo tudi različica ecoFLEX z izjemno nizko porabo goriva in ravnijo emisij CO2.

S sijajnim vzmetenjem, popolnoma novimi ergonomskimi sedeži in številnimi predali za shranjevanje je Oplov novi najboljši model namenjen udobnim in prijetnim dolgim potovanjem.

Prav nova Insignia je tista, pri kateri je Opel izpostavil številne najnaprednejše tehnološke novosti. Nov sistem s kamero Opel Eye prebere in si zapomni prometne znake, voznika pa opozori, če nehote zavije s svojega voznega pasu. Sistem Hot Shot za ogrevanje tekočine za pranje vetrobranskega stekla bo nekoliko olajšal vožnjo pozimi. Tudi izboljšana dinamična osvetlitev v ovinkih (AFL) bistveno poveča varnost pri vožnji.

S svojo popolnoma novo arhitekturo podvozja Insignia že od vsega začetka ponuja pogon na sprednji kolesi in pogon na vsa kolesa. Proaktivna takojšnja razporeditev navora pri prefinjenem sistemu ?Adaptive 4x4? ne zagotavlja le optimalnega oprijema cestišča, ampak tudi izboljša stabilnost vožnje in omogoča dinamično upravljanje.

Pri modelu Insignia s pogonom na vsa štiri kolesa je na voljo mehatronski sistem šasije FlexRide s tehnologijo prilagodljive stabilnosti (Adaptive Stability Technology), s katerim se lahko avtomobil vedno znova prilagaja trenutnim voznim razmeram in omogoča voznikom, da izberejo nastavitve, ki ustrezajo njihovemu razpoloženju. FlexRide je na voljo tudi pri različici s pogonom na sprednji kolesi.

Kombilimuzina Insignia nudi osupljiv prtljažni prostor s prostornino od 500 do 1.465 litrov ter odprtino z loputo za smuči v zadnjih sedežih, kamor smuči potisnete skozi prtljažnik. Ta model je še zlasti pomemben za trge kot sta Združeno kraljestvo in Francija, kjer imajo kombilimuzine velik tržni delež med avtomobili srednje velikega razreda. Za primerjavo je bilo v letu 2007 med modeli Vectra, ki so bili prodani v Združenem kraljestvu, kar 86 odstotkov kombilimuzin. V Franciji je bilo prejšnje leto med prodanimi Vectrami kar 85 odstotkov kombilimuzin. Pri Oplu pričakujejo, da bo po vsej Evropi prodaja vseh modelov enakomerno porazdeljena.

Insignio so zasnovali in oblikovali pri General Motors Europe v Rüsselsheimu, kjer ga bodo tudi izdelovali. Proizvodni obrat v Rüsselsheimu je eden izmed najbolj naprednih na svetu. Ker inženirji in oblikovalci že od vsega začetka tesno sodelujejo, Insignia poudarja močno zavezanost znamke kakovosti izvedbe. Insignia v celoti predstavlja Oplovo strast do kakovostne oblike, inženiringa in izdelave.

Oblika

Mogočno oblikovane linije dajejo Opel Insignii dinamičen videz

  • Aerodinamika: presenetljivo nizek koeficient aerodinamičnega upora 0,27
  • Usklajenost: notranjost in zunanjost odražata iste oblikovalske poteze
  • Športnost: obris kupeja pri štirivratnih modelih in kombilimuzinah

 Oblika nove Insignie odraža spremembe pri Oplu, ki želi znamki vrniti razburljivost. Tako štirivratno različico kot tudi kombilimuzino Oplovega novega avtomobila odlikujeta gladek in močan obris ter športna linija strehe. Oblikovalci so ustvarili mogočno izoblikovane linije karoserije in prav takšne oblikovalske poteze uporabili tudi pri notranjosti ter tako dali Insignii vrhunski videz.

 Oplova tradicija izdelave izjemno aerodinamičnih avtomobilov je dolga in uspešna. Samo spomnimo se modela Calibra iz leta 1990 in njegovega koeficienta aerodinamičnega upora 0,26. S koeficientom aerodinamičnega upora 0,27 je Insignia še bolj aerodinamična od konkurenčnih avtomobilov z zaščito dna vozila. Še manjšo porabo goriva in boljšo dinamiko vožnje pri Insignii omogočata elegantna, gladka oblika, ki so jo 650 ur optimizirali v vetrovniku.

 Poleg gladko ustrojene oblike karoserije in športne linije strehe, se Insignia bohoti s številnimi podrobnostmi, dodanimi za še izboljšano aerodinamiko. To so vogali sprednjih odbijačev, spojlerja na pokrovu prtljažnika, krilata oblika zunanjih ogledal in profilirana spodnja nadzorna ročica zadnje osi. Nadaljnji razvoj bo vplival, da bodo tudi pri prihodnjih različicah modela ecoFLEX emisije CO2 še manjše.

 Nove oblikovalske poteze

 Tako kot značilna guba na pokrovu motorja, je ob straneh zarisana linija v obliki rezila, nov stilistični element, ki bo značilnost Oplovih avtomobilov v prihodnosti. Ostali elementi, ki jih ni mogoče spregledati, so značilne rešetke hladilnika z novo oblikovanim Oplovim simbolom in široke sprednje ter zadnje luči. Dinamično zašiljene luči v obliki kril so še ena izmed tipičnih razlikovalnih lastnosti Insignie.

?Določili smo naše nove oblikovalske poteze. Naša filozofija, ki jo izraža oblikovalska umetnost nove Insignie, se je združila z nemško natančnostjo,? pravi Mark Adams, podpredsednik oddelka za oblikovanje pri GM Europe. ?Ustvarili smo čudovito zasnovane, gibljive oblike, poudarjene z odločnimi linijami, ki se med seboj prepletajo. Zaradi tega je Insignia videti močna in športna, hkrati pa elegantna in privlačna. Namenjena je ponovni poživitvi znamk Opel in Vauxhall.?

 V skladu z zunanjo podobo so notranje oblike in površine, ki prav tako obljubljajo vznemirljivo mobilnost, izdelane iz visokokakovostnih materialov. Armaturna plošča novega avtomobila se na zelo prefinjen način razteza od instrumentne plošče do vrat in obda potnike. Drzna grafika v obliki rezila na zunanji strani se kaže tudi na notranji kljuki vrat, krmilu in na sredini ročice menjalnika.

 Oblikovalci so se osredotočili na skrbno oblikovanje bolj finih površin, zaobljenih odločnih linij, ki se prepletajo, in na barve; preizkusili so tkanine, občutili materiale in zagotovili, da vse površine odlikuje vrhunska kvaliteta. Hkrati pa so veliko pozornosti namenili tudi praktičnim izboljšavam, kot so dobra ergonomičnost in številni predali za shranjevanje. Občutek topline v notranjosti Oplovih prihodnjih modelov bo dajala oranžno-rdeča osvetlitev.

 Nov evropski oblikovalski center

 Insignio so oblikovali v Rüsselsheimu v Nemčiji. Evropski center za oblikovanje, ki so ga tam odprli pred dvema letoma, omogoča uporabo najnaprednejših tehnologij in opreme, potrebne za proizvodnjo in napredno oblikovanje vozil. Na področju oblikovanja, ki se hitro razvija, je zaposlenih okoli 400 ljudi, ki ustvarjajo nove proizvode za znamke Opel/Vauxhall in Saab.

Center je opremljen z vrhunsko tehnologijo, med drugim ima tudi najsodobnejši center za virtualno resničnost z ogromnimi zasloni z visoko ločljivostjo, ki oblikovalcem omogočajo, da svoje oblikovalske izdelke preizkusijo v različnih okoljih. Računalniški programi omogočajo oblikovalcem, da s pogledom za 360° z vsake strani in iz vsakega zornega kota ter s prikazom 3D preizkusijo notranjost, še preden jo izdelajo.

 

 Novi turbodizli poudarjajo serijo vrhunskih motorjev 

  • Od prve predstavitve: Bogata serija sedmih motorjev, ki ustrezajo standardom Euro 5
  • Bencinski motorji: Enote s turbo in običajnim vbrizgom, štiri in šestvaljni
  • Dizelski motorji: Novi 2-litrski motorji s filtri za trdne delce, ki ne potrebujejo vzdrževanja

 Danes bo predstavljena nova Opel Insignia z izjemno bogato serijo sedmih motorjev, ki ustrezajo emisijskim standardom Euro 5. Štiri bencinske motorje z razponom moči med 115 in 260 KM dopolnjujejo trije novi 2,0-litrski torbodizelski motorji z izhodno močjo 110, 130 in 160 KM. V prihajajočih mesecih bo ta moč dopolnjena z novimi, še močnejšimi motorji. Poleg tega pa se bo liniji pridružila še različica ecoFLEX s še posebej nizkimi emisijami CO2. Ti motorji so vsak v svoji kategoriji izhodne moči med najboljšimi ali celo najboljši glede na porabo goriva in emisije CO2.

 Trije dizelski in štirje bencinski motorji imajo razpon moči med 110 in 260 KM, vsi pa imajo šeststopenjski ročni menjalnik. Vrhunske dizelske in bencinske enote so na voljo tudi s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom. Tudi različico s pogonom na vsa štiri kolesa (glejte poglavje o podvozju) je mogoče naročiti z 2.0 turbo in 2.8 V6 turbo bencinskim motorjem, kasneje pa bodo na voljo še močnejši dizelski motorji.

 Pregled bencinskih motorjev Insignie:

 2.0-litrski turbo je nov v Oplovem segmentu avtomobilov srednje velikosti. Motor z neposrednim vbrizgom in 220 KM je tesno povezan s športno enoto pri modelu Opel GT. Motor, ki je v celoti iz aluminija, je prava elektrarna, ki proizvaja 350 Nm navora od 2.000 do 5.200 vrtljajev/min., z dvema gredema za uravnoteženje, ki zagotavljata tekoče delovanje motorja. Z izjemno močjo in ekonomično porabo goriva je popoln partner dinamične in udobne Insignie. Ta motor odraža tudi politiko reduciranja pri GM, saj je zmogljivost tega 2-litrskega štirivaljnika primerljiva s konkurenčnimi pet- in šestvaljniki, ima pa manjšo porabo goriva in manjšo stopnjo emisij.

 Osnovna bencinska motorja sta 1.6 ECOTEC (85 kW/115 KM) in 1.8 ECOTEC (103 kW/140 KM), ki sta bila pred kratkim predstavljena pri drugih modelih iz Oplove serije. Vrhunski bencinski motor je 2.8 V6 turbo z velikodušnimi 191 kW (260 KM) in navorom 350 Nm med 1.800 in 4.500 vrtljaji/min. 

Vsi bencinski motorji imajo prilagodljivo odmično gred; pri štirivaljniku na dovodni in odvodni strani, pri V6 pa na dovodni strani. Spremenljiv krmilni čas ventilov poveča navor pri nizkih vrtljajih na minuto in je zelo pomemben za zmanjšanje porabe goriva ter za zagotavljanje ustreznosti novim emisijskim standardom Euro 5.

 

Motorji

1.6
ECOTEC

1.8
ECOTEC

2.0 turbo
ECOTEC

2.8 V6 turbo

Število valjev

4

4

4

6

Delovna prostornina (cm3)

1598

1796

1998

2792

Moč (kW/KM pri vrt./min.)

85/115
pri 6000

103/140
pri 6300

162/220
pri 5300

191/260
pri 5500

Največji navor (Nm pri vrt./min.)

155

4000

175

3800

350
2000-5200

350
1800-4500

 Pregled dizelskih motorjev Insignie: 

Novo generacijo Oplovih dizelskih motorjev, ki so vgrajeni v Insignio, odlikujejo prostornina 2.0 litra, večja moč in navor ter odlična poraba goriva. Insignia bo predstavljena s tremi različicami motorjev 2.0 CDTI z močjo 81 kW/110 KM, 96 kW/130 KM oziroma 117 kW/160 KM. Zadnja različica motorja bo poganjala tudi Insignio ecoFLEX z manjšo porabo goriva in z manjšim izpustom CO2. Standard pri vseh različicah je filter trdih delcev za dizelsko gorivo, ki ne potrebuje vzdrževanja, vse pa ustrezajo emisijskim standardom Euro 5. 

Motorji imajo dve odmične gredi v glavi motorja, štiri ventile v vsakem valju in večkratno neposredno vbrizgavanje goriva s skupnim vodom, pa tudi variabilno geometrijsko turbopolnjenje za hiter odziv pri dodajanju plina. Zahvaljujoč velikemu 70-litrskemu rezervoarju lahko s temi dizelskimi modeli prevozite razdaljo več kot 1.200 km, preden boste morali zaviti na naslednjo bencinsko črpalko.

 Motorji

2.0 CDTI

2.0 CDTI

2.0 CDTI

Število valjev

4

4

4

Delovna prostornina (cm3)

1956

1956

1956

Moč (kW/KM pri vrt./min.)

81/110
pri 4000

96/130
pri 4000

118/160
pri 4000

Največji navor (Nm pri vrt./min.)

260 pri
1750-2500

300 pri
1750-2500

350 pri
1750-2500

 

   

Prilagodljivo podvozje izboljša dinamičnost vožnje 

  • FlexRide: nova generacija omogoča individualne nastavitve
  • Fine nastavitve: izboljšano podvozje za večje udobje in nadzor
  • Adaptive 4x4: štirikolesni pogon, ki je vodilni v svojem razredu, omogoča optimalen oprijem

Koncept podvozja Opel Insignie skupaj z možnostjo prilagajanja doživetja vožnje za še bolj zabavno vožnjo ponuja vsakomur še več udobja. Voznik lahko namestitve podvozja in vzmetenja prilagodi na enega od naslednjih načinov: z običajno tršim vzmetenjem, ki je na voljo v športnem paketu opreme ali pa z novo generacijo popolnoma integriranega nadzora prilagodljivega vzmetenja FlexRide.

 FlexRide, ki so ga razvili inženirji GM Europe v Rüsselsheimu v Nemčiji, ob pritisku na gumb omogoči vozniku poleg standardnega načina, ki se prilagodi vsakemu slogu vožnje, izbiro med dinamično in športno vožnjo ter sproščenim in mehkim načinom. To zagotavlja optimalno stabilnost v vseh voznih razmerah. FlexRide spreminja lastnosti blažilnikov, stopalke za plin, ESP-ja in krmila, če so na voljo, pa spremeni tudi nastavitve štirikolesnega pogona, osvetlitve v ovinkih funkcije AFL in avtomatskega menjalnika, zaradi česar bo vožnja še bolj razburljiva.

 Popolnoma novo podvozje služi kot osnova za te naprednejše možnosti prilagajanja. Sprednje vzmetenje z McPhersonovima vzmetenima nogama ima dvotirni vrhnji okvir v stožcih strukture karoserije, ki ločuje prenos obremenitve z vzmeti in blažilnikov. Za zmanjšanje nevzmetene mase je sestavljeni nosilec krmilnega zgloba in prečnika izdelan iz aluminija, ročica stabilizatorja pa iz votlega profiliranega jekla.

 Krmilni sistem in A-roke z nizkim vzmetenjem so pritrjeni skozi dva okova na čvrst prednji pomožni okvir, ki je skozi štiri puše pritrjen na podolžne člene prednje konstrukcije. Ta tehnika ločenega okvirja ublaži udarce zaradi poškodb ali drugih ovir na cestišču in zmanjša prenos hrupa v vozilo. Hidravlična blažitev zadnjega okvirja A-roke prav tako pripomore k udobni vožnji. Zadnje vzmetenje je sestavljeno iz neodvisnega ogrodja iz štirih vezi, pri čemer je druga spodnja vez iz aluminija. Pri štirikolesnih pogonih je bila uporabljena H-roka.

Za lažje upravljanje in več udobja skrbita geometrija vzmetenja in nastavitve puš, ki sta strateško namenjena optimizaciji različnih ravni stranske in podolžne usklajenosti, ki je potrebna. Čisto zadnje puše A-rok se prav tako blažijo s hidravliko in pomagajo zmanjšati prenos udarcev zaradi poškodb ali drugih ovir na cestišču in vibracij na krmilo.

 FlexRide: Prilagodljivo mehatronsko podvozje

 Nov sistem FlexRide omogoča vozniku izbiro takšnih nastavitev podvozja, ki so najbolj primerne njegovemu načinu vožnje. Poleg nastavitve udobne vožnje v načinu Standard FlexRide lahko voznik s pritiskom na enega izmed dveh gumbov na armaturni plošči izbere med bolj sproščenim (način Tour) ali trdnejšim, bolj odločnim vzmetenjem (Sport). Ko voznik izključi načina Sport ali Tour, se način vožnje ponovno nastavi na način Standard. V vseh načinih pa sistem za upravljanje podvozja samodejno prilagaja blaženje trenutnim voznim razmeram in cestišču.

 FlexRide v načinu Sport nudi živahno vožnjo. Ob pritisku na gumb postanejo blažilniki trši, pedal za plin pa se hitreje odziva. Poleg tega se poveča variabilna sila na volanu (Variable Effort Steering - VES), prestave avtomatskega menjalnika se prestavljajo na višje vrtljaje na minuto, sistem Adaptive 4X4 pa se prilagodi za vožnjo s pogonom na zadnji kolesi. V športnem načinu, se sistem AFL hitreje odziva. Poleg tega se osvetlitev armaturne plošče spremeni z bele na rdečo, kar še poveča občutek športne vožnje.

 V meniju za nastavitve, ki je na voljo na zabavno-informativnem zaslonu, lahko voznik prilagaja način Sport svojim zahtevam tako, da določi, katere funkcije naj bodo aktivne, ko pritisne gumb Sport. Elektronsko nadzorovani blažilniki, VES in štirikolesni pogon so lahko vključeni ali pa ne.

 Bistvo novega podvozja je nadzor načina vožnje (Driving Mode Control - DMC). Ta enota nadzira in izvaja funkcije sistema FlexRide, kar omogoča, da se avtomobil hitreje odziva na nenadne spremembe načina vožnje ali v primeru nesreče. Če se je, medtem ko avtomobil vozi v načinu Tour, potrebno izogniti oviri, številni senzorji na podvozju to posredujejo do sistema DMC in blažilniki se v trenutku prilagodijo situaciji. Zahteve tega načina niso odvisne samo od tega, kaj izbere voznik sam s pomočjo gumbov v meniju nastavitev. Mogoče jih je tudi samodejno optimizirati glede na to, ali avtomobil pospešuje, zavira ali zavija in glede na način vožnje, ki ga določi DMC glede na podatke o dinamiki vozila.

Vse modele Insignia, razen osnovnih bencinskih in dizelskih različic, je mogoče naročiti s sistemom FlexRide, ki je standarden pri paketu opreme Sport in pri bencinskem motorju V6. 

 Adaptive 4X4: Boljši oprijem, razburljiva dinamika vožnje

 Oba bencinska motorja s turbopolnjenjem Insignie sta na voljo z najnovejšo generacijo naprednega štirikolesnega pogonskega sistema. Štirikolesni pogon bo na voljo tudi pri prihodnjih, še močnejših dizelskih različicah. Adaptive 4X4, kot se imenuje, je namenjen optimizaciji upravljanja vozila in stabilni vožnji v vseh pogojih ter boljšemu oprijemu pri speljevanju in na spolzkih površinah. Pod elektronskim nadzorom se hidravlična zadnja sklopna enota Haldex nenehno prilagaja in optimizira porazdelitev voznega navora na prednje in zadnje osi.

 Nadzorna enota Adaptive 4X4 je popolnoma povezana z ostalimi nadzornimi sistemi Insignie. Sestavljajo jo enota kardanske gredi (Power Take-off Unit - PTU) na sprednjem končnem pogonu, ki prenaša navor motorja preko oporne gredi na modul zadnjega pogona (Rear Drive Module - RDM), ki vključuje napravo za prenos navora (Torque Transfer Device - TTD) in opcijski zadnji diferencial proti zdrsavanju (Limited Slip Differential - eLSD).

 Adaptive 4X4 sprejema signale iz senzorjev ESP, senzorja za zasuk krmila in položaja pedala za plin in določi porazdelitev moči glede na trenutno situacijo vožnje. Omogoča dober oprijem tudi v pogojih, ko je trenje manjše, poleg tega pa prefinjeno delovanje sistema Adaptive 4X4 izboljša stabilnost v vsaki situaciji. Na ta način dodaja vožnji še več dinamičnosti tako, da poveča vlogo voznika pri vožnji.

 Pri različici Sport je Adaptive 4X4 združen z elektronsko nadzorovanim eLSD-jem. Nadzor podvozja je še nadgrajen z opcijskim zadnjim eLSD-jem. Nameščen je poleg modula RDM, upravljati pa ga je mogoče s ploščami sklopke, ki so pod pritiskom, podobno kot pri večji napravi TTD. V pogojih, ko je na primer zaradi poledice ali mokrega vozišča trenje manjše, uporablja podatke, ki jih posredujejo senzorji za hitrost zadnjih koles in lahko prenese tudi do 50 % navora med pogonskimi gredmi, glede na to, katero kolo ima boljši oprijem.

 eLSD omogoča vozniku tudi boljši nadzor pri ostrem zavijanju ali pri hitrih manevrih, kot je na primer hitro menjavanje voznega pasu, tako da uporabi več ali manj navora za vsako kolo in tako pripomore k temu, da zadnji konec avtomobila bolje sledi smeri sprednjih koles. Na ta način lahko eLSD ohrani večjo stabilnost in boljši nadzor Insignie, ne da bi bila za to potrebna še dodatna pomoč ESP-ja.

 Inovacije povečajo varnost in udobje Oplovega najnovejšega avtomobila 

?   Vidljivost: nova generacija osvetlitve se prilagaja različnim voznim razmeram

?   Varnost: Opel Eye vozniku pomaga, ne da bi imel pri tem manjši nadzor nad avtomobilom

?   Udobje: ergonomsko ustrezno oblikovani sedeži preprečujejo bolečine v hrbtu

 Inovativne poteze nove Opel Insignie so namenjene zagotavljanju varnejše, udobnejše in vznemirljivejše vožnje. Insignia ponuja tehnološko vrhunske sisteme, ki so v pomoč vozniku. Poleg tega zadnja generacija osvetlitve zagotavlja devet različnih nastavitev svetlobnega snopa, s katerimi pomaga vozniku, da se prilagodi na različne vozne razmere. Nove oblike sedežev bo vesel tudi boleč hrbet.

 ?Oplova tradicija inovativnega inženiringa je dolga. Spoštujemo našo preteklost, v prihodnosti pa dodajamo nove poteze, ki jih sedaj ponuja Insignia,? pravi Hans Demant, glavni direktor podjetja Adam Opel GmbH.


Galerija: