Novice

X-Trail dosegel rekord

Na 20,8 kilometrov dolgem dirkališču Nürburgring Nordschleife je Nissan postavil novi rekordni dosežek. Tokrat z X-Trailom na gorivne celice. Nissan je prvi izdelovalec avtomobilov, ki je na legendarno progo zapeljal z vozilom s tovrstnim pogonom.

 

Po 'zelenem peklu', kot označujejo progo okrog mesteca Nürburg, se je Frank Eickholt, član Nissanovega moštva dirke 24 ur Nürburgringa, podal z 1,3 milijona evrov vrednim prototipom. Kljub temu, da je imel X-Trail serijske pnevmatike za vožnjo po vsakdanjih cestah in je bila proga mokra, kar ni omogočalo dirkaško agresivnega sloga vožnje, je voznik dosegel vzpodbuden čas 11 minut in 58 sekund.

 

?Presenetilo me je, kako preprosto je voziti z avtomobilom na gorivne celice. Sedeš za volan, obrneš ključ in spelješ, kot z vsakim drugim avtomobilom,? je ob zaključku vožnje razlagal Eickholt ter dodal, da so bili nekateri odseki navkreber posebej zahtevni, a je vozilo kljub vsemu ohranjalo prepričljivo hitrost. ?Zaradi mokre podlage na izhodih iz zavojev nisem mogel v popolnosti izkoristiti navora, ki ga zagotavlja pogonski sklop. Na suhem bi zagotovo dosegel od 30 do 40 sekund boljši čas.?

 

Nissan X-Trail na gorivne celice je dirkaške kilometre požiral skorajda v tišini. Poganja ga namreč električna energija, ki nastaja ob kemični reakciji med kisikom in vodikom v gorivnih celicah. Vodik je shranjen v posebni visokotlačni posodi s tlakom 700 barov. Ob reakciji nastaja le vodna para.

 

Elektromotor z največjo močjo 88 kW (120 KM) in največjim navorom 280 Nm je nameščen spredaj. Po podatkih, ki veljajo za X-Traile, ki od leta 2006 občasno vozijo po japonskih in kalifornijskih cestah, ob polni posodi z vodikom požene vozilo do največje hitrosti 150 km/h in ima doseg 500 km.

 

X-Trail, s katerim je bil dosežen dirkaški rekord za vozila na gorivne celice, je opremljen z najsodobnejšimi litij-ionskimi akumulatorji, v katere se shranjuje električna energija, ki je pridobljena iz kinetične energije ob zaviranju in vožnji po klancu navzdol. Shranjena električna energija je uporabljena za zagon, speljevanje in pospeševanje.

 

Vozilo je v začetnem obdobju razvoja. Trenutno Nissanovi strokovnjaki največ pozornosti namenjajo brezhibnemu in trajnemu ter zanesljivemu delovanju sestavnih delov pogonskega sklopa na gorivne celice. Ob tem odpravljajo težave, povezane s shranjevanjem vodika, in zmanjšujejo tehnološke stroške. Po načrtih naj bi serijska izdelava Nissanovih vozil na gorivne celice stekla leta 2015.

 

X-Trail FCV (vozilo na gorivne celice) je del Nissanovega zelenega programa 2010, v okviru katerega se Nissan v srednjeročnem obdobju zavzema za zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida pri izdelavi vozil in tudi pri ostalih dejavnostih družbe v globalnem merilu. Ob tem želi Nissan zmanjšati tudi izpust drugih emisij in povečati obseg recikliranja.


Galerija: