Novice

25 let nissan micre

Na pogled vsakdanji, majhen avtomobil, nekoliko zadržane, skorajda škatlaste oblike in na začetku le s tremi vrati se je nissan micra že ob svojem lansiranju daljnega leta 1983 nemudoma prikupila uporabnikom, ki so želeli preprosto in lahkotno vožnjo. A že od svojih začetkov je združevala številne inovativne tehnične rešitve, od naprednega štirivaljnega motorja iz aluminija dalje.

 

Leta 1989 je ob drobnih oblikovnih popravkih ponudbo dopolnila različica s petimi vrati. Poglavitna novost se je ponovno skrila pod pokrov motorja, saj je 1,2-litrski motor serije MA z elektronskim nadzorom delovanja enojnega uplinjača predstavljal popolno novost v razredu. Na osnovi micre, ali marcha, kot so avtomobil imenovali na Japonskem, so od leta 1985 dalje nastali različni avtomobili nižjega razreda, vse do majhnih dostavnikov za gospodarsko rabo. V Evropi je bil morda še najbolj znan v retro slogu oblikovan nissan figaro s platneno streho, ki so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Tokiu leta 1989. Izdelali so ga v omejeni seriji 20.000 primerkov. Povpraševanje po njem je bilo tolikšno, da so pri Nissanu morali žrebati kupce. Da je bila micra vedno izjemno kakovosten avtomobil dokazuje raziskava britanske revije Auto Express, po kateri se v Veliki Britaniji od 340.000 prodanih micer prvega rodu (prodanih med leti 1983 in 1992) vsaj 30 odstotkov le-teh še vedno vozi v vsakdanjem prometu.

 

Drugi rod micre, ki so ga na Japonskem začeli izdelovati v začetku leta 1992, je v Evropo pripeljal konec istega leta in nemudoma postal svojevrstni mestni zapeljivec. Ob dovršeni tehniki je novi rod postavil tudi nova merila oblikovne prepričljivosti. V naslednjih desetih letih so micro nenehno posodabljali na področju varnosti. Pridobila je številne elemente opreme, ki prej niso bili na voljo v avtomobilih tega velikostnega razreda.

 

Kako prepričljiv je bil drugi rod nissan micre priča tudi laskavi naslov Evropski avtomobil leta 1993, ki je micri pripadel kot prvem japonskemu avtomobilu. A je bil drugi rod micre posebej evropski tudi zato, ker so ga izdelovali v Evropi.

 

Leta 1996 je micra doživela manjše oblikovne popravke, leta 1998 pa obsežnejšo pomladitev. Takrat je ponudbo obogatil 1,5-litrski turbodizelski motor. Zadnjo osvežitev je drugi rod doživel leta 2000, ko je motorno ponudbo dopolnil novi 1,4-litrski bencinski motor.

 

Leta 2002 je luč sveta ugledal tretji rod, ki je nastal na 70 milimetrov daljši platformi, razviti v sodelovanju z Renaultom, s katerim se je Nissan povezal leta 1999. Nova micra je med kupce zapeljala s petimi pogonskimi agregati. Z združitvijo modernega in retro sloga so ji nekateri prisodili izvirnost ?modtro? sloga. Odstopanje od sive avtomobilske vsakdanjosti, tako po obliki kot vsebini, je podkrepil tudi legendarni David Lynch, ki je zrežiral evropske oglasne TV spote za nov avtomobil.

 

Prodornost in uspešnost avtomobila je potrdila tudi prodaja, saj so dvajset mesecev po zagonu izdelave v Veliki Britaniji izdelali 250.000 micer in jih prodali na 44 trgih. Zvezda mestne vožnje je dobila prepričljivo razsežnost dinamičnosti  z veliko zabave v vožnji.

 

Ob posodobitvi leta 2005 je bila notranjost odeta v nove materiale, navzven pa so odbijači postali odpornejši ob tesnih parkiranjih v gneči največjih mest. Športno poskočna in ostra kot britev je različica 160 SR dala ponudbi micre nove razsežnosti. Nov oblikovalni center Nissan Design Europe je prispeval novo karoserijsko različico, micro C+C. S kabriom in kupejem hkrati, torej s trdno zložljivo streho, je ponudba oblikovno izvirnega, slogovno dovršenega, prostorsko radodarnega in zmogljivostno srčnega avtomobila postala posebej pestra in vsestranska.

 

Prodajno zelo uspešna tudi v Sloveniji vozi micra neustavljivo in prepričljivo proti svoji novi četrtini stoletja.


Galerija: