Novice

Varnostni ščit

Nissan je predstavil najnovejše študijsko vozilo z napredno zaščito, ki preprečuje trke z vseh strani (All-Around Collision Free). Vozilu so ob že znanih sistemih samodejnega ohranjanja varnostne razdalje (DCA, Distance Control Assist) in opozarjanja na vožnjo po vzdolžnih označbah voznih pasov (LDP, Lane Departure Prevention) namenili še sistem preprečevanja bočnih trkov ob menjavi voznih pasov (SCP, Side Collision Prevention) in sistem zaščite proti trkom ob vzvratni vožnji (BCP, Back-up Collision Prevention). Tako so mu nadeli in okrepili svojevrsten Nissanov 'varnostni ščit', koncept zaščite vozila in potnikov pred potencialno nevarnostjo z vseh smereh.

 

Sistem preprečevanja bočnih trkov SCP se sproži, ko želi voznik zamenjati vozni pas. Radarska tipala na boku vozila ob tem preverijo, ali po voznem pasu, na katerega želi zaviti voznik, že vozi drugo vozilo. Če ob želeni zamenjavi voznih pasov obstaja nevarnost trka, se sproži poseben sistem uravnavanja delovanja zavor z zaviranjem na posameznih kolesih.

 

Sistem preprečevanja trkov ob vzvratni vožnji BCP uporablja podatke radarskih tipal, nameščenih na zadku vozila. Ko ta zaznajo oviro in sistem prepozna možnost trka, se ob zvočnem opozorilu sproži tudi delovanje zavor. Sistem je še posebej učinkovit ob speljevanju s parkirnih prostorov na velikih, nepreglednih parkiriščih.

 

Sistema DCA in LDP, prvi ohranja pravšnjo varnostno razdaljo, drugi pa opozarja na vožnjo po in preko vzdolžne črte voznega pasu, dopolnjujeta delovanje sistemov SCP in BCP. Skladno delovanje vseh štirih sistemov zagotavlja vsestransko zaščito študijskega vozila. Opozorila in samodejno delovanje posameznih sklopov ob zaznavanju nevarnosti zagotavljajo vozniku pomoč in ga usmerjajo v intuitivne reakcije z malenkostnimi popravki.

 

Vozilo je del obsežne Nissanove dejavnosti na globalni ravni, v okviru katere želi z uporabo naprednih in inovativnih varnostnih sistemov zagotoviti najvišjo možno stopnjo vgrajene varnosti v vozila. V okviru teh teženj si je družba na Japonskem zastavila cilj, da do leta 2015 zmanjša število vozil Nissan, vpletenih v prometne nesreče z najtežjimi posledicami, na število iz leta 1995.

 


Galerija: