Novice

Vozila z ničelno stopnjo onesnaževanja

Nissan je z Ameriško zvezno državo Tennessee sklenil dogovor o skupni promociji vozil z ničelno stopnjo onesnaževanja, med katera sodijo tudi vozila na električni pogon. Pri projektu sodelujejo različni partnerji, med katerimi tudi Tennessee Valley Authority.

 

Dogovor sodi v sklop dejavnosti Nissanovega petletnega poslovnega načrta GT 2012, po katerem naj bi Nissan leta 2010 v ZDA začel prodajati vozila z ničelno stopnjo onesnaževanja. Dve leti kasneje pa bi prodajo tovrstnih vozil razširil na globalno raven.

 

Predsednik Nissan Motor Co., Carlos Ghosn, je napovedal, da bodo po dogovoru z državo Tennessee na njenem območju povsem na novo zgradili center Nissan America, v katerem bodo usklajevali delovanje družbe v ZDA, Kanadi in Mehiki.

 

Kot sad projekta v Tenesseeju bodo uporabniki kmalu lahko segli po vozilih, ki bodo plod trajnostnega razvoja in bodo zagotavljala individualno mobilnost, ki ne bo obremenjevala okolja. Država Tenessee se je obvezala, da bo v sodelovanju s partnerji vzpostavila razmere, v katerih bodo vozila z ničelno stopnjo onesnaževanja predstavljala zanimivo možnost za kupce.

 

Tako bo pomagala pri razvoju infrastrukture za električna vozila, v katero sodijo tudi naprave za polnjenje z električno energijo na javnih mestih. Dejavnost bodo v sodelovanju s Tennessee Valley Authority, največjo družbo za oskrbo z eneregijo v državi Tennessee, in drugimi partnerji osredotočili na prometno najbolj obremenjene ceste v državi. Med družbami, ki so vključene v projekt, so poleg drugih podjetij za distribucijo električne energije tudi družbe za upravljanje s parkirišči. Med prednosti, ki jih ponujajo vozila na električni pogon, uvrščajo strokovnjaki v državi Tennessee dejstvo, da se akumulatorji električnih vozil lahko polnijo v času majhne energetske porabe, torej v času, ko je energetsko omrežje manj obremenjeno.

 

Povezava Renault-Nissan je podobne dogovore kot Nissan v ameriški zvezni državi Tennessee že sklenila v Izraelu, na Danskem in Portugalskem. Kot je maja napovedal Carlos Ghosn, predsednik Nissan Motor Co. in Renaulta, želi postati povezava Renault-Nissan vodilni ponudnik vozil z ničelno stopnjo onesnaževanja.

 

 

www.Nissan.si


Galerija: