Tehnika - novosti

Okolju prijazna stopalka plina

Nissan je kot prvi izdelovalec razvil okolju prijazno stopalko plina (ECO pedal), ki vozniku pomaga do večje učinkovitosti in manjše porabe goriva. Ko je sistem vključen, voznika samodejno opozori na neučinkovit slog vožnje. Ob preveč obremenjeni stopalki plina, zaradi česar je poraba goriva večja, kot bi morala biti, sistem samodejno sproži potiskanje stopalke v nasprotno smer. Sočasno, torej brez časovnega zamika, se na plošči z merilniki izpisuje trenutna poraba goriva, kar nudi dodatno pomoč pri izboljšanju sloga vožnje. Sistem EKO stopalke voznik vključi ali izključi po lastni želji. Po načrtih naj bi z EKO stopalko začeli opremljati avtomobile Nissan že v letu 2009.

 

Ob preizkušanjih EKO stopalke je bilo ugotovljeno, da sistem pomaga vozniku zmanjšati porabo goriva (odvisno od razmer) za 5 do 10 odstotkov. Sistem, ki upravlja stopalko, nenehno primerja podatke o porabi in učinkovitosti pogona ob pospeševanju in vožnji s stalno hitrostjo. Ko glede na podatke sistem zazna prevelik pritisk na stopalko plina, samodejno sproži napravo, ki potiska stopalko nazaj.

 

Sočasno se na zaslonu na plošči z merilniki izpiše pravšnja raven porabe, ki bi jo moral voznik v danih razmerah doseči. Ob vožnji s pravšnjo porabo goriva se prižge lučka zelena barve. Lučka začne utripati, ko zazna pospeševanje in voznika opozori na približevanje meji ugodne oziroma potratne porabe goriva. Z jantarno barvo zasveti, ko slog vožnje ni več varčen.

 

S ciljem zmanjšanja izpusta ogljikovega dioksida razvija Nissan tri sklope rešitev, ki se nanašajo na vozila, voznika in razmere v prometu. EKO stopalka sodi v drugi sklop, saj pomaga izboljšati voznikovo učinkovitost in je tako del številnih okolju prijaznih tehnologij, razvitih pod okriljem Nissanovega Zelenega programa 2010. V okviru tega programa namreč Nissan razvija nove tehnologije, izdelke in storitve, ki omogočajo resnično zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida, zmanjšanje in za okolje manj obremenilne emisije vseh vrst in večanje obsega recikliranja.

 

www.nissan.si


Galerija: