Predstavitve

VOLVA S60 IN V70 ZA CESTNE ŠPORTNIKE

Septembra bo Volvo v Parizu predstavil tako imenovana ?R concept? avtomobila, ki sta realni čci omenjenih PCC konceptov. S60R in V70 R bosta imela vgrajena 2, 5 litrska petvaljnika, ki s čo turbinskega polnilnika razvijeta 300 KM oziroma 400 Nm čega navora pri 2100 vrtljajih v minuti. Serijsko bo v povezavi z motorjem vgrajen 6 stopenjski či menjalnik, po želji pa bo možno izbrati tudi 5 stopenjsko avtomatiko ?Geartronic?, ki č čo čo pretikanje prestav. Moc se bo s čo elektronsko nadzorovane Haldex sklopke prenašala na vsa štiri kolesa dimenzij 17 ali 18 palcev, na katerih bo razviden diskreten ?R? logo. Odvisno od platiš? bodo na R modelih pnevmatike Pč P-Zero Rosso 235/45 ali 235/40. najvišja hitrost j3 elektronsko omejena na 250 km/h, pospešek do 100 km/h pa naj bi znašal 5,8 sekunde. Varno ustavljanje bodo čle štiribatne Brembo zavore. Za čo vodljivost in lego na cesti bo poskrbel neposreden volan v kombinaciji z inteligentno tehnologijo ?Four C? (Continuously Controlled Chassis Concept).

Napredna elektronika nadzira vse če sisteme v avtomobilu in jih medsebojno usklajuje, ter tako č njihovo optimalno delovanje. Senzorji beležijo hitrost avtomobila, zasuk volana in gibe koles, ter s temi podatki 500 krat v sekundi popravljajo nastavitev vzmetenja ? lahko bi rekli v danem trenutku ? ter situaciji ustrezno upravljajo tudi štirikolesni pogon. S tremi gumbi na armaturni ploš?i lahko voznik izbira nastavitev podvozja - sport, advanced sport in comfort. Nastavitev SPORT je standardna srednja nastavitev za udobno športno vožnjo; ADVANCED SPORT je na maksimalne zmogljivosti naravnana brezkompromisno športna nastavitev, ki za boljše povratne informacije vozniku uporablja tehnologijo ?direct road contact?; nastavitev COMFORT pa s čo ?Sky Hook? tehnologije optimalno uravnava vzmetenje za ?im bolj udobno vožnjo.

Na zunaj sta Volva S60R in V70R diskretna športnika, brez nepotrebnih čstih dodatkov. Peter Hrbury, glavni Volvov oblikovalec je izjavil, da na avtomobilu ni čsar, kar ne bi imelo uporabne funkcije, ni? nepotrebnih olepšav. Poleg posebnih platiš? ju boste tako lahko prepoznali po nižji maski hladilnika, nižjem prednjem č s čnimi čimi režami, zadnjem spoilerju, čih meglenkah in bi-xenonskih prednjih čh. ?e vam zadnji spoiler deluje le kot dekorativni repek, ni odve? podatek, da zmanjšuje vzgon zadnjega dela za 20%! V notranjosti bosta R modela potnike razvajala s športnimi usnjenimi sedeži in merilniki s kovinsko obrobo na modri podlagi.

Proizvodnja čejših Volvov bo ščo omejena. Proizvodnja in prodaja pa bosta stekli spomladi prihodnje leto.

Alpra

Galerija: