Predstavitve

Fordova svetovna premiera modela KA v Parizu

?         Novi Ford Ka, naslednik kultnega originala, je eleganten, sodoben in navdušuje z zabavno vožnjo

?         Izrazito oblikovanje združuje Fordove najnovejše kinetične oblikovalske smernice z mladostnim, navihanim značajem originalnega Kaja

?         Vzmetenje, krmiljenje in podvozje so Fordovi inženirji pikolovsko uglasili, da zagotavlja najvznemirljivejšo vozno dinamiko med vsemi majhnimi avtomobili

?         Nizki stroški uporabe in prijaznost do okolja z dvema varčnima motorjema z nizkimi emisijami: 1,2-litrskim bencinskim motorjem Duratec z 69 KM in prvim dizelskim motorjem za model Ka ? 1,3-litrskim motorjem Duratorq TDCi z močjo 75 KM

?         Tako bencinski kot dizelski model imata emisije CO2 nižje od 120 g/km

?         Na glavnih evropskih trgih na voljo konec leta 2008 ali v začetku leta 2009

 

Globalna premiera vznemirljivega novega Fordovega modela Ka bo na pariškem Avtosalonu 2008. Nadomestil bo originalni Ka, ki je postal prava ikona in je ob začetku proizvodnje leta 1996 uvedel novo raven sloga in zabave v razred majhnih avtomobilov.

 

Novi Ka je ohranil vse značilnosti, zaradi katerih je bil originalni Ka tako priljubljen ? kompaktno velikost, izjemen videz, živahnost in dinamičnost ter zabaven značaj ? a v povsem novi, sveži ?embalaži?.

 

Z osupljivim oblikovanjem notranjosti in zunanjosti, izjemno dinamiko in edinstvenim značajem postavlja Ford Ka nov standard za cenovno dostopne majhne avtomobile. Ta drzni novi model je praktičen, varen, dostopen in prijazen do okolja, zato zagotovo začenja novo poglavje zgodbe o uspehu Fordovega modela Ka.

Proizvodnja novega Fordovega modela Ka se začenja jeseni 2008, vozila pa bodo v večini evropskih držav na voljo konec leta 2008 oziroma v začetku leta 2009.

 

Eleganten in moden

Z novim Kajem je Ford svoje kinetične oblikovalske smernice uvedel tudi v razred najmanjših vozil. Novo vozilo odlikuje eleganten in moden videz, ki Fordovo najsodobnejše oblikovanje združuje z mladostnim in navihanim značajem, zaradi katerega je bil originalni Ka tako priljubljen.

 

Novi Ka je zasnovan za mlajše uporabnike, ki svojo smelost izražajo tudi z izbiro avta. Ohranil je kompaktne mere, navdušuje pa tudi s samosvojim čokatim in izrazitim slogom. Številne prevzete vizualne poteze zagotavljajo, da v novem oblikovanju prepoznamo izvirni Ka, dinamične značilnosti pa nesporno pričajo o pripadnosti družini s kinetičnim dizajnom.

 

Smela, barvita notranjost

Notranjost novega Kaja je elegantno in dinamično oblikovana, prav tako kot zunanjost. Ista filozofska načela kinetičnega dizajna, s katerimi je oblikovana karoserija, veljajo tudi za notranjost, zato se svež in sodoben značaj oblikovanja zunanjosti odlično dopolnjuje z notranjim slogom. Namerna izbira smelih kontrastov in izrazitih barv odraža ljubezen do pustolovščin, ki je značilna za kupce modela Ka. V kombinaciji z domiselnimi oblikovnimi detajli ima notranjost moden in zabaven značaj, kar je nekaj posebnega v avtomobilskem segmentu mini vozil. Novi Ka je tudi zelo praktičen, saj ima dovolj prostora za udobno namestitev štirih odraslih potnikov z vso prtljago. Visok sedežni položaj, skrbno določen položaj stikal in odlična vidljivost zagotavljajo, da bodo model Ka z užitkom vozili vozniki vseh starosti.

 

Vznemirljiva vozna dinamika

Originalni Ka je slovel po vodenju, ki se je lahko primerjalo z vožnjo gokarta, in tudi novi Ka je zasnovan tako, da vas bo užitka polna vožnja navdušila: odlikuje ga najbolj vznemirljiva vozna dinamika med vsemi majhnimi avtomobili. Fordovi strokovnjaki za podvozje so skrbno uglasili vzmetenje, krmiljenje in podvozje s pozornostjo do detajlov, ki je Forda uvrstila na prvo mesto pri dinamiki vozil. Končno testiranje je potekalo na kombinaciji javnih cest, testnih stez in dirkališč ? vključno z legendarnim Nürburgringom.

 

V postopku načrtovanja so si inženirji izmenjevali informacije z ekipo, ki je razvijala novo Fiesto, in nekatere komponente, na primer pnevmatike, so skupaj razvijali za oba modela.

 

Varčen in do okolja prijazen

Cenovno dostopni novi Ford Ka je zasnovan za nizke stroške uporabe in majhen vpliv na okolje. Na voljo je z dvema varčnima motorjema z nizko stopnjo emisij: 1,2-litrski bencinski motor Duratec razvije moč 69 KM, prvič pa je za model Ka na voljo tudi turbodizelski 1,3-litrski motor Duratorq TDCi z močjo 75 KM. Tako bencinski kot dizelski motor se odlikujeta z emisijami CO2, ki so manjše od 120 g/km.  Ka z 1,2-litrskim bencinskim motorjem, ki se bo po pričakovanjih najbolje prodajal, ima v primerjavi s predhodnikom z 1,3-litrskim motorjem za 21 odstotkov nižjo porabo goriva. Dizelski model ? prvič na voljo v Kaju ? je še bolj varčen, saj se odlikuje s kombinirano porabo goriva samo 4,2 litra na 100 km.

 

Vsestransko varen

Čeprav je novi Ka majhen avto, je zasnovan in izdelan z upoštevanjem strogih Fordovih smernic za zaščito in varnost. Osrčje zaščite predstavlja varnostna celica, ki s posebno zasnovo izjemno močne in stabilne strukture v primeru trčenja zavaruje potnike.

 

Varnostno celico dopolnjuje inteligentni sistem zaščite IPS, ki delovanje zračnih blazin, sistemov za zadrževanje potnikov in specifično izdelanih sedežev povezuje v izjemno učinkovit sistem za zaščito potnikov.

 

Različice modela Ka

Novi Ford Ka je na voljo v dveh različicah ? Ambiente in Titanium. Obe ob dostopni ceni nudita izjemno vrednost in bogato opremo. Obe različici dopolnjujejo še skrbno prikrojeni paketi dodatne opreme, ki kupcem omogočajo maksimalno izbiro ob naročilu vozila. Izberite komplet za povezovanje z Bluetoothom in vaš Ka bo omogočal prostoročno telefoniranje z mobilnim telefonom s povezavo Bluetooth? in predvajanje glasbenih datotek s prenosnim predvajalnikom, ki ga boste prek vtičnice USB priključili na zvočni sistem in ga upravljali s krmilniki na volanu. V kombinaciji z enim od odličnih zvočnih sistemov s CD-predvajalnikom in s šestimi zvočniki vam vaš novi Ka nudi vse, kar potrebujete za razvedrilo in za povezavo z zunanjim svetom.

 

Med opremo, ki je sicer ne najdemo v razredu majhnih avtomobilov, sta tudi ogrevano vetrobransko steklo in ogrevanje sedežev za izjemno varne in udobne zimske vožnje z novim Kajem.

 

Razvoj in proizvodnja

Novi Ford Ka je rezultat razvoja v skupnem projektu s Fiatom. Vozilo izdelujejo v sodobnem Fiatovem proizvodnem obratu v mestu Tychy na Poljskem, proizvodno linijo pa si deli z modelom Fiat 500.

 

Zgodovina modela Ka

Originalni Ford Ka je bil predstavljen na pariškem Avtosalonu leta 1996. Njegovo vznemirljivo oblikovanje ?New Edge? je takoj navdušilo, vozniki pa so osupnili tudi nad užitkom v vožnji, ki je bil nekaj povsem novega v tem razredu. Kmalu je stekla prodaja po vsej Evropi in Ka je bil izjemno priljubljen od začetka do konca svoje proizvodnje, med katero je iz tovarn zapeljalo več kot 1.460.000 vozil. Samo v Veliki Britaniji je Ka navdušil 500.000 kupcev in je bil najbolje prodajano vozilo v svojem razredu od leta 2000 naprej. Družino modelov Ka sta obogatili še vznemirljivi izvedbi StreetKa in SportKa, ki sta dodatno razširili in utrdili privlačnost modela.

 

Ka je dosegel izjemno zvestobo pri kupcih, saj so mnogi med njimi svoje prejšnje vozilo zamenjali z novim in pri tem vztrajali pri modelu Ka. Po Fordovih raziskavah se Ka med vsemi Fordovimi modeli odlikuje z največjo zvestobo strank.

 

 

 

www.summitmotors.si

 


Galerija: