Prototipi

Koncept MINI Crossover

Blagovna znamka MINI nadaljuje s svojo izjemno zgodbo o uspehu ? sedaj z novim pristopom koncepta MINI Crossover.

Ta oblikovalska študija ponuja pogled na nov vidik blagovne znamke, ki je izražen s povsem inovativnim konceptom karoserije ? četrta karoserijska različica oziroma bolj natančno, sledi klasični dvovratni izvedbi, modelu MINI Cabrio in modelu MINI Clubman.

Koncept MINI Crossover je nova modelska različica, ki v dolžino prvič doslej meri več kot štiri metre, ima vgrajen sistem štirikolesnega pogona, štiri vrata in štiri samostojne sedeže. Že samo naštete lastnosti, jasno postavljajo novo izvedbo vozila v območje perspektive novih ciljnih skupin, ki iščejo rešitev združevanja individualnega sloga blagovne znamke, z občutno izboljšano raznovrstnostjo v notranjosti in celovito inovativno funkcionalnostjo.  

Univerzalno, multifunkcijsko vodilo za pritrjevanje, poimenovano MINI Center Rail, ki se razteza med sedeži v smeri sredinske konzole koncepta MINI Crossover, ne ponuja le nekonvencionalnih možnosti odlagalnih površin, temveč omogoča tudi skladno povezavo med prednjo vrsto sedežev in zadkom.

Naslednji vrhunec v notranjosti potniške kabine MINI, je inovativna zasnova sredinskega instrumenta v tridimenzionalni izvedbi, poimenovanega MINI Center Globe. Ta združena nadzorna in prikazovalna enota, oblikovana v podobi globusa, se sedaj predstavlja premierno, hkrati pa znotraj globalne avtomobilske industrije vnaša nove standarde s področja integriranega nadzora nad zabavnimi, komunikacijskimi in navigacijskimi funkcijami.

MINI Crossover ne izžareva le potencial modelov družine MINI, ki se razteza in raste v nove dimenzije, temveč istočasno tudi inovativno moč ekipe oblikovalcev MINI. V tem primeru so obeti novega koncepta MINI podkrepljeni s celo vrsto vizij, ki izražajo edinstveno doživetje vožnje in način življenja, ki ga lahko pričara le MINI.

Vse predstavljene inovacije v konceptu MINI Crossover so zasnovane z namenom, ponesti tako značilen občutek vožnje MINI na povsem novo raven.  

Inovativni značaj novega vozila vključuje njegovo oblikovanje karoserije, kot tudi pogonsko enoto, notranjost in nadzorni koncept. Brez dvoma odpira tovrstna ponudba možnosti in raznovrstnosti, konceptu MINI Crossover nove dimenzije mobilnosti, tudi onkraj urbanega življenja. 

Sistem štirikolesnega pogona ? osnova za novo doživetje občutka MINI.

Novi MINI ponuja več ? in kot vedno, to počne v edinstvenem slogu.

Koncept MINI Crossover nazorno izraža omenjeni princip. S sistemom štirikolesnega pogona je novemu modelu omogočen še bolj celovit obseg praktične rabe na doslej neznanih področjih in novo doživetje na že voženih poteh. Pri tem pa koncept MINI Crossover ni omejen na običajni status konvencionalnih vozil štirikolesnega pogona. Da bi se dodatni potencial mobilnosti zagotovil še bolj dosledno, je konceptno vozilo na voljo s številnimi oblikovalskimi značilnostmi, ki ga postavljajo v vlogo popolnega spremljevalca pri edinstvenem doživetju v vsakodnevnem življenju, maksimalnem veselju izkoriščanja prostega časa, pustolovskih dogodivščinah vseh vrst in načrtovanju potovanj. Zato se koncept MINI Crossover ozira k novim ciljem in hkrati tudi k novim ciljnim skupinam.

Štirje metri dolžine ? večja kakovost, več možnosti.

Znotraj konsistentnega povečevanja modelov družine MINI, ponuja koncept MINI Crossover novo kakovost in novo dimenzijo z vseh vidikov. Gre za prvi MINI, ki v dolžino meri več kot štiri metre. Z merama 1,830 milimetrov v širino in 1,598 milimetrov v višino, gre koncept MINI Crossover onkraj obstoječih proizvodnih modelov MINI tudi v tem pogledu. Nenazadnje pa dimenzija medosne razdalje 2,606 milimetrov, še enkrat več zagotavlja izjemno suvereno lego vozila na vsaki podlagi.

Dimenzije zunanjosti konceptnega vozila jasno nakazujejo na prizadevanje po dodatnih možnostih v odnosu do vožnje vozila in novo, še bolj pristno doživetje za volanom.  

Koncept MINI Crossover ponuja dodatni prostor in mobilnost v zadnjem delu vozila, kot tudi možnosti prevažanja, ki so bile do sedaj v svetu MINI neznane. Poleg tega je tu še izboljšana fleksibilnost pri ločevanju prostora v notranjosti, pri čemer je poskrbljeno za vse individualne želje in zahteve.

S kombinacijo izjemne oblike in vrhunske agilnosti, ki ni omejena le na uhojene poti, zaseda koncept MINI Crossover edinstveno pozicijo znotraj segmenta MINI. Istočasno pa se, skozi tipično reinterpretacijo tako značilnih elementov oblike blagovne znamke, povsem jasno odlikuje kot član modelov družine MINI. Koncept MINI Crossover tako simbolizira prodor na področje nove kategorije vozil, s čemer sedaj privlačnost blagovne znamke približuje še širši ciljni skupini.  

Štiri vrata ? nova raznolikost preko asimetrične ureditve.

Z dvoje vrat na vsaki strani vozila, ponuja koncept MINI Crossover posebej udoben dostop do zadnjih sedežev. Še enkrat več, novi model občutno izboljša možnosti in samo kakovost, ki so jih do sedaj ponujale obstoječe karoserijske različice MINI.

Vendar tudi to še ni vse: koncept MINI Crossover ni štirivratna izvedba v klasičnem pomenu besede, kar je očitno ponazorjeno z asimetrično ureditvijo vrat znotraj študije oblikovanja. Konvencionalno ureditev vrat je moč najti le na sovoznikovi strani, medtem ko je na voznikovi strani koncept MINI Crossover na voljo s konvencionalno izvedbo vrat za prvo vrsto sedežev, plus dvižno/drsno gibanje vrat v smeri navzven za udoben dostop do zadnjih sedežev in za natovarjanje v vozilo s strani. S pomočjo spuščene zasnove B-stebrička na voznikovi strani, izkorišča koncept MINI Crossover potencial svojega velikodušnega odpiranja v še večji meri. Tu pa so še stranska okna brez okvirjev, ki dodajo izjemen pečat tej zares odlični štirivratni izvedbi. 

Prtljažna vrata, ki se s pomočjo tečaja odpirajo v stran, v kombinaciji z brezokvirnim oknom in pomičnim steklom, prav tako zagotavljajo še višji standard praktične uporabe in optimalne pogoje pri natovarjanju. Zahvaljujoč širokemu odpiranju in pomožni polici za natovarjanje, je sedaj športno opremo in ostale okorne predmete v prtljažni prostor možno natovarjati izjemno udobno. Po potrebi se prtljažni prostor, ob zloženih naslonih zadnjih samostojnih sedežev, ki se s pomočjo paralelogramsko kinematičnega mehanizma pomaknejo povsem v dno vozila, občutno poveča.

Prtljažne kapacitete pa se lahko še nadgradijo in sicer z uporabo transportnega kovčka, ki se pritrdi na zunanji strani prtljažnih vrat. Nenazadnje pa je pri konceptu MINI Crossover na voljo še sistem strešnih sani, ki je preprosto idealna rešitev za pritrditev smuči, snežne deske, nosilcev za kolesa, kot tudi strešnih kovčkov vseh velikosti.

Struktura strehe koncepta MINI Crossover omogoča dodatne možnosti pri izboljševanju vsakodnevne kvalitete vožnje in veselja v prostem času. Ker se zložljiva strešna prevleka razprostira preko celotne površine strehe, se lahko ta odpira tako s položaja prednjih, kot zadnjih sedežev, s čemer zagotavlja dovod svežega zraka ali toplih sončnih žarkov v notranjost vozila ? ali z obeh strani, odvisno od želja voznika in ostalih potnikov.

Sistem odpiranja prtljažnih vrat prav tako služi za prevoz izjemno dolgih predmetov v vozilu, od surf desk pa vse do tekaških smuči. Torej, celo v tem primeru je prevažanje kakršnihkoli predmetov, ki si jih voznik želi vzeti s seboj na pot, povsem enostavno in udobno.

Štirje samostojni sedeži ? za maksimalno udobje v notranjosti MINI.

Koncept MINI Crossover se ne odlikuje le po svoji nekonvencionalni plati, temveč tudi kot zares izjemen štirisedežnik. Samostojna sedeža zadaj, morda najbolj značilna novost, sta na voljo v enaki obliki, kot sta sedeža za voznika in sovoznika, hkrati pa sta po dolžini nastavljiva za 13 centimetrov ali 5.1". Odvisno od individualnih želja, omogočata zadnja sedeža bodisi gosposko prostornost tudi v predelu nog ali pa dodatni prostor za natovarjanje tovora v prtljažnem prostoru.

MINI Center Globe ? nova različica sredinskega instrumenta prihodnost.

Z okroglim sredinskim prikazovalnikom (Central Display) natanko na sredini armaturne plošče, se aktualni modeli MINI že odlikujejo z oblikovanjem notranjosti, ki je po svojem videzu povsem edinstvena in nezgrešljiva. Resnično, ta multifunkcijski prikazovalnik služi za udoben nadzor nad vsemi pomembnimi zabavnimi, telekomunikacijskimi in navigacijskimi funkcijami, pri čemer je funkcija merilnika hitrosti integrirana izven obsega prikazovanja vsebine.

Sedaj pa uvaja koncept MINI Crossover izboljšavo tega prikazovalnika in zasnovo nadzora: MINI Center Globe. Torej, premierno sta sredinski prikazovalnik in nadzorna enota v tej konceptni študiji oblikovana kot globus. Tridimenzionalna izvedba omogoča celo bolj skladno integracijo funkcij in prilagojeno predstavitev informacij ter zabavnih vsebin. Poleg vertikalnega in horizontalnega prikaza vsebine, ki je na voljo pri aktualnih modelih, dodaja novi instrument nadaljnji tridimenzionalni element, vključno s prikazi v slojih na različnih ravneh, ki se lahko posredujejo z večjo ali manjšo jakostjo, odvisno od želja voznika in sovoznika. Dejanska hitrost vozila se prikazuje tako kot doslej, v značilnem slogu MINI ob robu prikazovalnika.  

Za jasno, fleksibilno in čitljivo prisotnost vseh informacij v vsakem trenutku, je MINI Center Globe na voljo z najmodernejšo tehnologijo laserske projekcije. S svojo edinstveno optično zasnovo, omogoča laserski projektor simultano slikovno predstavitev na različnih ravneh, vključno z možnostjo menjavanja fokusa in v močnih barvah.

S pomočjo najnovejše tehnologije, ki do sedaj v svetovnem merilu še ni bila videna v avtomobilu, lahko koncept MINI Crossover prav tako optično loči MINI Center Globe v dve hemisferi. Ti prilagodljivi, gibajoči hemisferi tako omogočata vozniku in sovozniku, da si posredujeta in gledata različne vsebine, ki so vidne le z njunega posamičnega položaja. Z drugimi besedami, sovoznik lahko, na primer, deska po spletnih vsebinah, medtem ko voznik v svojem vidnem polju ohranja vse zanj potrebne prikaze.

Za izvedbo takšnega posebnega učinka, se hemisfera, ki gleda v smeri sovoznika, zapre v odnosu do druge smeri in deluje kot projekcijska površina, ki posreduje želene vsebine.   

MINI Center Globe, ki je predstavljen v študiji oblikovanja, že dandanes nakazuje, katere možnosti s področja navigacije, komunikacije in zabavnih vsebin so verjetne v vozilu prihodnosti, s pomočjo uporabe inovativnih tehnologij tega zares vrhunskega formata.

Voznik in/ali sovoznik upravljata MINI Center Globe preko površine na dotik, sledilne kroglice (trackball) na volanu, gumbov in drsnih regulatorjev v spodnjem delu MINI Center Globe in tipkovnice na sovoznikovi strani, ki se izvleče s pritiskom gumba, integriranega na armaturni plošči.

Tako raznovrstna in fleksibilna uporaba MINI Center Globe, daje tej novi nadzorni enoti značaj inovativnega sopotnika, ki se kadarkoli prilagaja individualnim potrebam voznika in sovoznika, hkrati pa jima omogoča doživljanje mobilnosti v povsem novi dimenziji, kamorkoli se že odpravita. 

MINI Center Globe je dodatno povezan s sistemom zaganjalnika motorja. Namesto običajnega ključa, se voznik poslužuje enote start/stop, poimenovane Keyball.

Za zagon vozila je vse, kar mora voznik storiti, da vstavi Keyball v ustrezno odprtino, ki se nahaja na zgornjem robu MINI Center Globe. Keyball se potem odvali v smeri voznika, vzdolž sredine MINI Center Globe. V tem položaju lahko voznik pritisne Keyball, če želi zagnati delovanje motorja. S ponovnim pritiskom na Keyball, voznik izklopi delovanja motorja, Keyball pa se skotali v smeri navzdol na mesto, od koder ga lahko voznik udobno odstrani.

MINI Center Rail ? popolna povezava, ki združi celoten team MINI.

Namesto običajne sredinske konzole, je koncept MINI Crossover na voljo z vodilom za pritrjevanje, poimenovanim MINI Center Rail, ki se razteza od armaturne plošče, pa vse do prtljažnih vrat vozila. To je zares popolna povezovalna enota med prednjo in zadnjo vrsto sedežev.

Nosilci za naprave z zabavno vsebino in komunikacijske naprave, držala za pijačo, odlagalne enote in predali se lahko udobno nameščajo na vodilo in posledično potiskajo naprej ali nazaj vzdolž celotne dolžine vozila.

Poseben pritrditveni sistem, razvit posebej za MINI, služi za pritrjevanje posamičnih predmetov na Center Rail, na primer, za zunanji glasbeni predvajalnik in druge naprave, odlagalne predale in stojala za sončna očala, rokavice, parkirne lističe, kovance, pisalne pripomočke ali potovalni vodič, kot tudi vse druge vrste nosilcev in nastavkov.

Naslon za roke z integriranim odlagalnim predalom, se lahko pritrdi tako spredaj, kot tudi za zadnja sedeža.

Center Rail prav tako olajša skupno uporabo odlagalnih predalov in naprav, hkrati pa med vožnjo omogoča veliko enostavnejše podajanje hrane in pijače potnikom na zadnjih sedežih.

Znotraj koncepta MINI Crossover je veselje izrabljanja vseh prednosti, ki jih sedaj ponuja vožnja z avtomobilom, simbolizirano s posebno kolekcijo krožnikov in skodelic, izdelanih iz posebnega porcelana izključno za novo konceptno vozilo.

Štirje prefinjeni materiali za resnično ekskluziven ambient.

Uporaba visokokakovostnega porcelana izžareva ekskluzivni značaj življenjskega sloga, ki se pojavi v filozofiji koncepta MINI Crossover, vključno v kombinaciji s tremi dodatnimi, posebej ekskluzivnimi materiali v notranjosti: okoli instrumentne plošče se preko celotne širine vozila razprostirajo obloge v izvedbi plemenitega lesa. Nasloni za roke, integrirani na vratih in obloge v predelu za noge, so na voljo v izvedbi lipovine, medtem ko dodatki iz posebej strjenega stekla Lagoon Blue, poudarjajo vratne obloge, kot tudi obrobe okrog zračnikov. 

Tako kot ročaj vrat na sovoznikovi strani, je tudi MINI Center Rail izdelan iz masivnega aluminija, v mat polirani izvedi. Pri iskanju ustreznih barvnih kombinacij za notranjost, so oblikovalci izbrali naravne, avtentične kontraste. Usnjeno oblazinjenje voznikovega sedeža v izvedbi Dark Green, se jasno loči od usnjenega oblazinjenja ostalih sedežev v izvedbi Coffee Brown. Druge površine v blagu so obarvane v kombinacijah Light Grey in Light Brown, vključno z mehko elastično prevleko, okrašeno z lesenimi dodatki v predelu za noge.

BMW Group Slovenija


Galerija: