Predstavitve

CHEVROLET VOLT bo GENERAL MOTORS popeljal v njegovo drugo stoletje

General Motors je svojih naslednjih sto let delovanja začel danes, s predstavitvijo težko pričakovane proizvodne različice Chevroleta Volt ? vozila, ki lahko brez bencina in brez emisij prevozi do 60 kilometrov, njegova zmogljivost podaljšanega dosega pa je še nadaljnjih nekaj sto kilometrov.

 

?Predstavitev proizvodne različice Volta je odličen začetek našega drugega stoletja,? je povedal Rick Wagoner, predsednik uprave in izvršni director GM.?Volt ponazarja GM-ovo odločno zavezanost prihodnosti - gre za tehnološko inovacijo, kakršno naša industrija potrebuje, da se bo lahko odzvala na sedanje in prihodnje energetske in okoljske izzive.

 

Oblika sledi funkcionalnosti

 

Oblika proizvodnega avtomobila Volt je bila razvita iz idejne zasnove avtomobila, ki je bil premierno predstavljen na lanskem severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem sejmu v Detroitu.

 

Ker je aerodinamična oblika ključnega pomena za čim večjo vozno zmogljivost, so GM-ovi oblikovalci za proizvodno različico razvili aerodinamično učinkovito obliko.  Proizvodna različica Volta je ohranila številne oblikovne iztočnice idejne zasnove vozila, vključno z zaprto rešetko motorja, športni izgled, obliko zadnjega dela, zunanjimi vzvratnimi ogledali in ostalo. Voltov zaobljeni sprednji del ter zašiljeni robovi in rešetka imajo funkcionalno vlogo, saj omogočajo lažji pretok zraka okrog avtomobila. Ostri robovi in skrbno oblikovano zračno krilo na zadnjem delu omogočajo, da zrak hitro odteka. Strm naklon vetrobranskega in zadnjega stekla pripomoreta k zmanjšanju vrtinčenja zraka in zračnega upora.

 

Tesno sodelovanje oblikovalskih in inženirskih ekip z GM-ovimi strokovnjaki s področja aerodinamike je pripomoglo k razvoju enega najbolj aerodinamičnih vozil v GM-ovi zgodovini.Z Voltom je bilo narejenih več kot sto ur testiranja v GM-ovih zračnih tunelih, kjer so vedno znova preskušali dele, kot so sprednje in zadnje bočne plošče karoserije, zadnje zračno krilo, vzdolžne linije in bočna ogledala. Aerodinamične izboljšave so omogočile, da Volt lahko prevozi 60 km (po ciklu MVEG) brez pogona na bencin in emisij.

 

Notranjost Volta je prostorna in udobna ter nudi praktične in varnostne funkcije, ki jih potniki pričakujejo od limuzine za štiri osebe. Izbor notranjih barv, osvetlitve in okrasja je najbogatejši izmed vseh Chevroletovih limuzin. Moderni krmilniki in privlačni materiali, dva informacijska zaslona in informacijsko-razvedrilni sistem (sistem infotainment) na dotik z integriranimi  krmilniki za prestavljanje, sestavljajo notranjost Volta, ki se razlikuje od vseh drugih avtomobilov na trgu.

 

Še nekaj tehničnih funkcij, ki jih najdete v notranjosti Volt-a:

  • LCD zaslon zmerilniki, ki ga voznik lahko prilagodi svojim preferencam
  • standardni 7-palčni informacijski zaslon na dotik, ki prikazuje podatke o vozilu
  • krmilniki za klimo in informacijsko-razvedrilnega sistema na zaslonu na dotik,
  • kot dodatna oprema, navigacijski sistem z vgrajenim trdim diskom za shranjevanje zemljevidov in glasbe,
  • standardnoBluetooth za povezavo z mobilnim telefon in USB/Bluetooth za prenos glasbe.

 

Nova doba razvoja osebnih avtomobilov

Volt vodi v novo dobo električnih avtomobilov, saj gre za nov razred vozil, poimenovanih električna vozila s podaljšanim dosegom (Extended-Range Electric Vehicle) oziroma E-REV.

 

Volt za pogon koles ves čas in pri vseh hitrostih uporablja električno napajanje.Pri potovanjih do 60 km Volt napaja le električna energija, shranjena v litij-ionski bateriji z zmogljivostjo 16 kWh. Ko se baterija izprazni, začne delovati generator, ki ga poganja bencin ali etanol E85, in tako napaja Voltovo električno pogonsko enoto ter ohranja napetost baterije. Ta način delovanja Voltov doseg dodatno poveča za nekaj sto kilometrov, do mesta, kjer je mogoče baterijo spet napolniti. Za razliko od običajnih električnih vozil, pri Voltu ni strahu zaradi dosega razdalje, saj zagotavlja, da voznik ne bo obtičal na poti zaradi izpraznjene baterije.

 

Baterije volta je mogoče napolniti s priklopom na običajno 230 V omrežno vtičnico.Inteligentna tehnologija polnenja omogoča, da je Voltovo baterijo mogoče napolniti v manj kot treh urah. Čas polnjenja je še krajši, če baterija ni popolnoma izpraznjena.  GM ocenjuje, da bo cena nočnega polnjenja avtomobila, s katerim je mogoče na električni pogon prevoziti do 60 km, nižja od enega evra.

 

Vznemirljivost električne vožnje

Volt nudi dinamično vozno zmogljivost in izjemno tiho delovanje.Z več kot 220 litij-ionskimi celicami, ki sestavljajo Voltov baterijski paket, ima vozilo več kot zadostno moč. Električna pogonska enota Volta ustvari 150 KM, 370 Nm takojšnjega navora in končno hitrost 161 km/h. Odsotnost hrupa motorja in posebni materiali za zvočno izolacijo omogočajo, da je vožnja Volta izjemno tiha.

 

GM ocenjuje, da bo vožnja z Voltom stala dva centa na kilometer ob delovanju na električni pogon, kar je bistveno ceneje od 12 centov na kilometer s pogonom na bencin po ceni 1,50 ?.Za običajnega voznika, ki dnevno prevozi 60 km (ali 22.000 km letno), to pomeni letni prihranek 2.200 evrov. Pri nočni tarifi za kilovatno uro GM predvideva, da bo cena kilometra, prevoženega z Voltovim električnim pogonom, približno šestina cene vožnje običajnega vozila z bencinskim pogonom.

 

GM pričakuje, da bodo Volta izdelovali v obratu Detroit-Hamtramck, vendar je to odvisno od uspešnosti GM-ovih pogajanj z vlado o subvencijah.Začetek izdelave v ZDA je predviden za konec leta 2010. Cena še ni bila objavljena.

 

  

 

CHEVROLET VOLT - OSNOVNE INFORMACIJE

§                                 Chevrolet Volt, modelni letnik 2011, s pogonom na prednji kolesi je štirisedežno vozilo E-REV ali električno vozilo s podaljšanim dosegom (Extended-Range Electric Vehicle), ki kot primarni vir energije za pogon vozila uporablja električno energijo in bencin kot sekundarni vir energije.Energija je shranjena v litij-ionskih baterijah T-oblike, ki proizvedejo 16 kWh energije. Baterije napajajo električno pogonsko enoto, ki lahko poganja vozilo z največjo hitrostjo in največjim pospeškom brez kapljice bencina, samo na električni pogon do razdalje 64 km (na osnovi mestnega cikla po EPA). Pri daljših vožnjah, ko se baterije izpraznijo, bo Voltov motor za podaljšanje dosega uporabljen za pogon električnega generatorja. Motor za podaljšanje dosega, ki ga lahko poganja bencin/etanol E85, lahko generira dodatno električno energijo, ki zadostuje za pogon avtomobila na več sto kilometrov dolgi poti.

§                                 Na poteh, ki bodo krajše od 64 kilometrov, Chevy Volt ne bo uporabljal bencina in bo tako brez emisij, kar bo pomagalo privarčevati 1.892 litrov bencina na leto (v primerjavi z vozilom podobne velikosti, s povprečno prevozi 12,7 km/l).

§                                 GM predvideva, da bodo vozniki, ki na dan prevozijo 96 kilometrov (več kot 33.000 km na leto), lahko privarčevali 2.081 litrov bencina na leto (če ga primerjamo z vozilom podobne velikosti, ki povprečno prevozi 12,7 km/l).

§                                 Pogon v Chevy Voltu deluje drugače od drugih pogonskih sistemov. Električna pogonska enota (električni motor) poganja kolesa ves čas in pri vseh hitrostih. Voltov motor za podaljšanje dosega je namenjen samo ustvarjanju električne energije za pogon vozila na potovanjih, ki so daljša od 64 km.

§                                 Odvisno od pogonskega cikla, bo vozilo vrste E-REV, kot je Chevy Volt, odpravilo večino začetnih zagonov motorja in tako izdatno zmanjšalo s tem povezane emisije vozila.

§                                 Zahvaljujoč takojšnemu navoru bo Chevy Volt avtomobil s hitrim pospeškom, ki ga bo zabavno voziti.

§                                 Večina Chevy Voltov bo verjetno polnjenih zvečer v času nižje tarife ali čez noč, ko je poraba manjša, kar lahko dodatno zmanjša stroške polnjenja baterij.

§                                 Pri polnjenju enkrat na dan bo Volt na leto porabil manj električne energije kot hladilnik v vašem domu.

§                                 Lepa aerodinamična oblika proizvodnega vozila Chevrolet Volt pripomore k manjši porabi in zagotavlja boljše vozne zmogljivosti.

§                                 GM-ov nadzorni svet je odobril serijsko proizvodnjo modela Chevrolet Volt. Ciljni datum predstavitve je konec leta 2010, kot model za leto 2011.


KAJ JE "E-REV"?

 Chevrolet Volt, modelni letnik 2011, s pogonom na prednji kolesi je štirisedežno vozilo E-REV ali električno vozilo s podaljšanim dosegom (Extended-Range Electric Vehicle), ki kot primarni vir moči za pogon vozila uporablja električno energijo in bencin kot sekundarni vir moči. 

 Vozila vrste E-REV, kot je Chevrolet Volt, predstavljajo precejšen odmik od konvencionalnih hibridov.V vozilu E-REV kolesa poganja samo električna pogonska enota, medtem ko kolesa v konvencionalnih hibridih poganja električni motor, bencinski motor ali oba motorja. Na kratkih potovanjih bo vozila E-REV poganjala samo energija iz baterij. Za daljše poti bo dodatno električno energijo ustvarjal motor z notranjim zgorevanjem ali gorivna celica. Baterija in pogonski sistem sta oblikovana tako, da ko je na voljo zadostna količina energije iz baterije, motor (ali gorivna celica) za delovanje ni nujen. Med fazo vožnje, ko se uporablja samo električna energija, zasnova baterije, motorja in napajalne elektronike omogoča polno zmogljivost, pospeševanje, največjo hitrost ter vožnjo v hrib.

 KAKO VOLT DELUJE:

Energija je shranjena v litij-ionskih baterijah T-oblike, ki proizvedejo 16 kWh energije. Baterije napajajo električno pogonsko enoto, ki lahko poganja vozilo z največjo hitrostjo in največjim pospeškom brez kapljice bencina, samo na električni pogon do razdalje 60 km (na osnovi mestnega cikla po MVEG). Pri daljših vožnjah, ko se baterije izpraznijo, bo Voltov motor za podaljšanje dosega uporabljen za pogon električnega generatorja. Motor za podaljšanje dosega, ki ga poganja bencin/etanol E85, lahko generira dodatno električno energijo, ki zadostuje za pogon avtomobila na več sto kilometrov dolgi poti.

 Kalifornijski odbor za zaščito zraka (California Air Resources Board) je predlagal novo in edinstveno kategorija za pogonski sistem, ki bo zajemal vozila vrste E-REV. GM pričakuje, da bo Chevrolet Volt prvo vozilo, ki bo uvrščeno v to kategorijo.  Tudi druge vladne agencije proučujejo edinstvene prednosti vozil vrste E-REV.

 PREDNOSTI:

Vozila vrste E-REV, kot je Chevrolet Volt, imajo veliko prednosti. Glavne prednosti so: diverzifikacija oskrbe z energijo, zmanjšana poraba nafte in manjše emisije. Študija Združenje avtomobilskih inženirjev (Society of Automotive Engineers ), ki jo je aprila 2008 objavil GM, je ugotovila, da bo vozilo vrste E-REV v poprečju porabilo manj kot polovico bencina, ki ga porabijo hibridi, ki se lahko polnijo iz električnega omrežja, in znatno zmanjšalo zakonsko določene emisije, ki so posledica začetnega zagona motorja.  Glede na raziskavo Omnibus Household iz leta 2003, ki jo je izvedlo ameriško prometno ministrstvo (U.S. Department of Transportation), je skoraj 80 odstotkov (76 odstotkov) voznikov v ZDA izjavilo, da njihova vsakodnevna pot v službo dolga 64 km ali manj. 

 Na podlagi 64 km dolge vsakodnevne vožnje oziroma letne razdalje 24.000 km GM predvideva, da bo Chevy Volt prihranil 1.892 litrov bencina. Vozniki, ki se vsak dan vozijo v službo in na dan prevozijo 96 kilometrov oziroma več kot 33.000 km na leto, bodo lahko privarčevali 2.081 litrov bencina.

 NI ?HIBRID?:

V praksi hibridna vozila zahtevajo oba vira energije - motor in baterije - da dosežejo največjo zmogljivost vozila. V hibridnem vozilu je motor na notranje zgorevanje običajno večji od obeh pogonskih virov in vozilu zagotavlja večino pogonske moči med bolj zahtevnimi manevri,,na primer pri pospeševanju iz mirujočega stanja in vožnji po avtocesti. Hibrid z možnostjo polnjenja iz omrežja deluje enako, vendar ga lahko napolnimo tako, da ga priključimo na električno omrežje. Kljub temu da so baterije popolnoma napolnjene, se bo motor pogosto uporabljal za doseganje največjih zmogljivosti vozila. Vozilo vrste E-REV, kot je Chevrolet Volt, je edinstvena oblika hibridnega vozila ali hibridnega vozila z možnostjo priklopa na omrežje, s pomembno razliko, da kolesa vedno poganja električna pogonska enota.

 

PREDHODNE SPECIFIKACIJECHEVROLET VOLT

Splošno

Vrsta vozila

5-vratna limuzina s pogonom na sprednji kolesi

Kategorija

električno vozilo s podaljšanim dosegom (E-REV)

E-REV konkurenca

jih ni

Podvozje

neodvisni McPhersonovi vzmetni nogi spredaj, pregibni člen s sestavljeno ročično gredjo zadaj, kolutne zavore na vseh štirih kolesih, popolnoma regenerativne zavore z najvišjim zajemanjem energije, električno servokrmiljenje

Število sedežev

štirje

Mesto izdelave

Obrat Detroit-Hamtramck (odvisno od uspešnosti GM-ovih pogajanj z vlado o subvencijah)

 

Zmogljivost

Najvišja hitrost (km/h)

161

Doseg na čisti električni pogon (km)

60 (po ciklu MVEG)

 

Dimenzije

Medosna razdalja (mm)

2685

Dolžina (mm)

4404

Širina (mm)

1798

Višina (mm)

1430

Tovorna prostornina (l)

301

 

Baterijski sistem:

Vrsta

litij-ionska

Zmogljivost (kWh)

16

 

Električna pogonska enota

Moč (kW/KM)

111 / 150

Navor (Nm):

370


Galerija: