Novice

GM ob stoletnici osredotočen na prihodnost

Ob zaključku prvih sto let delovanja se GM z dediščino tehnoloških odkritij in znamk, ki so postale ikone, v svoje drugo stoletje podaja kot podjetje, ki je na svetu vodilno v oblikovanju in inovacijah.

V počastitev stoletnice je danes GM svoje drugo stoletje začel s prireditvijo GMnext (pogled v prihodnost GM-a), s katero podjetje želi predstaviti vizijo prihodnosti na področju osebnih vozil.

 

GMnext se je začel z neposrednim prenosom za ves svet s sedeža GM v centru Renaissance v Detroitu, kjer je predsednik uprave in izvršni direktor Rick Wagoner predstavil proizvodni model Chevrolet Volt, revolucionarno električno vozilo s podaljšanim dosegom, ki lahko brez bencina in emisij prevozi 60 kilometrov, njegova zmogljivost podaljšanega dosega pa je še nadaljnjih nekaj sto kilometrov.

 

Podjetje General Motors, ki ga je 16. septembra 1908 ustanovil William C. (Billy) Durant, je v preteklih sto letih prodalo več kot 450 milijonov avtomobilov in tovornjakov po vsem svetu. S proizvodnimi obrati v 35 državah in skoraj 24.000 prodajnimi saloni po vsem svetu je GM največji svetovni izdelovalec avtomobilov.

 

V preteklem stoletju je bil GM zaslužen za številne inovacije, ki so vplivale na avtomobile in potniški promet, na primer:

  • električni zaganjalnik,
  • avtomatski menjalnik,
  • katalizator,
  • nedrobljivo steklo in krmilni drog, ki absorbira energijo.

 

Prizadevanja GM-a pa niso omejena le na avtomobile in tovornjake.  Avtomobilsko podjetje je izdelalo prvo srčno črpalko, zasnovalo in izdelalo prvo lunarno vozilo, ki so ga uporabljali astronavti posadke Apolla 15, in prispevalo k razvoju prvega računalniškega operacijskega sistema.

 

Danes je GM vodilno podjetje na področju tehnologij alternativnih goriv, s pomembnimi odkritji na področju vodikovih gorivnih celic, vozil na kombiniran pogon in hibridov, ki se lahko polnijo iz električnega omrežja. Te tehnologije so bile izpostavljene tudi na prireditvi Gmnext - pobuda, katere namen je spodbuditi odziv in javno razpravo.


Galerija: