Reportaže

Festival starodobnih vozil Codelli 2008

Festivalu starodobnih vozil, si je pot v zgodovino avtomobilizma utrl lani septembra na katerem je bilo lani razstavljenih približno 300 starodobnih vozil, motociklov, koles in kmetijske tehnike iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Nemčije,  v treh dneh pa si ga je ogledalo 4000 obiskovalcev,  nosi ime po baronu Antonu Codelliju, znamenitem izumitelju in prvem lastniku osebnega avtomobila pri nas.
 
Tudi letos je bilo razstavljenih veliko vozil.  Mercedes - Benz Club Slovenije, je razstavil svoje eksponate v paviljonu Jurček. Letos, ko mineva 110 let od prihoda prvega avtomobila v Slovenijo, je izdalo posebno priložnostno znamko. Na njej je oblikovalec Andrej Vidmar (Studio Alias) upodobil vozilo Benz Velo Comfortable iz leta 1898, s katerim se je istega leta 15. novembra v Ljubljano pripeljal mladi baron. Samolepljiva znamka z nominalno vrednostjo C je v prvi nakladi natisnjena v natanko 1020 izvodih. Izumiteljsko pot barona Codellija pa na 2. Festivalu predstavlja še izbor izjemnega fotografskega gradiva iz let 1911-14, ko je baron  še z dvema Ljubljančanoma gradil prvo brezžično telegrafsko postajo v nemški koloniji Togo v zahodni  Afriki.

 Letos so na 2. Festivalu starodobnih vozil >Codelli< na ogled osebni avtomobili in druga starodobna prevozna sredstva, motocikli, kmetijska in vojaška vozila, katerih pogoj je, da so stari vsaj trideset let. Razstavljene starodobnike dopolnjuje še fotografska razstava Blaža Zupančiča Pločevinasta dediščina. Avtor je z razstavo gostoval v Ljubljani, Gradcu, Salzburgu, Parizu in Muenchnu, kjer je letos spomladi prejel nagrado firme Rodenstock.

  

Galerija: