Zgodovina

Britanski vojvoda in njegov stoletni Renault

 

Stoletnico je treba proslaviti na primeren način, si je verjetno mislil David Manners, 11. rutlandski vojvoda, ko se je odločil, da bo s svojim Renaultom V1 iz leta 1908 obiskal njegovo domovino. Preden se je iz družinskega domovanja Belvoir Castle v grofiji Leicestershire odpravil na dobrih 400 kilometrov dolgo pot v normandijski Dieppe, je za spremstvo in sovozniško vlogo pregovoril dva prijatelja, za blagoslov pa domačega kaplana. Dieppe ni bil izbran po naključju, saj so se udeležili srečanja klasičnih avtomobilov in starodobnikov Dieppe Retro, ki je slavilo še eno stoletnico ? dirke za Veliko nagrado Dieppa iz leta 1908.

 

Štirikolesnega stoletnika je leta 1908 kupil 9. rutlandski vojvoda in je polno stoletje ostal v lasti družine. Leta 1990 je sedanji vojvoda s pomočjo britanske podružnice Renaulta avto, ki je stal 50 let, temeljito obnovil in ga zdaj uporabljajo za poroke in občasne vožnje po družinskem posestvu. Vožnja do Francije je nekaj povsem drugega, zato si nihče ni upal zagotoviti, da bo avto zdržal to pot. No, vojvoda in njegov Renault sta srečno prevozila angleško in francosko podeželje ter v cestnem prometu 21. stoletja pravočasno prispela v Dieppe. Renault z Otoka je bil eden najstarejših avtomobilov na prireditvi Dieppe Retro.

 

Stoletni Renault je v septembrski sončni pripeki in občasne nalive skupaj s približno 60 starodobniki uspešno prevozil 90-kilometrsko pot skozi vasice severne Normandije in se po opravljeni jubilejni nalogi vrnil domov.

Galerija: