Novice

Nissan na avtomobilskem salonu v Parizu

 

 

Futuristična študija, povsem nov serijski avto in vrsta drugih novosti

 

Na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu v začetku oktobra bo Nissan predstavil futuristično študijsko vozilo, povsem nov serijsko izdelan avtomobil in bolj ali manj obsežno prenovljena, že uveljavljena, vozila. Vse salonske novosti bo povezovala filozofija zagotavljanja resnične mobilnosti v in izven mesta, danes, jutri in v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti.

 

 

 
NUVU
Nissanovo vizijo prihodnosti urbane mobilnosti prikazuje nuvu, vozilo, ki že z imenom napoveduje novi pogled na avtomobile, ki naj bi bili tipični za sredino prihodnjega desetletja. Nuvu je kompaktno študijsko vozilo, saj meri v dolžino le tri metre, ter vozilo z izvirno zasnovo razporeditve sedežev 2+1. Namenjen je prebivalcem velikih mest, ki se ne želijo odreči osebni svobodi in udobju, kljub temu, da je prišlo do velikih sprememb razmer za vožnjo v mestu, kar se bo v prihodnosti še zaostrilo. Nuvu je vozilo na električni pogon. Poskočno, lahko vodljivo in priročno za parkiranje v mestu. Čeprav je Nissan napovedal, da bo leta 2010 na Japonskem in v ZDA na trg poslal električni avtomobil, ki bo na globalne trge zapeljal leta 2012, nuvu ne gre enačiti z njim. Z napovedanim, serijsko izdelanim novincem si bo delil le nekatere tehnične rešitve. Nuvu združuje Nissanove vrednote odgovornega odnosa do okolja, kar na svojevrsten način poudari steklena streha, v katero so vgrajene sončne celice. Kot listje rastline, ki preko vej, zgradbe avtomobila, polni akumulatorje električnega pogona. Ob vsem so za notranjost nuvua uporabili naravne, organske in reciklirane materiale. Navzven je nuvu kompakten, navznoter pa radodaren s prostorom. Zasnovan je na izvirni platformi, z medosno razdaljo 1980 mm. V širino meri 1700 mm, v višino 1550 mm, kar zagotavlja velik in zračen potniški prostor. Prostora je dovolj za vsa mestna opravila. Nuvu je opremljen z dvema klasičnima sedežema in tretjim sedežem, ki ga je mogoče po potrebi zložiti. V nasprotju z nekaterimi mestnimi avtomobili, z dvema sedežema, ki so že na trgu, mu veča uporabnost tudi prtljažnik, pravšnje velikosti za brezskrbne nakupe v velikih nakupovalnih centrih. ?Čeprav je nuvu študijsko vozilo, je njegova vrednost primerljiva s stvarnim, serijsko izdelanim avtomobilom,? pravi Francois Bancon, generalni direktor oddelka za raziskave in napredno načrtovanje, določanje strategij in načrtovanje novih izdelkov pri Nissan Motor. ?Lahek, ne obremenjuje okolje, preprost za vožnjo, uporaben in primerne velikosti zmore zagotoviti tudi zabavnost vožnje. Oznanja prijetno in vznemirljivo prihodnost,? doda Bancon.

 

 

 
PIXO
Predvsem v urbanem okolju, z veliko stopnjo ekološke sprejemljivosti vozi tudi pixo. Zazrt je v bližnjo prihodnost, saj bo kmalu stopil na trg dostopnih mestnih avtomobilov. Združuje do okolja spoštljivo porabo goriva in omejen izpust emisij, za sprejemljivo ceno. Petvratni pixo zagotavlja, z izvirno zasnovo in opremo, prostor štirim potnikom in uporabno velik prtljažnik. Poganja ga živahen trivaljnik z enim litrom delovne prostornine. Z lahkotno zgradbo, ki mu zagotavlja poskočnost, majhno porabo goriva in majhno stopnjo obremenitve okolja, bo pixo zagotovo avtomobil z eno največjih vrednosti in najbolj ugodnim razmerjem med zneskom, ki ga bo potrebno odšteti zanj in vsebino, ki jo ponuja, med majhnimi mestnimi avtomobili. Ob medosni razdalji 2360 mm, meri v dolžino 3565 mm, v višino 1470 mm in v širino 1600 mm.

 

Ta popolnoma nov avtomobil segmenta A, s štirimi sedeži, nastaja v sodelovanju s Suzuki Motor Corporation v Delhiju v Indiji. V nasprotju z nekaterimi tekmeci, pixo ni mikro avtomobil. S petimi vrati omogoča preprosto vstopanje in izstopanje tudi potnikom na zadnjih sedežih, a ob tem ohranja vodljivost in poskočnost v gostem mestnem prometu. Nenavaden za razred, ki mu pripada je tudi samodejni menjalnik, ki deluje učinkovito tako v mestu, kot na daljših poteh. Na prvih trgih bodo pixo začeli prodajati spomladi.

  

Prenovljeni NOTE
Note je doživel sorazmerno obsežno pomladitev, s katero ohranja položaj enega najbolj inovativnih, prostorsko učinkovitih, uporabnih in priljubljenih kompaktnih avtomobilov. Posebej vidne so spremembe zunanjosti, kjer so na novo oblikovani maska motorja, sprednje luči in odbijač. Oblika notea je po novem bolj prefinjena, s tekočimi oblikovnimi črtami.

 

Zadaj so prepoznavne luči v obliki bumeranga zatemnjene, kar je ena izmed mnogih diskretnih sprememb, ki dajejo prenovljenemu noteu podobo zrelejšega avtomobila, večje dragocenosti. Nova so tudi 15 in 16-palčna platišča iz lahke litine. Posebej privlačen je nov odtenek zelene barve zunanjosti. Novi merilniki imajo pregledneje in natančneje izpisane številčnice ter druge podatke ter sporočila. Novi so tudi merilniki in funkcijska stikala na sredinski konzoli. Posodobitev podvozja je noteu zagotovila večjo odzivnost, natančnejše vodenje in večje udobje, združeno z večjim užitkom v vožnji. S posodobitvijo motorjev in izbiro novih prestavnih razmerij menjalnikov, je Note dobil 1,5-litrski motor dCi, ki zagotavlja povprečen izpust ogljikovega dioksida 119 g/km. Že prej je motor pridobil poseben filter trdnih delcev. Oktobra bo ponudbo dopolnil še 1,4-litrski bencinski motor, ki bo ob spremenjenih prestavnih razmerjih menjalnika, dosegel povprečni izpust ogljikovega dioksida 139 g/km.

 
 Nissan Connect
 Prenovljenemu noteu so namenili posodobljen Nissanov satelitski navigacijski sistem, ki združuje še avdio in komunikacijske naprave. Zasnovan je tako, da zagotavlja uporabniku preprostost upravljanja, značilno za prenosne navigacijske sistem, združeno s prednostmi tovarniško vgrajenih sistemov.

 

Preko zaslona s tehnologijo upravljanja na dotik, se upravlja navigacijski sistem in avdio naprava, ki združuje CD enoto za predvajanje glasbe zapisane v različnih oblikah (MP3, WMA) in priključke za zunanje nosilce glasbe (USB). Ob vsem omogoča bluetooth povezavo. Ta je namenjen tudi prostoročnemu upravljanju mobilnega telefona. Novi sistem Nissan Connect bo od januarja 2009 dalje najprej na voljo v noteu. Kasneje ga bodo postopoma vgrajevali tudi v druge Nissane. Ob naštetih zvezdah salona, bo Nissan v Parizu postavil na ogled še ikoni urbanih športnih terencev. Murano in družinsko naravnanega qashqai+2, ki priljubljeno zasnovo qashqaia približuje vsem, ki jih klasična kompaktna enoprostorska vozila doslej niso zadovoljila.


Galerija: