Predstavitve

Twingo Renault Sport

 

Renault Twingo Renault Sport

 

Z modeli kot so R8 Gordini, 5 GT Turbo in Clio Williams je Renault v svoji ponudbi avtomobilov vedno imel tudi cenovno dostopne športne različice, ki so temeljile na velikoserijskih hišnih modelih. Twingo Renault Sport je najnovejši tovrstni model, ki bo v Sloveniji naprodaj že sredi septembra 2008, kljub bogati serijski opremi pa bo njegova maloprodajna cena znašala 13.400 evrov. Slikovito bi jo lahko razčlenili tudi takole: po 100 evrov za športno konjsko moč in le 100 evrov za klimatiziran, solidno ozvočen bivalni prostor s štirimi sedeži in prijetno opremo. Prvi slovenski kupci, ki bodo Twingo Renault Sport naročili do konca oktobra in izbrali ponudbo Renault Financiranje, bodo deležni podaljšanega jamstva (2+2 leti), obveznega in kasko zavarovanja ter brezplačne registracije in cestnine za prvo leto.

 

Twingo Renault Sport je plod premagovanja dvojnega izziva, saj je bil cilj izdelati avto, ki bo imel pristne športne lastnosti in bo na voljo po dostopni ceni. Ta avto je polnokrvni model Renault Sport in ima vse značilnosti, ki so že utrdile uspeh obeh večjih hišnih modelov Clio in Mégane Renault Sport. To so oblikovne posebnosti, ki so smiselno združene s podvozjem, motorjem in zavornim sistemom, slednji pa so zasnovani za zelo veliko učinkovitost in zmogljivost, vendar povsem primerno tudi za vsakodnevno uporabo. Twingo Renault Sport je vzklil iz želje po olajšanju vstopa v edinstven svet doživetij z znamko Renault Sport.

 

Twingo Renault Sport s svojimi kompaktnimi merami in izrazitimi oblikovnimi poudarki močno spominja na oblikovalsko študijo Twingo Concept, ki je jeseni leta 2006 blestela na avtomobilski razstavi v Parizu. Karoserijske poteze Twinga so v tej različici nadgrajene z veliko bolj atletskim stasom, na športno poreklo in značaj pa kažejo tudi opazno širši blatniki, poudarjena pragova in aerodinamično krilce. Notranjost je ukrojena za osredotočeno športno vožnjo z bočno oprijemljivejšima prednjima sedežema Renault Sport, posebnimi aluminijastimi stopalkami, v usnje oblečenim volanskim obročem in merilnikom vrtljajev.

Že od pričetka prodaje bodo kupci lahko avto zunaj in znotraj prilagodili svojemu okusu s široko paleto dodatkov, med katerimi je tudi že uveljavljen avdio vmesnik.

 

Možnost izklopa serijsko vgrajenega sistema za nadzor stabilnosti ESP nakazuje, da Twingo Renault Sport zagotavlja pristne športne užitke, a obenem je povsem primeren tudi za vsakodnevno uporabo. Njegove skrbno uglašene vozne lastnosti zagotavljajo, da se ga voznik zlahka in hitro navadi in da v vožnji zares uživa, ob tem pa avto ponuja zelo visoko raven varnosti. Kot je že običajno pri modelih Clio in Mégane Renault Sport, sta na voljo dva tipa podvozja ('Sport' and 'Cup'). Oba imata širša koloteka spredaj in zmogljiv ter vzdržljiv zavorni sistem, ki je prevzet iz modelov višjega segmenta.

 

Twingo Renault Sport poganja 1,6-litrski 16-ventilski atmosferski bencinski motor, ki so ga razvili pri Renault Sport Technologies. Svojo največjo moč 98 kW (133 KM) doseže pri 6.750 vrtljajih na minuto, največji navor 160 Nm pa pri 4.400 vrtljajih na minuto. Silovit značaj motorja okrepi še njegov značilen zvok, ki je plod posebnega razvojnega dela. Izpušni kolektor ?4 v 1? je tehnološki dosežek, ki pomeni popolno ravnovesje med akustičnimi lastnostmi, zmogljivostmi in majhnim izpustom.


Galerija: