Novice

Alfa MiTo: vse Alfine vrednote v kompaktni obliki

Avto Triglav, zastopnik in distributer vozil Alfa Romeo je včeraj strokovni javnosti predstavil Alfa Romeo MiTo. Vozilo je oblikoval isti oblikovalec kot 8C Competizione, po kateri povzema nekaj značilnih potez: posebno obliko stranskih steklenih površin, prepoznavno tridelno obliko prednjega odbijača, obliko žarometov in zadnjih luči z led diodami. Žarometi pri MiTu ponujajo tudi funkcijo "dnevnih luči", ki ob zagonu motorja samodejno poskrbi za vklop posebnih varčnih žarnic, kar prispeva k nižji porabi goriva in manjšemu izpustu CO2. Ta funkcija je v skladu s posebnim evropskim predpisom, ki bo stopil v veljavo leta 2012.

 

Notranjost Alfe Romeo MiTo je ravnotežje med eleganco ter športnostjo, kar odražajo prefinjene barvne kombinacije, kakovostne tkanine in vrhunski materiali. Ob doplačilu je mogoče izbrati tudi dragoceno oblazinjenje v usnju Frau?. Prednji in zadnji sedeži so zasnovani v tesnem sodelovanju z najboljšimi italijanskimi strokovnjaki za ergonomijo in medicino športa. Vzglavniki so opremljeni z možnostjo nastavitve višine in sistemom S.A.H.R. (self aligning head restraint), ki v primeru trka približa vzglavnik tilniku potnika in tako zmanjša posledice nihanja vratu.

 

Alfa Romeo MiTo se ponaša s sedmimi varnostnimi blazinami ter z najsodobnejšimi elektronskimi napravami za nadzor nad dinamičnim obnašanjem vozila. VDC upravlja pomembne funkcije, kot so Hill Holder, nadzor nad vleko, pomoč pri zaviranju v sili, MSR, DST in Q2 Electronic. Prava novost pa je v MiTu prvič predstavljena nadzorna enota Alfa Romeo D.N.A., ki deluje na motor, zavore, krmiljenje, obese in menjalnik ter omogoča tri načine obnašanja vozila: super športni (Dynamic) ali mestni (Normal), vrhunsko varnost pa zagotavlja tudi v voznih razmerah s slabim oprijemom (All weather).

 

Alfa Romeo MiTo se ponaša z odličnim razmerjem med maso in močjo ter popolno vodljivostjo, k čemur pripomorejo izpopolnjene obese in neposredno krmiljenje - značilnosti, ki jih prvič srečamo pri vozilu v tem razredu. Ne smemo pozabiti še na štiri velike zavorne kolute, ki zagotavljajo izjemno kratko zavorno razdaljo: za zaustavitev s 100 km/h je potrebnih le 34 metrov.

Motorja, ki opremljata Alfo Romeo MiTo, po tehničnih rešitvah, zmogljivostih in skrbi za okolje sodita med najnovejše dosežke s področja avtomobilskega inženirstva. Na voljo je bencinski motor 1.4 T-Jet 16v in dizelski motor 1.6 JTDM 16v. Motorno paleto dopolnjujejo ročni šeststopenjski menjalniki, ki se odlikujejo po vrhunski tehnologiji.

 

MiTo je na voljo s tremi vrati, njegove majhne mere združujejo odločnost avtomobila, zasnovanega za kar najbolj učinkovito vožnjo (dolg je 4,06 metra, visok 1,44 m in širok 1,72 metra). Kompaktne mere ne vplivajo na prostornost, ki sega v vrh razreda. S pravilnimi oblikami in prostornino 270 litrov prepriča tudi prtljažni prostor. Obliko vozila, sodobnost in tehnološko dovršenost izražajo tudi barve iz bogate plete: na voljo je kar deset odtenkov, od tega pet kovinskih; kar šest barv za Alfo Romeo MiTo je popolnoma novih.

 

K užitkom v vožnji z Alfo Romeo MiTo prispevajo tudi vrhunski avtoradio in, ob doplačilu, Sound System Bose?. Mogoč je dostop do neštetih funkcij Blue&Me?, sistema, ki ponuja možnost prostoročnega telefoniranja prek vmesnika Bluetooth? ter najsodobnejši sistem prepoznave glasovnih ukazov. Tu so še vtičnica USB, predvajalnik MP3 in predvajalnik kratkih sporočil SMS, ki je pri modelu MiTo na voljo tudi v zadnjih različicah NAV (z navigacijskim sistemom s piktogrami) in MAP (z navigacijskim sistemom na oddaljenem zaslonu na posebni odprtini v armaturni plošči).

 

Alfa Romeo Mito je na voljo z dvema nivojem opreme, Progression in Distinctive. Ponudba Alfe Romeo MiTo 1.4 T-Jet 16v z opremo Progression se začenja pri 18.790 EUR, z opremo Distinctive pa pri 19.690 EUR. MiTo z dizelskim motorjem 1.6 JTDM 16v Progression je na voljo že od 19.790 EUR, MiTo 1.6 JTDM 16v Distinctive pa že od 20.690 EUR.
 

Galerija: