Tehnika - novosti

Mobilni telefon in inteligentni ključ

Nissan Motor Co. Ltd, NTT Docoma INC. in Sharp Corporation so skupaj razvili mobilni telefon, ki ga je mogoče uporabiti tudi kot inteligenten ključ za avtomobile, s katerim so serijsko opremljeni številni Nissanovi avtomobili.

  

Združitev avtomobilske tehnologije s tehnologijo mobilnih telefonov temelji na Docomovi prodornosti na področju trženja storitev mobilne telefonije in mobilnih telefonov, Sharpovem razvoju telefona in Nissanovi tehnični podpori, ki je omogočila, da ta inovativni ključ brezhibno deluje v njegovih vozilih.

 

Od leta 2002 do danes je bilo samo na Japonskem z inteligentnim ključem opremljenih že več kot 950.000 Nissanovih vozil. Ključ deluje na osnovi tehnologije dvosmerne, brezžične povezave za samodejno odklepanje in zaklepanje osrednje ključavnice in za zagon in izključitev delovanja pogonskega agregata. Nissan in Sharp sta združila tovrstni elektronski inteligentni ključ, brezžično povezavo in elektromagnetno tehnologijo v novo napravo.

 

Glede na to, da so mobilni telefoni postali nepogrešljivi in jih ima večina ljudi nenehno s seboj, je povezava teh tehnologij in možnost nadaljnje razširitve delovanja sistema združila tri partnerje v projekt, ki ga bodo v bodoče še nadgrajevali.

 

Nissan, Docomo in Sharp bodo novo napravo predstavili na sejmu CEATEC Japan 2008, ki je vrata za obiskovalce odprl 30. septembra. Družbe bodo nadaljevale z razvojem naprave, saj nameravajo končni izdelek poslati na trg v začetku japonskega davčnega leta 2009.

 

 

http://www.nissan.si


Galerija: