Reportaže

2. evropski dan varnosti v cestnem prometu

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk si je ob 2. evropskem dnevu varnosti v cestnem prometu ogledal AMZS Center varne vožnje. Obisk je potekal v duhu skupnega cilja AMZS, države Slovenije in širše mednarodne skupnosti: povečanja varnosti v cestnem prometu. Prav povečanju varnosti v cestnem prometu so namreč namenjeni tečaji v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

 

Predsednika Republike Slovenija dr. Danila Türka so na Vranskem sprejeli predsednik AMZS Boris Perko, generalni sekretar AMZS dr. Peter Kukovica, direktor AMZS, d.d. mag. Janez Božič in direktor AMZS Centra varne vožnje Damjan Skitek. Boris Perko je ob obisku izpostavil: ?AMZS Center varne vožnje je projekt nacionalnega pomena, za vse slovenske voznice in voznike. Zato nam je v veliko čast, da smo lahko danes potek učenja varne vožnje predstavili tudi predsedniku države in pokazali namen in pomen, ki ga ima Center varne vožnje za Slovenijo in širše?.
 
Predsednik države in predstavniki AMZS so si skupaj ogledali AMZS Center varne vožnje, enega najsodobnejših centrov varne vožnje v Evropi in hkrati največji tovrstni center jugovzhodne Evrope, ki je svoja vrata odprl pred dobrim mesecem dni. Z AMZS Centrom varne vožnje se je Slovenija pridružila državam, ki aktivno nastopajo v boju za varnost v prometu. AMZS upa, da bodo vsebine Centra resnično pripomogle k izboljšanju varnosti v slovenskem cestnem prometu, kot je ob srečanju s predsednikom republike poudaril direktor AMZS Centra varne vožnje Damjan Skitek: ?AMZS Center varne vožnje je eden najsodobnejših centrov varne vožnje v Evropi in veseli me, da je zaživel že tako hitro po odprtju. S svojim delovanjem v centru se dnevno trudimo voznice in voznike osveščati o pomenu varne in prilagojene vožnje in doseči večjo varnost na slovenskih cestah. Prepričan sem, da je v tem pogledu center ne le nacionalnega, ampak tudi mednarodnega pomena?.  
 

V AMZS Centru varne vožnje se je sicer od odprtja 1. septembra pa do danes varne vožnje pod vodstvom izkušenih inštruktorjev učilo že 210 voznic in voznikov. Poleg tečajev varne vožnje za voznike osebnih vozil, motornih koles (in mopedov ter skuterjev), tovornih vozil ter avtobusov, ki že od začetka potekajo v Centru, bo Center do konca leta uvedel tudi posebne prilagojene programe za različne skupine udeležencev v cestnem prometu: za zrele voznike, za voznice, za mlade voznike in voznike začetnike, za gibalno omejene voznike, za voznike dostavnih avtomobilov, avtodomov in terenskih vozil, za varčno oziroma ekološko vožnjo in podobno.