Reportaže

Natečaj Ford model T: zmagala evropska univerza iz Aachna


Mineva stoletje, ko je model T postavil svet na kolesa. Ford Motor Company je ob tej priložnosti objavila zmagovalce natečaja med petimi univerzami iz celega sveta, ki so oblikovali koncept sodobnega modela T za 21. stoletje.

 

Edina evropska univerza, ki je na natečaju sodelovala je ika (Institute of Automotive Engineering Aachen) iz Aachna v Nemčiji, ki je tudi zmagala. Skupina študentov je za najbolj inovativen koncept, ki pooseblja duh modela T, osvojila nagrado v višini $ 25.000.

 

Ekipa ika je sestavljena iz osmih študentov in inženirjev, ki so zasnovali in razvili koncept, ki je izpolnjeval vnaprej določene zahteve Forda. Vozilo za najmanj dva potnika mora biti preproste, lahke, praktične oblike, namenjeno vožnji v obsegu 200 km. Največji izziv pa je bilo merilo, da osnovna cena vozila ne sme presegati 7.000 $.

 

Rezultat natečaja je modularni koncept vozila - Model T za leto 2015 ? za ocenjeno osnovno ceno 6.780 $. Osnova modela je mini-size 'pick-up' različica, ki je namenjena trem potnikom. S sedežem za voznika, ki je postavljen na sredino, v izogib dodatnim stroškom izdelave za desno ali levo stran postavitve volana.

 

Osnovno vozilo brez potnikov tehta le 800 kilogramov. Masa vozila bi se pri kombinaciji bencinskega in električnega motorja povečala, takrat bi govorili tudi o pravem hibridu. Tudi v primeru vozila le na električni pogon, bi se masa povečala. Vsekakor pa bi končna izbira pogona vplivala na končno ceno vozila. V primeru, da bi bilo vozilo le na električni pogon, se bodo stroški izdelave motorja, v primerjavi s klasičnim bencinskim motorjem podvojili. Prav tako se razlikujejo tudi CO2 emisije, ki se gibljejo med 54 in 100 g/km.

 

Enostavna prilagodljivost zasnove in strukture vozila za sodobne derivate, ki še bodo predstavljeni, omogoča razvoj vozila brez dodatne velike investicije. Tudi v tem pogledu koncept ustreza Fordovim zahtevam po prilagoditvi različnim tržnim razmeram in zahtevam kupcev v prihodnosti. Model vključuje tudi elemente Fordovega kinetičnega oblikovanja.

 

"Zelo smo ponosni, da smo kot edina evropska ustanova bili povabljeni k sodelovanju na tako zanimivem natečaju. Dosežena zmaga pa nam je v veliko veselje in hkrati potrjuje, da nemški inženirji in študenti uspešno konkurirajo na mednarodnem prizorišču, "je dejal profesor Stefan Gies, generalni direktor ika univerze.

 

Tako Aachen University, kot tudi ika tesno sodelujeta z evropskim Fordom že več desetletij. Še posebej intenzivno sodelujejo s Fordovim raziskovalnim centrom v Aachnu.

 

Charles Wu, generalni direktor družbe Ford Research Centra je univerzi v Aachnu čestital in dejal: "Visoka kakovost predstavljenega koncepta nas je zelo impresionirala in je potrditev, da je izbira evropskega Forda za sodelovanje s tako močnim in sposobnim akademskim partnerjem prava odločitev ".

 

Na drugo mesto se je uvrstila univerza Deakin iz Melbourna v Avstraliji.


Galerija: