Tehnika - novosti

Novo doživetje ? veselje do vožnje brez emisij: MINI E

Novo doživetje ? veselje do vožnje brez emisij: MINI E

BMW Group bo prvi svetovni proizvajalec premium avtomobilov, ki bo izdelal floto okoli 500 vozil na električni pogon za zasebno uporabo v vsakodnevnem prometu. MINI E bo poganjal elektromotor z razvojem največje moči 150 kW (204 KM), ki se bo napajal s pomočjo visoko zmogljive litij-ionske akumulatorske baterije s funkcijo ponovnega polnjenja, pri tem pa se bo njegova moč, preko enostopenjskega menjalnika z zobniki s poševnim ozobjem, prenašala na prednji par koles, skorajda brez zvoka in popolnoma brez emisij. Posebej razvita za avtomobilsko rabo, bo tehnologija akumulatorske baterije vozilu zagotavljala doseg več kot 240 prevoženih kilometrov. MINI E bo uvodoma na voljo za izbrane zasebne stranke in stranke podjetja, znotraj okvirja testnega projekta v ameriških zveznih državah Kalifornija, New York in New Jersey. Možnost ponudbe MINI E na evropskem tržišču se v tem trenutku še preučuje. Svojo svetovno premiero bo MINI E doživel na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, 19. in 20. novembra 2008.

Električni pogon v MINI E razvije največji navor 220 Newton metrov, ob tem pa pospeši do 100 km/h v 8.5 sekundah. Največja hitrost je elektronsko omejena na 152 km/h. Z modificiranim sistemom vzmetenja, ki se popolnoma prilega njegovi porazdelitvi teže, se MINI E postavlja z agilnostjo in izvrstno lego na cestišču, ki sta tako značilni lastnosti te blagovne znamke.

S prihodom MINI E, družba BMW Group poudarja svojo namero po delovanju v smeri zmanjševanja porabe energije in izpusta emisij v cestnem prometu. BMW Group se znotraj razvojnega programa opira na svojo edinstveno tehnološko strokovno znanje s področja pogonskih sistemov, ki si prizadeva razviti koncept vozila z vrednostjo emisij enako nič, ne da bi ta statistika vplivala na nepozabno veselje do vožnje. S testiranjem približno 500 vozil v dejanskih razmerah vsakodnevnega prometa, bo mogoče doseči široko uporabno interaktivno izkušnjo. Analiza teh ugotovitev bo zagotavljala dragoceno strokovno znanje, ki bo odločilnega pomena pri procesu masovne proizvodnje vozil. BMW Group namerava srednjeročno pričeti s serijsko proizvodnjo vozil na električni pogon, v okvirju strategije Number ONE. Razvoj inovativnih konceptov mobilnosti v urbanih konglomeratih si znotraj področja ?project i? prizadeva za prodor do začrtanega cilja, ki vključuje uporabo električnega pogonskega sistema.

Enota za shranjevanje energije: inovativna litij-ionska tehnologija, zasnovana posebej za uporabo v vozilih MINI.

Na osnovi aktualnega MINI, bo vozilo uvodoma na voljo kot dvosedežna različica. Prostor, ki ga pri serijskem modelu zavzema zadnja sedežna klop, pa bo namenjen litij-ionski akumulatorski bateriji. Ob ničelni vrednosti emisij vožnje z MINI, združuje baterijska enota visoko zmogljivost z zadostnim skladiščenjem zaloge energije in majhno geometrijo ohišja z razmerji moči, ki so do sedaj edinstvena na temu področju uporabe. Litij-ionska enota skladiščenja bo razpolagala z maksimalno kapaciteto 35 kilovatnih ur (kWh) in posredovala energijo elektromotorju v obliki enosmernega toka pri nominalni napetosti 380 voltov. Akumulatorsko baterijo s funkcijo polnjenja sestavlja 5,088 celic, pogrupiranih v 48 modulov. Ti moduli so integrirani v tri baterijske elemente, ki so kompaktno umeščeni znotraj MINI E.

Koncept osnovnih komponent enote za hranjenje zaloge energije temelji na tehnološkem principu, ki je svojo veljavo že dokazal v praksi, in sicer pri oskrbovanju s tokom mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov. Litij-ionsko akumulatorsko baterijo MINI E je možno vklopiti v vse standardne vtičnice. Čas polnjenja akumulatorske baterije je močno odvisen od napetosti in jakosti električnega toka, ki teče skozi električno omrežje. V Združenih državah Amerike lahko uporabniki, s pomočjo adapterja, ki bo priložen posameznemu MINI E, ponovno napolnijo popolnoma izpraznjeno akumulatorsko baterijo v zelo kratkem času. Adapter akumulatorske baterije, ki bo nameščen v garaži uporabnika, omogoča večjo jakost toka, kar posledično pomeni občutno krajši čas polnjenja. Adapterji tako popolnoma prazne akumulatorske baterije napolnijo že po dveh urah in pol.

Vožnja na električni pogon: zanesljivost, dostopnost in povsem brez emisij.

Izvršeno ponovno polnjenje pomeni maksimalni pretok 28 kilovatnih ur električne energije preko električnega omrežja. Na področju avtomobila se kilovatna ura pretvori v 5.4 milje. Poleg vožnje z ničelno vrednostjo emisij, nudi MINI E tudi občutne prednost z vidika ekonomičnosti, v odnosu do vozila, ki ga poganja konvencionalna pogonska enota z notranjim izgorevanjem.

Visoko zmogljiva akumulatorska baterija posreduje svojo električno energijo elektromotorju, ki jo potem pretvori v izjemno agilnost vozila. Z diagonalno namestitvijo pod pokrovom motorja MINI E, pogonski sistem katapultira vozilo z mesta v polnem sunku. Na ta način se vozilo odlikuje z izjemno lastnostjo pospeševanja. Odlično doživetje vožnje z MINI E se še okrepi z njegovim dinamičnim potencialom zaviranja, ki je prav tako v neposredni povezavi s pedalom za plin. V trenutku, ko voznik odmakne nogo s pedala za plin, elektromotor prevzame funkcijo generatorja. Ob tem se ustvarja zavorna energija, hkrati pa se ponovno dobljena energija ob sproščanju kinetične energije vrača nazaj v akumulatorsko baterijo. Ta interakcija zagotavlja izjemno udobje vožnje ? še posebej pri srednji hitrosti s konstantno, vendar malenkostno variacijo. V mestnem prometu se okoli 75 odstotkov vsega zaviranja lahko izvaja praktično brez uporabe zavor. Dejanska izraba pretvorjene kinetične energije pa poveča zmogljivost akumulatorske baterije vozila za do 20 odstotkov.

Značilna agilnost MINI v novi preobleki.

S težo pri 1,465 kilogramih, se MINI E odlikuje z enakomerno porazdelitvijo obremenitve. Manjše modifikacije na vzmetenju zagotavljajo povsem varno lego na cestišču v vsaki situaciji. Sistem dinamičnega nadzora stabilnosti (DSC) je prav tako prilagojen specifičnim obremenitvam na pogonsko premo tega modela.  

Zavorni sistem MINI E je na voljo z na novo razvito električno podtlačno črpalko, medtem ko je njegovo krmiljenje z električnim servo ojačevalnikom (EPS) ravno takšno, kot tisto, ki se uporablja pri serijsko proizvedenih modelih MINI. Tako zavorna asistenca, kot asistenca krmiljenja, se odzivata na dejanske vozne razmere, zaradi česar je njuno delovanje izredno učinkovito. Celo električni kompresor klimatske naprave deluje le na željo oz. po potrebi.

Oblika: povsem značilna MINI, brez dvoma nova.

Na prvi pogled se zdi MINI E očitna ponovitev zasnove blagovne znamke. Vendar pa je njegova oblika, ki predstavlja osnutek dvosedežnika z ničelno vrednostjo emisij, nadgrajena s številnimi vizualnimi značilnostmi, ki nakazujejo na njegov revolucionarni pogonski koncept. Vse proizvedene enote za testni projekt bodo na voljo v enaki barvni kombinaciji karoserije, hkrati pa bodo na prednjem blatniku nosile svojo serijsko številko.

Karoserija MINI E se ponaša z ekskluzivno barvno kombinacijo Dark Silver v kovinski izvedbi na vseh panelih, medtem ko je streha tega modela prevlečena v barvni kombinaciji Pure Silver. Tisto, kar razlikuje MINI z ničelno vrednostjo emisij je, posebej oblikovan logotip v izvedbi Interchange Yellow, ki upodablja stilski električni vtič v obliki črke ?E? in ki povsem jasno izstopa na ozadju v srebrni barvi. Ta je v manjši dimenziji integriran v predelu strehe spredaj in zadaj, na pokrovu odprtine za polnjenje, na dekorativni oblogi armaturne plošče in ? v kombinaciji z logotipom MINI ? v malce spremenjeni obliki, v predelu podboja vrat. Tudi barva strešnih robov, pokrovov zunanjih ogledal, notranjih dekorativnih oblog in šivov sedežev se bo prav tako ujemala z rumenim tonom logotipa.

Sredinski merilnik in prikaz nivoja akumulatorske baterije (nadomešča merilnik števila vrtljajev motorja MINI) za volanom MINI E, vsebujeta oznake v rumeni barvi na temno sivem ozadju. Nivo akumulatorske baterije se prikazuje v obliki odstotkov. Sredinski merilnik vključuje LED prikazovalnik, ki prikazuje porabo energije v rdeči barvi in ponovno pridobivanje energije v zeleni barvi.

Uporabniki MINI E bodo del pionirske misije.

Omejena proizvodnja 500 enot modelske serije MINI E bo izdelana ob koncu leta 2008. Projekt bo tako s svojim obsegom vozil dosegel stopnjo, ki občutno presega količino aktualno primerljivih testnih serij. Prihod MINI E na cestišče bo na vsakodnevni osnovi predstavljal pravo pionirsko delo, kjer bodo vozniki in inženirji prvega MINI z ničelno vrednostjo emisij, za dosego končnega cilja skupaj sodelovali kot team.

Uporabniki MINI E bodo svoje moči združili s strokovnjaki BMW Group, da bi pripomogli pri sistematični analizi testnega projekta. Za razvojne inženirje MINI E je izjemnega pomena konstantno ohranjanje tesnega stika z vozniki, saj bodo na ta način poleg karakteristik vozila, lahko izvedli učinkovito analizo obnašanja voznikov za dosego kar se da natančne in realistične slike zahtev, ki se pojavljajo pri vozilu na izključno električni pogon znotraj izbranih področij uporabe.

Posebno mesto za polnjenje in celovito servisiranje za vsak MINI E.

Vozila bodo menjala svojega lastnika na osnovi enoletnega najema, z možnostjo podaljšanja. Mesečno odplačevanje obrokov najema bo krilo kakršnokoli potrebo po tehničnem servisiranju, vključno z vsemi potrebnimi vzdrževalnimi deli in zamenjavo obrabnih delov. Ob izteku najema bodo vsi avtomobili, ki so last projekta, vrnjeni testni floti vozil BMW Group, kjer bodo podvrženi obsežnim testiranjem razvojnih inženirjev. 

Litij-ionska akumulatorska baterija MINI E se lahko ponovno polni s pomočjo adapterja, ki ga proizvajalec priskrbi vsem uporabnikom MINI E. Le garaže s ključavnico ali podobne konstrukcije bodo kvalificirane kot primerne lokacije za MINI E.

Vzdrževanje s strani pooblaščenih strokovnjakov.  

Tehnologija električnega pogona z visoko električno napetostjo zahteva, da se vzdrževalna dela izvajajo s strani strokovnega osebja, ki se ob tem poslužuje posebnega orodja, ki ni vključeno znotraj standardnih kompletov za orodje pooblaščenih servisnih delavnic MINI. S tega vidika bo servisna platforma na voljo na vzhodni in zahodni obali, skupaj s posebej izurjenim servisnim osebjem za izvajanje vzdrževalnih in popravilnih del na električnih komponentah MINI E. V primeru motenj pri delovanju pogonskega sistema, bodo ti strokovnjaki poskrbeli za profesionalno podporo pri lokalnem pooblaščenem trgovcu MINI uporabnika ali pa v posebej prirejeni servisni delavnici. Tehnični pregledi se bodo izvajali pribl. 5.000 prevoženih kilometrov in vsaj po preteku šestih mesecev uporabe.  

Proizvodnja v oxfordskem in münchenskem obratu.

MINI E je že prešel pomembnejše faze razvojnega procesa proizvoda za masovno proizvedena vozila, na svoji poti pa je prestal številna testiranja v primeru trka. Poleg zaščite potnikov, so bili vidiki preiskovanega področja predvsem učinki sil trčenja na litij-ionsko akumulatorsko baterijo in lociranje nenevarnega mesta za njeno integracijo v vozilu. Enota za shranjevanje energije v MINI E je ostala popolnoma nepoškodovana pri vseh testiranjih v primeru trka, v okvirju izjemno zahtevnih ameriških standardov.

Proizvodnja približno 500 vozil se bo izvajala v oxfordskem in münchenskem obratu družbe, njeno dokončanje pa je predvideno pred koncem leta 2008. Obrat MINI v Veliki Britaniji bo odgovoren za izdelavo celotnega vozila, razen pogonskih komponent in litij-ionske akumulatorske baterije, pri čemer bodo ta vozila prišla s tekočega traku obrata istočasno s serijskimi modeli blagovne znamke. Te enote bodo potem premeščene v posebej opremljen kompleks znotraj obrata BMW, kjer se bo vanje integriral elektromotor, komponente akumulatorske baterije, elektronika in menjalnik.


Galerija: