Tehnika - novosti

Mazdina okolju prijazna vozila z rotacijskimi motorji na vodik

 

 

-          Trideset avtomobilov Mazda RX-8 Hydrogen RE za potrebe projekta HyNor

-          Mazdini avtomobili z rotacijskim motorjem na vodik vozili kmalu na javnih cestah izven Japonske

-          Dual-fuel zasnova tudi za območja brez vodikovih črpalk

 

Mazda Motor Corporation je za potrebe projekta Hydrogen Road of Norway (HyNor) pripravila prvo izmed tridesetih vozil Mazda RX-8 Hydrogen RE z rotacijskim agregatom, prilagojenim za uporabo vodika kot pogonskega goriva. Projekt HyNor je namenjen vzpostavitvi okolju prijaznega transportnega sistema na Norveškem, pri čemer se Skandinavci opirajo predvsem na vodik kot pogonsko gorivo. Vseh trideset avtomobilov Mazda RX-8 Hydrogen RE bo projekt HyNor imel v poslovnem najemu, pri čemer velja poudariti, da gre za prvi primer uporabe Mazdinih avtomobilov z rotacijskimi agregati na vodik na javnih cestnih površinah zunaj meja Japonske.

 

Mazda RX-8 Hydrogen RE je še eden v nizu primerov Mazdine strategije ?Zoom-Zoom? dolgoročnega razvoja tehnologij, ki manj obremenjujejo okolje, a obenem omogočajo veliko veselja pri vožnji ter veliko mero varnosti. Mazda je tudi edini proizvajalec avtomobilov na svetu, ki se lahko pohvali s serijsko proizvodnjo rotacijskih agregatov, katerih poglavitna prednost je njihova zasnova. Slednja omogoča boljši izkoristek pri zgorevanju vodika, obenem pa je relativno enostavna za tovrstno predelavo.

 

Tako Mazda RX-8 Hydrogen RE omogoča vožnjo tako na vodik kot na bencin, kar vozniku omogoča, da lahko vozi na vodik, kjer infrastruktura to dopušča. Na območjih brez črpalk z vodikom se vozilo lahko zanese tudi na bencin. Tekom projekta bodo Mazde RX-8 Hydrogen RE na voljo tudi potencialnim uporabnikom, ki bi želeli vozilo s pogonom na vodik pokazati tudi obiskovalcem na različnih prireditvah z okoljsko in drugo tematiko.

 

?S sodelovanjem pri projektu HyNor smo naše delovanje na področju alternativnih pogonov dvignili na še višjo raven.? je povedal Akihiro Kašivagi, Mazdin programski vodja pri razvoju rotacijskih agregatov na vodik. ?Počaščeni smo, da lahko sodelujemo v tako pomembnem projektu, ki zadeva celotno družbo na Norveškem ter krepi zavest o alternativnih pogonih. Mazda bo številne podatke in nova spoznanja, ki jih bo pridobila pri sodelovanju, s pridom uporabila tudi pri nadaljnjem razvoju vozil s pogonom na vodik.?


Galerija: