Predstavitve

NISSAN QASHQAI+2

Dvajset mesecev je tega, kar je Nissan kupcem ponudil Qashqaia, popolno novost na evropskem trgu. Z njim je zapolnil vrzel med tradicionalnimi kombilimuzinami in kompaktnimi športno uporabnimi vozili.  Qashqai je bil prvi evropski kompaktni urbani športni terenec, ki je požel tolikšno odobravanje kupcev, da so morali v tovarni, kjer ga izdelujejo, uvesti še tretjo izmeno. Nissan je tako prevzel vlogo pionirja na področju kompaktnih urbanih terencev. Drugi izdelovalci šele sedaj postopoma uvajajo v ponudbo njihova tovrstna vozila.  Toda Nissan je že storil korak naprej, saj je pripravil novost, urbanega športnega terenca za aktivne družine, ki pelje na trg neposredno za novim Muranom, rafinirananim urbanim športnim terencem.

 

Simon Thomas, podpredsednik Nissan Europe, zadolžen za prodajo in marketing: ?Qashqai je pritegnil kupce, ki jim tradicionalne kombilimuzine niso bile dovolj in so si želeli nekaj novega. Murano, izvirni urbani športni terenec, pa nagovarja kupce, ki so jim blizu vozila 4x4, a ne potrebujejo terenca, ki bi zmogel iti prav povsod. Stavijo na bolj dinamičen slog. Tako Murano kot Qashqai sta pritegnila pozornost kupcev. S prihodom povsem novega Murana in s prvim družinskim, aktivnemu preživljanju prostega časa namenjenem urbanem športnem terencu Qashqaiu+2 s sedmimi sedeži je napočil trenutek nadaljevanja zgodbe o uspehu.?

 

Poglavitne značilnosti

▪ Novi Qashqai+2:

○ Večja prostornost

○ Sedem sedežev

○ Daljša medosna razdalja

○ Dodatni predali v dvojnem dnu

○ Izviren slog

○ Popolna ponudba

 

Aprila 2008 so v tovarni Nissan Motor Manufacturing v Sunderlandu v Veliki Britaniji izdelali skoraj 20.000 Qashqaiev. Ob tem še 18.000 vozil Note, Micra in Micra C+C. S tem je bil dosežen nova rekordni mesečni obseg izdelave.

 

Kljub temu, da so prejšnji mesec izdelali že 23.000 Qashqaiev, obseg izdelave še vedno ni kos povpraševanju po vozilu v Evropi. Od začetka prodaje leta 2007 je bilo doslej prodanih že več kot 250.000 Qashqaiev v Evropi. Uspeh povsem novega avtomobila je izjemen, saj je tekmec uveljavljenim, tradicionalno uspešnim avtomobilom.

 

Uspeh je tolikšen, da je bilo konec lanskega leta odločeno, da se v tovarni vpelje tretja izmena in vzpostavi 24 urna proizvodnja. Tretja izmena je začela z delom julija.

 

Tretja izmena je bila uvedena tudi zaradi zagona izdelave novega vozila Qashqai+2.

 

V času, ko drugi izdelovalci kupcem postopoma predstavljajo prve tovrstne možnosti, Nissan uvaja novo popolno novost, različico s sedmimi sedeži.

 

S prihodom Qashqai+2 v prodajne salone, se bo obseg prodaje celotne družine zagotovo povečal, saj so možnosti, za tako imenovani kanibalizen z različico s petimi sedeži izjemno majhne.

 

Pierre Loing, podpredsednik Nissan Europe, zadolžen za načrtovanje izdelkov: ?Če uporabniki potrebujejo veliko prostora in občasno sedem sedežev, jih izviren Qashqai ne zanima. Kakor je Qashqai izjemno uspešna alternativa tradicionalnim kombilimuzinam, tako je Qashqai+2 alternativa kompaktnim športno uporabnim avtomobilom in dolgočasnim kompaktnim enoprostorcem.?

 

Čeprav je Qashqai na voljo tudi z izjemno učinkovitim Nissanovim štirikolesnim pogonom ALL MODE 4x4, za kupce ta možnost ni bila poglavitna pri množičnem odločanju zanj. Le v nekaterih državah, kjer so zime posebej ostre, je bilo prodanih več različic s pogonom na vsa kolesa. Evropsko razmerje prodaje pa je 30/70 v korist različicam z dvokolesnim pogonom. V Qashqaiu pač nihče ne vidi ekstremnega terenca. Štirikolesni pogon le izboljšuje vozne lastnosti na mokrih in spolzkih podlagah. Za Qashqai+2 bo verjetno obveljalo enako.

 

Izvirna zamisel Qashqai je bilo izhodišče tudi za razvoj Qashqai+2. To je vozilo, ki združuje vse prednosti avtomobilov s sedeži v treh vrstah in tradicionalnih karavanov, brez njihovih negativnih značilnosti. Izdelek, ki združuje dinamične vozne lastnosti, potovalno udobje, rafiniranost kombilimuzin in uporabnost prostornih, velikih avtomobilov.  Ob tem je v primerjavi z enoprostorskimi avtomobili in kombilimuzinami v prednosti predvsem s privlačno zunanjostjo in notranjostjo. Ob vsem ponuja dosedanjim kupcem kompaktnih športno uporabnih vozil povsem novo možnost, tretjo vrsto sedežev. Ob vsem uvaja Qashqai+2 vznemirljiv slog in prefinjenost, torej prav to, kar tovrstni, uporabni in vsestranski avtomobili doslej niso imeli.

 

Nissanova raziskava zadovoljstva kupcev je pokazala, da so le-ti nezadovoljni s ponudbo tradicionalnih avtomobilov, ki zmorejo sprejeti do pet otrok in imajo več prostora za prtljago za aktivno preživljanje prostega časa.

 

Tako kot Qashqai je bil tudi Qashqai+2 zasnovan v Londonu v Nissan Design Europe. Povezuje robustnost z merili za avtomobile, ki v velikem obsegu vozijo v urbanem okolju. Čeprav je dinamičen, njegova podoba ni agresivna. Robustnost je omehčana s športnostjo, ki zagotavlja avtomobilu vsestransko privlačnost. Qashqai+2 je z dinamičnostjo, ki se prepleta z zaupanja vrednimi vsebinami, nezmotljivo označen s prepoznavno dedno zasnovo izvirnika. Zanj je bilo ohranjeno oblikovno ravnovesje, saj so se snovalci uspešno izognili občutku prisiljenega podaljšanja, s čimer bi, ne glede na ceno, pridobili dodaten prostor za tretjo vrsto sedežev.

 

Oba Qashqaia delita marsikatero podrobnost in oblikovno potezo z novim Muranom, še posebej zadnje trikotno bočno okno, ki spominja na svojevrstno trikotno zastavico in dvigajoči se bok.

 

Carlos Tavares, podpredsednik Nissan Motor: ?Uspeha Qashqaia in Murana sta obrnila novo stran v zgodovini Nissana, znamke, ki je bila uveljavljena kot uspešen ponudnik manjših avtomobilov, kot sta Micra in Note, ter med vodilnimi na področju terenskih vozil s pogonom na vsa kolesa, kjer njeno uspešnost potrjujejo Pathfinder, Navara in X-Trail. Med zmagovalce se uvrščamo tudi s športno zmogljivimi avtomobili Nissan GT-R in Nissan 350Z. S prihodom Qashqaia+2 in novega Murana, ki bosta dopolnila izjemno zgodbo o uspehu izvirnega Qashqaia, je ponudba naših vozil postala popolna tako v širino kot globino. Tako je Nissan izdelovalec, ki je uvedel urbane športne terence (crossover), in v času, ko drugi izdelovalci šele spoznavajo njihov potencial, mi na trg uvajamo že tretje tovrstno vozilo.?


+2 ZA AKTIVNE DRUŽINE

 

Le dvajset mesecev je tega, kar je Nissan Qashqai razburkal avtomobilski svet in za marsikaj postavil nova merila. Alternativa tradicionalnim kompaktnim kombilimuzinam je bil v kompaktnem razredu prvi urbani športni terenec, tako imenovani crossover avtomobil. Kljub temu, da so tekmeci postopoma predstavljali svoja tovrstna vozila, je Nissan ohranil svojo pionirsko vlogo na tem področju. Še več, s Qashqai+2 ponovno prevzema pobudo in ponuja popolno novost, urbanega športnega terenca za aktivne družine.

 

Simon Thomas, podpredsednik Nissan Europe za prodajo in marketing: ?Qashqaieva povezava domiselnega dizajna, velikodušne notranje prostornosti in izjemne vozne dinamike je kupcem ponudila koncept urbanega športnega terenca. Zdaj ponudbo dopolnjuje prostornejši Qashqai+2 s sedmimi sedeži, namenjen tistim, ki jih ne prepričajo enoprostorci in karavani. S Qashqai+2 Nissan ohranja pionirsko vlogo med ponudniki urbanih športnih terencev.?

 

Poglavitne spremembe

▪ Daljši in višji v primerjavi s Qashqaiem

▪ Vedno na voljo sedem sedežev v avtomobilu

▪ V ravno dno zložljiva tretja vrsta sedežev

▪ Zložljivi sedeži v drugi vrsti

▪ Dvojno dno veča prostornost prtljažnika

▪ Izvirna slog in oblika ter posebej bogata serijska oprema

▪ Pestra ponudba:

○ Dva dizelska in dva bencinska motorja

○ Štirikolesni pogon in pogon izključno na prednji kolesi

○ Tri izvedbe in stopnje opremljenosti

 

Preprosto zato, ker je tako drugačen od dosedanjih avtomobilov, je Qashqaiu v sorazmerno kratkem obdobju uspelo spremeniti merila in vrednote, ki so doslej veljale za klasične kombilimuzine. Združitev izvirnega, vpadljivega sloga in uporabnosti je po vsej Evropi sprožilo val izjemnega navdušenja nad novincem. Zanj se je do konca avgusta letos že več kot 217.000 kupcev.

 

 

Prodajna uspešnica

Qashqai je najbolje prodajan avtomobil iz hiše Nissan Europe doslej. Njegov prodajni uspeh je tolikšen, da so morali v tovarni Nissan Motor Manufacturing UK julija 2008 vpeljali tretjo izmeno.

 

Qashqai+2 bo seveda še povečal povpraševanje. Kot Nissanov prvi družinski urbani športni terenec, z več uporabnega prostora in sedmimi, prilagodljivimi sedeži, vozi ob izvirnem Qashqaiu in vznemirljivo novem Muranu. Z vsemi tremi Nissan potrjuje status znamke izbranih in prepričljivih športnih terencev.

 

Qashqai, Qashqai+2 in Murano sestavljajo izjemen trio z vrha ponudbe športnih terencev. Qashqai je izvirno predrugačil ponudbo kombilimuzin, Murano pa uporabnikom zagotavlja doslej nepoznano raven udobja in dinamičnosti.

 

Pierre Loing, podpredsednik Nissan Europe, zadolžen za načrtovanje izdelkov: ?S sedmimi sedeži je Qashqai+2 dodal Nissanovi ponudbi športnih terencev novo razsežnost.?

 

DNK zasnove

Qashqaia+2 povezuje z izvirnikom nezmotljiva družinska dedna zasnova, a je hkrati tudi dovolj drugačen. Zasnovali in razvili so ga v Nissanovem evropskem centru za dizajn v Paddingtonu v Londonu. Enak kot Qashqaiev je le njegov prvi del, do prvih stebričkov strehe. Od tam proti zadku je bil razvit povsem na novo.

 

Daljši in višji kot izvirnik je bil Qashqai+2 zasnovan z željo, da bi uporabnikom ponudil večjo notranjo prostornost in večjo raven uporabnosti. Navzven je dobil nova sprednja in zadnja vrata, stekla na boku in vrata prtljažnika. Veliko panoramsko strešno okno, za 140 mm daljše kot pri Qashqaiu, sodi v serijsko opremo.

 

Ob tem sodijo v serijsko opremo vseh različic Qashqaia+2 tudi vzdolžni strešni nosilci in vse zatemnjene steklene površine za prednjimi vrati.

 

Prtljažnik

Ko ju uporabniki ne potrebujejo, sta sedeža v tretji vrati pogreznjena v dno prtljažnika. Tako sta nenehno pri roki, če bi ju bilo potrebno uporabiti, a kljub temu ne krnita prostornine prtljažnika. Njegova prostornina znaša 550 litrov, kar je 140 litrov več, kot pri izvirnemu Qashqaiu.

 

Sedeža s sedmimi položaji nastavitve naklona naslonjala, kar veča udobnost sedenj, sta zasnovana za otroke ali odrasle, visoke do 1,6 m. Sedeži v drugi vrsti se za lažji dostop ali izstop do sedežev v tretji vrsti odklonijo naprej.

 

Glede zasnove podvozja Qashqai+2 sledi izvirniku, tako z zgradbo vpetja prednjih koles kot s posamično vpetima zadnjima kolesoma. Glede na večje obremenitve in večjo nosilnost ima vzmetenje drugačno nastavitev.  Drugačno je tudi servoojačanje volana.

 

Pogonski sklopi

Na voljo so različice z izključno sprednjim pogonom in različice s pogonom na vsa kolesa. Delovni prostornini dveh bencinskih motorjev znašata 1,6 in 2 litra. Na dizelski strani ponudbe sta motorja 1.5 in 2.0 dCi. Bencinska motorja dosežeta največji moči 85 kW (115 KM) in 103 kW (140 KM), dizelska 78 kW (106 KM) in 110 kW (150 KM). Prodaja motorjev 1.6 in 1.5 dCi bo stekla januarja 2009.

 

V ponudbo menjalnikov so vključeni ročni petstopenjski menjalnik (1,6-litrski bencinski motor), ročni šeststopenjski menjalnik (dvolitrski bencinski motor in oba dizelska) in šeststopenjski samodejni menjalnik (2.0 dCi 4WD). Kot edini v tem razredu je na voljo tudi izjemno učinkovit menjalnik CVT, ki si ga je mogoče omisliti za doplačilo pri različici 2.0 4WD.  Uporabnik lahko izbira med samodejnim delovanjem, z brezstopenjskim, nenehno spreminjajočim se prestavnim razmerjem ali ročno izbiro šestih, omejenih območij prestavnih razmerij.

 

Glede na stopnjo opremljenosti sodijo v serijsko opremo samodejne luči, samodejni brisalniki, samodejno zaklepanje vrat, ki se sproži, ko hitrost vožnje  avtomobila preseže določeno vrednost, tempomat, električno odpiranje stekel, parkirna tipala, 16 in 17-palčna platišča iz lahke litine in inteligentni ključ Nissan. Ročna in samodejna klimatska naprava se izkažeta s prijetno blagim prezračevanjem dovolj velikega pretoka zraka, zaradi česar je učinkovito zagotavljanje prijetnega ozračja tudi na zadnjih sedežih. Kompresor klimatske naprave ima večjo zmogljivost kot pri izvirnem Qashqaiu.

 

Varnost

Vsi avdio sistemi so opremljeni z bluetooth povezavo z mobilnim telefonom, ki omogoča prostoročno telefoniranje in izpis klicev na posebnem zaslonu. Qashqai+2 ima enako varnostno opremo kot različica s petimi sedeži. Torej šest varnostnih zračnih blazin (dve čelni, dve stranski in dve stranski varnostni zračni zavesi), zategovalnike varnostnih pasov na prednjih sedežih in aktivne vzglavnike.

 

Med priljubljene elemente dodatne opreme sodi usnjeno oblazinjenje, napredna satelitska navigacija z barvnim, sedempalčnim zaslonom (zaslon je dvojne velikosti, če je namenjen predvajanju posnetkov kamere za pomoč pri parkiranju, nameščene na zadku) in glasovno upravljanje.

 

Pierre Loing: ?Qashqai+2 daje nove razsežnosti tovrstni ponudbi znamke in je celo uporabnejši od izvirnika. Ne bo prepričal le aktivnih družin, marveč vsakogar, ki ga bo zamikala izvirna podoba, udobni sedeži, velika prostornost in prilagodljivost.?


QASHQAI IN QASHQAI+2: RAZLIKE

 

Čeprav sta si po mehaniki in na pogled podobna, je bila zgradba Qashqaia ob tem, ko so zasnovali in izdelali različico s sedmimi sedeži, deležna temeljitih sprememb.

 

Poglavitne spremembe mer:

▪ Medosna razdalja je bila povečana za 135 mm na 2765 mm

▪ Višina je bila povečana za 38 mm na 1643 mm

▪ V dolžno meri avtomobil 4526 mm, kar je 211 mm več kot izvirnik

▪ V notranjosti je v višino za 10 mm več prostora

▪ Za 15 mm je več prostora v višini kolen

▪ Prostornina prtljažnika je povečana na 550 litrov

▪ Nakladalna površina v prtljažniku je znižana za 13 mm, na 770 mm

 

Qashqai+2 je seveda po obliki povsem primerljiv z izvirnikom. A če ju gledamo s strani, je razlika opazna. Pri 211 mm daljšem Qashqaiu+2 so za 135 mm podaljšali medosno razdaljo in s tem zagotovili večjo notranjo prostornost sedemsedežnika.

 

Da bi imeli čimveč prostora za glavo tudi potniki v drugi in tretji vrsti, je bila streha podaljšana in na novo oblikovana. Novo obliko imajo tudi vrata. Prvi par ima zaradi poravnane strehe nekoliko bolj pravokotna okvira oken. Zadnja vrata so povsem nova, saj so daljša za 135 mm in prav tako bolj pravokotna.

 

Daljša vrata lajšajo dostop v notranjost. Doseganje zadnjih sedežev je ob tem olajšano z novo obliko sedežne klopi v drugi vrsti, ki se odkloni naprej.

 

Nova vrata prtljažnika

Med druge spremembe sodijo še večje steklene površine zadaj, ki večajo osvetljenost in zračnost potniškega prostora okrog tretje vrste sedežev. Drugačna so tudi vrata prtljažnika, z nižjim, spodnjim robom stekla in na novo oblikovanim zadnjim odbijačem. Spredaj ima Qashqai+2 drugačno, izvirno oblikovano masko motorja.

 

Drsna sedežna klop

Poglavitne spremembe v notranjosti se nanašajo na dodatno, tretjo vrsto sedežev. Da bi olajšali dostop do zadnjih sedežev so sedežni klopi v drugi vrsti zagotovili 240 mm vzdolžnega pomika. Sedežna klop je deljiva in zložljiva v treh delih v razmerju 40/20/40. Pri petsedežni različici je sedežna klop v drugi vrsti deljiva v razmerju 40/60. Naklon naslonjala sedežne klopi je mogoče nastaviti v devetih stopnjah od 15 do 25 stopinj.

 

Najmanjši, osrednji del sedežne klopi, je mogoče uporabiti kot sedež ali večnamensko naslonjalo za roko. Ko je v vlogi naslonjala, veča občutek prostornosti in zračnosti potnikom v tretji vrsti. Ima dve držali za kozarec ali plastenko, v notranjosti pa velik predal, v katerega je mogoče namestiti opremo za računalniške igre, osebne predvajalnike glasbe in  zgoščenke. V njem je tudi vtičnica za napajanje z električno energijo. Ko je ta osrednji del naslonjala sedežev v drugi vrsti dvignjen, se spremeni v uporaben predal, namenjen potnikom v tretji vrsti.

 

Zložljiva sedeža v tretji vrsti

Zasnovana za otroke in odrasle z višino do 1,6 m imata sedeža v tretji vrsti nastavljiv naklon naslonjala v sedmih položajih. Možno jih je zložiti v popolnoma ravno dno, s čemer se poveča prostornina prtljažnika. Sedežna klop je deljiva v razmerju 50/50. Oba dela je mogoče posamično zložiti s preprostim potegom traku. Ob tem ni potrebno odstraniti vzglavnikov.

 

Ko so zloženi, tvorijo s hrbtiščem veliko, povsem ravno površino dna prtljažnika prostornine 550 l, kar je za 140 l več kot pri Qashqaiu.

 

Domiselni predali in odlagalne površine

Qashqai+2 ima v rolo zloženo prožno prekrivalo prtljažnika, kar ni samoumevna rešitev pri avtomobilih s sedmimi sedeži. Če sta sedeža v zadnji vrsti zložena, je prekrivalo nameščeno na klasičen način. Če sta zadnja sedeža dvignjena in zasedena, je rolo mogoče namestiti v  posebej za to namenjen prostor v dvojnem dnu. Tako kot sedeže v tretji vrsti tudi prekrivala prtljažnika ni potrebno odstraniti iz vozila, ne glede na način uporabe.

 

Prekrivalo dvojnega dna prtljažnika je mogoče uporabiti tudi kot pregrado za varno shranjevanje krhkih in lomljivih predmetov. Zunanji rob dna prtljažnika je zaščiten z nerjavečo pločevino in brez težav opravi tudi z nakladanjem težjih predmetov in kosov prtljage.

 

Drugačne nastavitve

Ker je različica s sedmimi sedeži v primerjavi s petsedežnim Qashqaiem  širša in ima, odvisno od izvedenke, približno za 100 kg večjo maso in večjo nosilnost, so ji spremenili nastavitve vzmetenja in namenili zmogljivejši servoojačevalnik volana. Zavorni sistem je prevzet od Qashqaia. Skladno z večjo maso so mu namenili le večje srednje zavore.

 

Razvoj in nove nastavitve za Qashqaia+2 so opravili in preizkusili v Nissanovem tehničnem centru v Cranfieldu v Veliki Britaniji.

 


Galerija: