Novice

Volvo XC60 in motorji DRIVe

Podjetje Volvo Car Corporation je naredilo pogumen korak v rastoči razred križancev. Na drugi strani svojega razpona vozil pa je ponudilo modele C30, S40 in V50 z dizelskim motorjem 1,6D DRIVe, ki se ponaša z najnižjo porabo in najnižjimi stopnjami emisij CO2 v razredu.

V Volvovi tovarni v Gentu so v zadnjih tednih uspešno zagnali množično proizvodnjo tako Volva XC60 kot vozil z motorji DRIVe.

Zanimivo obdobje

Volvova tovarna v belgijskem Gentu je trenutno polna vrveža. V začetku avgusta je iz njenih tekočih trakov pripeljalo 4 milijonto vozilo.

Ob koncu avgusta je iz tovarne pripeljal prvi Volvo XC60 in število izdelanih vozil je v preteklih tednih postopoma naraščalo.

Povrh tega pa tovarna podjetja Volvo Cars v Gentu že izdeluje modele C30, S40 in V50 z motorji DRIVe, ki so bili predstavljeni v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu.

 

Volvo XC60

Volvo XC60 je prvi model podjetja Volvo Cars v rastočem srednjem razredu križancev. To leto bo izdelanih okoli 12.000 vozil, cilj pa je doseči proizvodnjo več kot 50.000 vozil na leto.

Novi XC60 je svojo premiero doživel marca na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Volvo Cars se je od takrat naprej zavzeto pripravljal za zagon serijske proizvodnje vozila.

 

Po izdelani prvi seriji v pilotski tovarni v Gotenburgu so dele predserijskih avtomobilov konec leta 2007 prepeljali na tekoči trak v Gent. Tovarna je bila med poletnimi počitnicami deležna temeljite prenove, s katero je, med drugim, dobila robote za vgradnjo panoramske strehe vozila, izboljšane zmogljivosti laserskega varjenja in opremo za izdelavo XC60.

 

Proizvodne zmogljivosti za novi model so se povečevale izjemno hitro ? čeprav se je proizvodnja zagnala šele v začetku septembra, Volvo XC60 sedaj predstavlja že tretjino vseh izdelanih vozil v Gentu, kar pomeni, da je bila maksimalna zmogljivost dosežena v desetih tednih. Tovarna v Gentu trenutno sestavi 1.500 Volvov XC60 na teden ob naraščanju prodaje v Evropi. Model bo v ZDA naprodaj od začetka leta 2009.

 

Za tovarno v Gentu je to prvi avtomobil, ki uporablja enake tehnologije kot modeli Volvo S80, V70 in XC70, ki se izdelujejo v Gotenburgu.

 

Letna prodaja XC60 naj bi po predvidevanjih Volva znašala 50.000 vozil. V ZDA in Evropi naj bi se prodal neobičajno podoben odstotek vseh vozil, in sicer 40 % v ZDA in 40 % v Evropi. Preostalih 20 % bo končalo na ostalih svetovnih tržiščih.

 

Pet največjih tržišč v letu 2010, ko bo prodaja doživela vrhunec, bo ZDA, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska.

 

Volvo C30, S40 in V50 1,6D DRIVe

Volvo je v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil varčne nove dizelske različice modelov C30, S40 in V50 s porabo le 4,4 litra na 100 km (C30), oziroma 4,5 litra na 100 km (S40 in V50). Proizvodnja teh vozil se je začela v četrtek, 13. novembra.

 

Izpusti CO2, ki znašajo 115 g/km in 118 g/km, pomenijo, da imata C30 in V50 najnižje izpuste CO2 v svojih razredih. Vsi trije modeli ? C30, S40 in V50 ? so opremljeni z izboljšavami za povečanje učinkovitosti in opremljeni z oznako DRIVe, s katero izpovedujejo svojo večjo prijaznost do okolja.

 

Volvo Cars pričakuje, da bo prihodnje leto v Evropi prodanih več kot 20.000 vozil z oznako 1,6D DRIVe. Prodaja naj bi bila po pričakovanju dokaj enakomerno razporejena po celotni regiji, najvišja pa naj bi bila v Franciji, na Švedskem in v Španiji. Razlog za to so posebno ugodni pogoji za kupce v teh državah.

 


Galerija: