Tehnika - novosti

Opel v Berlinu predstavlja vozni park s pogonom na gorivne celice

 

Devet podjetij bo v Berlinu sodelovalo v GM-ovem svetovnem testnem programu ničelnih emisij

 Berlin. Danes smo stopili korak bliže cilju trajnostne mobilnosti z ničelnimi emisijami, saj je Opel med obiskom nemškega zveznega ministra za promet, gradbeništvo in urbanizem Wolfganga Tiefenseeja naznanil evropski del najobsežnejšega GM-ovega testnega programa za vozila s pogonom na gorivne celice, ki bo potekal v Evropi.

 Devet podjetij bo na območju Berlina v okviru svojega vsakodnevnega poslovanja prvič uporabljalo vozila GM/Opel HydroGen4 z ničelnimi emisijami: ADAC, Allianz, Coca Cola, Hilton, Linde, Schindler, Axel Springer, Total in Veolia. Cestni preizkus v realnem svetu bo potekal pod pokroviteljstvom projekta Partnerstvo za čiste energije (Clean Energy Partnership - CEP), ki ga financira nemško zvezno ministrstvo za promet, gradbeništvo in urbanizem in čigar cilj je dokazati vsakodnevno primernost vodika kot goriva v cestnem prometu.

 ?Nemškemu zveznemu ministrstvu za promet, gradbeništvo in urbanizem smo hvaležni za dolgotrajno zavzetost za dušik na področju pogonske tehnologije in veseli nas, da so se nam ti odlični poslovni partnerji pridružili pri nadaljnjem razvoju tehnologije gorivnih celic z ničelnimi emisijami v sklopu programa HydroGen4,? je povedal predsednik podjetja GM Europe Carl-Peter Forster.

 Nemški zvezni minister za promet Wolfgang Tiefensee je dodal: ?Naša prihodnost je v električnih vozilih, ki jih poganjajo baterije in gorivna celica. S to tehnologijo bomo lahko dolgoročno zmanjšali globalne emisije CO2 in obenem postali manj odvisni od nafte. Zahvaljujoč raziskavam in inovacijam so proizvodi, ki jih je mogoče tržiti, že v razvoju. Vesel sem, da sem del te vizije in jo osebno podpiram. V Nemčiji smo dosegli zelo visoko stopnjo učinkovitosti na področju tehnologije vodika in gorivnih celic. To prednost moramo okrepiti. Moja administracija je za podporo nacionalnega inovacijskega programa za tehnologijo vodika in gorivnih celic namenila 500 milijonov evrov. Industrija se zavezuje k enakim prizadevanjem. Program se je izkazal za izjemno uspešnega.?

 HydroGen4 na cesti

 Bistveni element GM-ove skupne strategije za napredno tehnologijo za elektrifikacijo avtomobilov je vozilo s pogonom na gorivne celice četrte generacije, ki je sad več kot 10-letnega razvojnega dela na področju tehnologije vodika in gorivnih celic. HydroGen4 prinaša izboljšave v smislu vsakodnevne uporabnosti, kar zadeva učinkovitost in vzdržljivost. GM v svojem svetovnem testnem projektu Driveway, ki poteka v ZDA, na Japonskem, v Koreji, na Kitajskem in v Nemčiji, uporablja več kot 100 vozil te vrste. V ZDA se je za tržni test prijavilo več kot 100.000 voznikov iz širše javnosti. Do danes je vozilo upravljalo 3.400 ljudi, 30 družin pa ga je uporabljalo vsakodnevno v obdobju 2-3 mesecev. Skupno so z vozili prevozili skoraj 700.000 km. Povratne informacije iz teh demonstracijskih dejavnosti nudijo inženirjem pri GM nujne podatke o validaciji, obenem pa zagotavljajo tudi neprecenljiv vpogled v verjetno strukturo in vozne izkušnje bodočih lastnikov.

 Vozila so opremljena s sistemom za brezžični prenos podatkov, prek katerega inženirji naložijo podatke o delovanju vozila na strežnik podjetja. Za vzdrževanje vozil, ki se bodo uporabljala v Berlinu, bo skrbel redni Oplov trgovec, ki ima osebje in orodje, potrebno za servisiranje vozil s pogonom na gorivne celice.

Sistem HydroGen4 ima 440 posameznih celic, ki s kombiniranjem vodika in kisika iz zraka ustvarjajo električno energijo, edini stranski proizvod pa je vodna para. To pomeni, da ni niti izgorevanja niti emisij CO2. Sistem gorivnih celic zagotavlja električno energijo sinhronemu električnemu motorju z močjo 73 kW, ki za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje okoli 12 sekund, največja hitrost, ki jo lahko doseže, pa je 160 km/h.

Zaradi navora električnega motorja pri nizkih obratih vozilo odlično pospeši z nizke hitrosti. HydroGen4 ima vgrajen vmesni akumulator moči 1,8 kWh za shranjevanje energije, ki se obnavlja ob zaviranju, in pokrivanje konične porabe električne energije. Trije kompozitni rezervoarji iz karbonskih vlaken držijo 4,2 kg vodika pri pritisku 700 barov, kar zadostuje za delovanje do 320 kilometrov.

 HydroGen4 se lahko zažene in deluje pri temperaturah pod ničlo, kar predstavlja precejšen napredek v primerjavi s tehnologijo prejšnje generacije in pomembno prednost pri vsakodnevni rabi. Je prav tako varen kot običajna vozila in vsebuje edinstvene varnostne elemente za vodik v vseh poglavitnih sistemih.

 Izjave partnerjev HydroGen4

?Pri ADAC-u smo vedno odprti za alternativne sisteme pogona. Zato smo navdušeni, da bomo pri cestni patrulji uporabljali vozilo HydroGen4. Pogoji za testiranje so idealni, saj morajo naša vozila obratovati v posebnih okoliščinah. Naše izkušnje bodo za General Motors vsekakor dobrodošle in bodo pripomogle k nadaljnjemu razvoju te tehnologije,? pravi Ulrich Klaus Becker, podpredsednik za promet pri ADAC-u.

?Alliance Insurance AG bo to priložnost izkoristila za preskušanje konceptnega vozila v vsakodnevnih okoliščinah v partnerstvu in sodelovanju z raziskovalnim oddelkom GM-a in Opla. Kot vodilna zavarovalnica za vozila želimo in moramo sodelovati pri novih tehnologijah in njihovih posebnih lastnostih. Še več, pogosto se nam zastavlja vprašanje, kako lahko trajnostno zagotovimo našo mobilnost,? pravi dr. Christoph Lauterwasser, generalni direktor tehnološkega centra pri podjetju Allianz.

?Vedno z veseljem sprejemamo inovacije, s katerimi rešujemo naš planet. Zato kot neodvisni in kritični preskuševalci podpiramo nove oblike avtomobilskih pogonov, kot je HydroGen4,? pove Ludger Seggewies, koordinator prodaje na oddelku BILD Division and Magazines podjetja Axel Springer AG.

 ?Varstvo okolja je eden od osrednjih izzivov naše dobe. Zato moramo ubrati nove poti in razviti nove tehnologije. Podjetje Coca-Cola je veliko doseglo na področju prihranka energije in podnebju prijaznega hlajenja. Veseli nas, da lahko kot testni partner podpremo General Motors pri razvoju vozila z ničelnimi emisijami,? pravi Christian Cordes, direktor oddelka za korporativno identiteto, odnose z javnostjo in komunikacije pri Coca-Cola Germany.

 ?Varstvo okolja je izjemno pomembno za Hilton. Zato smo še posebej veseli, ker lahko sodelujemo v pilotskem projektu HydroGen4. Že več let se ukvarjamo z okoljskimi projekti in v treh letih od uvedbe našega programa Ni nam vseeno (We Care) nam je uspelo izjemno zmanjšati porabo energije v naših hotelih. S tem, ko bomo v vozni park hotela Hilton Berlin vključili vozilo HydroGen4, nadaljujemo z našimi prizadevanji za čistejši svet,? izjavlja Olivier Harnisch, podpredsednik za mednarodno poslovanje pri Hilton Hotels v Nemčiji in Švici.

 ?Opel in Linde imata vizijo: vodik kot gorivo prihodnosti. Več let je Linde prednjačil pri neprekinjenem razvoju okolju prijazne vodikove tehnologije. HydroGen4 je živ dokaz možnosti, ki jih nudi vodikova tehnologija v vsakdanu. Z zadovoljstvom podpiramo ta projekt,? pravi dr. Andreas Opfermann, vodja oddelka za upravljanje inovacij pri Linde AG.

 ?Kot upravljavec mobilnosti se Schindler v sodelovanju s poslovnimi partnerji posveča priložnostim za razvoj novih "transportnih" tehnologij skladno s temeljnimi vrednotami podjetja Schindler na področju inovacij in okoljevarstva. Projekt HydroGen4 se v celoti sklada s temi vidiki. Kot referenco ga bomo vključili v naše poročilo o odgovornosti podjetja, kar bo pričalo o vodilnem položaju našega podjetja v panogi na področju zelenih tehnologij prihodnosti.?

  ?Za TOTAL je razvijanje novih energij izjemno pomembno, da bi lahko našim kupcem ponudili široko paleto proizvodov. Z uporabo vodika kot oblike energije lahko naredimo korak naprej v energetski prihodnosti,? pove Patrick Schnell, vodja oddelka za trajnostni razvoj in nove energije pri TOTAL Deutschland GmbH.

 ?Varstvo okolja in trajnostna trgovina sta samoumevna elementa za podjetje Veolia, ki je vodilno na svetu na področju okoljskih storitev v zvezi z vodami, energijo in prevozom. Z veseljem podpiramo nadaljnji razvoj inovativnih in okolju prijaznih vozil na gorivne celice proizvajalca General Motors, saj lahko z njimi vsakodnevno pripomoremo k varstvu okolja v naši prestolnici,? pravi Christof Schifferings, generalni direktor za poslovni razvoj pri Veolia Wasser GmbH.

 

GM

 


Galerija: