Predstavitve

Renault Laguna Coupé

Laguna Coupé nudi potnikom vstop v kabino le skozi dvoje vrat, hkrati je edinstveni tretji model v okviru Renaultovega programa Laguna III. Pri razvoju in izdelavi Lagune Coupé so uporabljene metode in standardi, ki zagotavljajo  tovarniško jamstvo za dobo treh let oziroma do 150.000 km. Vendar to ni tisto  glavno, bistvo je to, da se je Renault odločil izdelati vozilo tudi za tiste kupce, ki (še) ne potrebujejo družinskega ali prostornega vozila.

 

Bistvo brezčasne lepote

Renault Laguna Coupé s svojim zglajenim, odločno prečiščenim in elegantnim slogom obuja občutek brezčasne lepote in pristnega avtomobilskega užitka. Njena oblika je jasna potomka izjemnih oblikovalskih študij Fluence in Laguna Coupé Concept, obenem pa je oblikovno povezana z drugimi različicami modela Laguna. Njena velikostna razmerja so z dolžino 4,64 metra in širino 1,83 metra izjemno uravnovešena, s čimer se jasno uvršča v rod plemenitih kupejev. Vtis gibanja naprej, ki ga daje oblika Lagune Coupé, dopolnjuje njena športno čvrsta stoja, vendar avtomobil ob tem ne deluje čezmerno bahaški. Prav nasprotno: plemenita oblika brez pretiranega okrasja Laguni Coupé prefinjeno zagotavlja mesto med avtomobili višjega razreda.

Laguna Coupé pomeni vrnitev znamke Renault v segment kupejev, na kar so pripravljale že številne oblikovalske študije:

- Talisman, kupe visokega razreda, ki je bil predstavljen na razstavi v Ženevi leta 2001,

- Wind, roadster mehkih, jasno strukturiranih preprostih linij, predstavljen v Ženevi 2004,

- Nepta, športen kabriolet visokega razreda z gladkimi linijami (Pariz, 2006).

Kljub temu pa je Renaultove oblikovalske zamisli na temo kupeja najbolj nazorno razkrila oblikovalska študija Fluence, ki so jo razkrili na prireditvi Louis Vuitton Classic v Angliji poleti 2004. Ta športni štirisedežni kupe višjega razreda je pokazal temelje, na katerih so pri Renaultu razvili svojo zamisel, kaj naj bi zagotavljal pristen kupe: užitek gibanja. Gladki obrisi in privlačna notranjost študije Fluence so izražali enako preprostost in čutnost, kot jo danes izžareva tudi Laguna Coupé.

 

 

Ponudba motorjev z izrazitim poudarkom na zmogljivostih

Laguna Coupé bo v Sloveniji na voljo s štirimi najbolj zmogljivimi motorji (od skupaj osmih pogonskih agregatov). Spodnji del ponudbe tvorita dvolitrska motorja, ki sta znana že iz Lagune GT, dopolnila pa ju bosta še nova V6 motorja, ki bosta najzahtevnejšim kupcem zagotovila plemenitost zmogljivih šestvaljnikov.

 

Renault Laguna Coupé bo pri nas verjetno najbolj prodajana z motorjem 2,0 dCi 180, ki po zmogljivostih, užitku v vožnji in tihem delovanju spada v sam vrh segmenta in izjemno največjo moč 131 kW (180 KM) doseže pri 3.750 vrtljajih na minuto. Največji navor 400 Nm je na voljo že pri 2.000 vrtljajih, kar jamči naglo odzivnost in zvezno pospeševanje vse do 5.000 vrtljajev na minuto. Turbo puhalo z majhno vztrajnostjo in prilagodljivo geometrijo lopatic povečuje dinamično odzivnost pri nizkih vrtljajih in prispeva k odlični zmogljivosti: za pospeševanje na 1.000 metrov z mesta rabi samo 29,6 sekunde, za pospešek od 0 do 100 km na uro pa le 8,5 sekunde. Ta motor je opremljen s filtrom trdnih delcev in bolje hlajenim EGR ventilom za uravnavanje kroženja izpušnih plinov, kar intenzivne užitke v vožnji usklajuje z zaščito okolja: normna poraba v mešanem ciklu znaša le 6,5 l / 100 km, kar pomeni izpust 172 g CO2 na kilometer. Motor 2,0 dCi 180 zaradi vgrajenih izjemno hitrih svečk za predgretje steče v trenutku pritiska na gumb Start, celo kljub izredno nizki zunanji temperaturi (vse do -23°C).

Bencinski dvolitrski motor Lagune Coupé je bolj športna izvedenka bencinskega motorja 2,0 16V Turbo z največjo močjo 150 kW (205 KM), ki jo doseže pri 5.000 vrtljajih na minuto in z največjim navorom 300 Nm že od 3.000 vrtljajev. Osnova tega motorja je tehnologija Renault Sport iz modela Mégane RS, ki so jo optimalno prilagodili specifičnim zahtevam Lagune Coupé ? najboljšemu izkupičku zmogljivosti, vodljivosti in izjemnih užitkov v vožnji. Motor je izjemno vsestranski, saj združuje žametno mehko delovanje in za športno vožnjo idealno osupljivo naglo odzivnost. Tehnične značilnosti kot sta poseben sistem zajema zraka in dvojno turbo puhalo zagotavljajo, da kazalnik vrtljajev poskoči že ob najmanjšem pritisku stopalke za plin. Renault Laguna Coupé 2,0 16V T od 0 do 100 km/h pospeši v 7,8 sekunde, za pospeševanje na 1.000 metrov z mesta pa potrebuje 28 sekund. Kljub temu poraba goriva znaša zelo razumnih 8,2 litra na 100 kilometrov, kar pomeni le 194 gramov izpusta CO2 na kilometer.

 

Plemenita motorja V6

Novi motor 3,0 V6 dCi 235 zna v svojem segmentu postaviti nova merila za kombinacijo zmogljivosti, užitka v vožnji in tihega delovanja. Ta motor s prostornino 2.993 cm? ima največjo moč 173 kW (235 KM) in največji navor 450 Nm, katerega 80 odstotkov doseže v izjemno širokem območju od 1.300 do 4.300 vrtljajev na minuto (155 kW pri 4.500 vrtljajih na minuto). Notranja aerodinamika je zasnovana za optimalno učinkovitost, odzivnost pa je hipna zaradi vodno hlajenega turbo puhala s prilagodljivo geometrijo. Dovršenost turbo puhala in kompresorja zagotavlja odličen navor pri nizkih in veliko moč pri visokih vrtljajih, kar jamči odzivnost in zvezno pospeševanje vse do najvišjih vrtljajev (5.000 vrt./min.). Laguna Coupé V6 dCi 235 od 0 do 100 km na uro pospeši v le 7,3 sekunde, kljub temu pa njena normna poraba goriva znaša le 7,2 litra na 100 km, izpust CO2 pa 192 gramov na kilometer. Inženirji so se pazljivo posvetili tudi akustičnim lastnostim tega motorja, ki ponuja vrhunske užitke v vožnji. Motor je tih in miren ob zagonu, v prostem teku in vožnji z enakomerno hitrostjo, ob pospeševanju in med živahno vožnjo pa z odločnim zvokom daje vedeti, da gre za zmogljiv stroj. Inženirje je že od začetka razvoja vodila zahteva po čim tišjem delovanju tega motorja, zaradi česar ima bolj toge ključne sestavne dele (blok motorja iz litega aluminija posebno kompaktne zasnove), veliko stično površino pri spoju z menjalnikom, pet točk vpetja motorja, korekcijo zračnosti odmičnih gredi, s prožno peno zatesnjena ohišja injektorjev in blažilnik utripanja visokotlačnega pnevmatskega sistema).

Novi rod bencinskega motorja 3,5 V6 z največjo močjo 175 kW (240 KM) svoj največji navor 330 Nm doseže pri 4.400 vrtljajih na minuto, s čimer se odlično prilega dinamičnim odlikam Lagune Coupé, obenem pa tudi že izpolnjuje normativ o izpustih Euro 5. Ta motor ima v primerjavi z različicami, ki so na voljo v drugih večjih modelih Renault, vztrajnik na jermenici alternatorja in optimizirano stično površino s pomožnimi sklopi, ki je kompatibilna z zasnovo avtomobila. Kombinacija oblike sesalnega kolektorja in prožnih vpetij pokrova motorja prinaša sprostitev dela motornega prostora, kar v primeru trka zagotavlja boljšo zaščito pešcev.

Bencinski atmosferski 3,5 V6 motor je prvič združen z enakim šest-stopenjskim samodejnim menjalnikom (AJ0) kot dizelski V6 motor. Laguna Coupe 3,5 V6 pospeši z mesta na 1.000 metrov v 27,6 sekunde in ima normno porabo 10 litrov na 100 km, izpust CO2 pa znaša 238 g/km.

 

Poleg zgoraj navedenih štirih motorjev je Laguna Coupé na nekaterih trgih na voljo tudi z že uveljavljenim dizelskima motorjema 2,0 dCi 150 in 2,0 dCi 175 ter z znanim bencinskim motorjem 2,0 16V T 170.

 

Sistem ?4Control? s krmiljenjem vseh štirih koles za vodljivost brez primere

Sistem ?4Control? (sprva imenovan ?Active Drive?), ki je že v Laguni GT požel obilo hvale strokovne javnosti in kupcev, ima tudi Laguna Coupé - v Sloveniji že serijsko v vseh različicah). Sistem ?4Control?, ki se izvrstno ujema z odličnim podvozjem Lagune, so skupaj razvili strokovnjaki inženiringa vozil v Renault in specialisti pri Renault Sport Technologies. Sistem s krmiljenjem vseh štirih koles prinaša številne prednosti, med katerimi so glavne večja okretnost, dosledna dinamična odzivnost in natančnost vodenja brez primere, ki vozniku zagotavlja zares intuitiven nadzor nad gibanjem skozi ovinke, skupaj pa vodljivost in aktivno varnost dvignejo na bistveno višjo raven. Krmilni mehanizem na mah vzbudi zaupanje in je prijeten tudi pri manjših hitrostih. V mestu ter na zelo ovinkastih cestah je avto zlahka vodljiv, okreten in natančen. Dognan nadzor nagibanja karoserije s posebnimi nastavitvami in okrepljeno oporo sedežev dajejo občutek, da avtomobil ovinke premaguje gladko in brez nagibanja. Voznika prijetno presenetita odsotnost prehodnih dinamičnih pojavov med vijuganjem in izjemno natančna vodljivost že z majhnimi zasuki volana. Sistem ?4Control? s štirikolesnim volanom blesti tudi na področju aktivne varnosti, tako pri zaviranju v zahtevnih okoliščinah (z odličnim nadzorom na podlagi z asimetričnim oprijemom in športni vožnji prilagojenem sistemu ESP) kot tudi pri naglem izogibanju pri višjih hitrostih (losov preskus).

 

Podvozje ?4Control? s štirikolesnim volanom naredi iz Lagune Coupé avtomobil, ki ga je izjemno lahko voziti v mestu in je sijajno okreten na ovinkastih cestah. Pri hitrostih do 60 km/h se zadnji kolesi sukata v nasprotno smer kot prednji vse do kota 3,5 stopinj. To prinaša dve prednosti: manjši obračalni krog za lažje obračanje in manjši kot potrebnega zasuka volana zaradi bolj neposrednega posebej uglašenega volanskega mehanizma.

Renault Laguna Coupé s štirikolesnim volanom ima za 10 odstotkov manjši obračalni krog kot različica z dvokolesnim volanom: namesto 11,16 m le še 10,1 metra z 18-palčnimi platišči. Večji ko je kot zasuka zadnjih koles, manjši je obračalni krog. Boljša okretnost je zlasti opazna pri tesnem parkiranju in na ozkih mestnih ulicah.

S sukanjem prednjih in zadnjih koles v nasprotni smeri se avto v bistvu vrti okrog svoje navpične osi, kar pomeni, da je za enak učinek zavijanja potreben manjši zasuk volana. Laguna Coupé za 1-stopinjski zasuk prednjih koles potrebuje zasuk volana za 16 stopinj, s sistemom ?4Control? pa je za isti učinek potreben le 13,5-stopinjski zasuk volana, v primeru največjega zasuka zadnjih koles (za 3,5 stopinje) v nasprotno smer kot sprednji kolesi, pa je treba volan zasukati le še za 12 stopinj. Bolj neposredno vodenje, ki zahteva manjše zasuke volana, je vtis o vodljivosti in okretnosti še veliko izrazitejši. Voznik bo za kakršenkoli zavoj potreboval manj dela z volanom. To pomeni učinkovitejše izogibanje, saj avtomobil daje vtis, da vse ovire obide prav z lahkoto.

 

Pri hitrosti nad 60 km na uro je poudarek na natančnosti vodenja. Zadnji kolesi se sukata istočasno in v isto smer kot sprednji kolesi, kar povečuje stabilnost. Ob tem ima voznik občutek, da ima ovinek večji polmer, avto pa večjo medosno razdaljo kot v resnici. Sistem ?4Control? s štirikolesnim volanom kljubuje centrifugalni sili, zaradi katere zadnji del vozila sili iz ovinka, in tako povečuje varno hitrost skozi ovinek. Zadnja prema je s kotom, ki v večini razmer znaša do 2 stopinji, postavljena v idealno smer, kar izboljšuje stabilnost in učinkovitost. ?4Control? s štirikolesnim volanom izboljša dinamično vodljivost in zagotavlja izjemne užitke v vožnji z zdravim in zaupanje vzbujajočim odzivanjem.

 

Sistem ?4Control? s štirikolesnim volanom izboljšuje tudi varnost in pri izogibanjih vozniku vliva več zaupanja. V primeru sile se kot odklona zadnjih koles lahko poveča vse do 3,5°. Elektronski sistem za nadzor stabilnosti avtomobila (ESC) je posebej uglašen za športni način vožnje, in se sproži nekaj kasneje, zaradi česar je lahko vozni manever izpeljan varno in tudi nagleje. ESC se vklopi le, kadar je zares potrebno, in deluje postopoma, saj je njegovo delovanje usklajevano s sukanjem zadnjih koles. Nadzorna enota štirikolesnega volana lahko s pomočjo sistemov ESC in ABS zazna tudi asimetrične okoliščine pri zaviranju in s samodejnim zasukom zadnjih koles brez poseganja voznika ohrani stabilnost avtomobila. To vozniku omogoči, da v kritičnih primerih ohrani nadzor in zagotavlja brezskrbnost na vsakdanjih vožnjah.

 

Delovanje sistema ?4Control? s štirikolesnim volanom temelji na elektronskem nadzoru dinamike vozila. Natančen model dinamike vozila omogoča nenehno optimizacijo poti skozi ovinek, pri čemer upošteva statične (hitrost vozila, volanski kot, tip vozila in motorja) in dinamične podatke (premiki volana, odklon od želene smeri). Tipalo na volanskem drogu informacije o položaju volana (volanskem kotu) pošilja po omrežju CAN v nadzorno enoto štirikolesnega volana, ki je nameščena za zadnjo premo. Nadzorna enota 4WD od enote sistemov ESP / ABS sprejema tudi podatek o hitrosti in spremlja podatke o zasuku volana, s pomočjo katerih zazna vsako ostro spremembo, ki je značilna za športen slog vožnje ali za manever nenadnega izogibanja. Na osnovi preučitve vseh teh podatkov določi potreben kot zasuka zadnjih koles, ki ga opravlja električni mehanizem ob zadnji premi. Dinamične lastnosti avta so natančno določene, da v vsakem trenutku glede na voznikove ukaze in dejanski položaj avtomobila lahko določijo idealno smer. Nadzorno enoto in električni mehanizem dobavlja japonsko podjetje Aisin, ki si je s svojimi izkušnjami na področju sistemov štirikolesnega volana že ustvarilo sloves.

 

Varnost na najvišji ravni

Laguna II je pomenila začetek novega obdobja v avtomobilski industriji, ko je kot prvi avto po preskusnih postopkih Euro NCAP dobila oceno pet zvezdic za pasivno varnost. Nova Laguna je tudi dobila to najvišjo oceno in z doseženimi 36 točkami od 37 možnih prinesla nov korak naprej. Laguna Coupé številne sklope in opremo prevzema od kombi-limuzine, ob tem pa z natančnim in odzivnim podvozjem, zavornimi zmogljivostmi in drugimi sistemi za varno vožnjo ponuja res zaupanje vzbujajoče vozne lastnosti. Renaultov pristop do varnosti za vse modele temelji na varnosti v resničnih okoliščinah in na uporabi najbolj učinkovitih tehnologij za izpolnjevanje treh ključnih elementov varnosti: preprečevanje, popravljanje in zaščito. Nenazadnje verodostojnost Renaulta na področju varnosti potrjuje tudi število modelov (deset!), ki so dobili pet zvezdic Euro NCAP, kolikor jih nima nobena druga znamka.

Laguna Coupé je bila zasnovana tudi na podlagi proučevanja resničnih prometnih nesreč z namenom, da še izboljša učinkovitost zaščite potnikov. Zaradi tega je poskrbljeno, da se najsodobnejša zaščitna oprema sproži še prej, trojni algoritem pa zdaj pokriva vse možne konfiguracije in tako poskrbi za optimalno delovanje pri raznih vrstah trka (zapleten čelni trk, bočni trk ali trk od zadaj). Ta sistem skrbi za delovanje osmih varnostnih blazin, ki so nameščene okrog potnikov.

Za primer čelnega trka je Nova Laguna opremljena s čelnima varnostnima blazinama z dvojno prostornino in uravnavanim polnjenjem, ki sta povezani s tipalom za zaznavanje položaja voznikovega sedeža. Oblika in obseg čelne varnostne blazine se ob sprožitvi prilagodi velikosti voznika (velikosti in položaja), optimizirana pa je tudi razdelitev sil, ki delujejo na glavo in trup potnika. Tritočkovni varnostni pasovi imajo omejevalnike zatezne sile, umerjene na 400 daN oziroma 600 daN. Zategovalnika prednjih varnostnih pasov sta ob navijalnem kolutu in v kombinaciji z varnostno blazino v sedalu, ki prepreči zdrs telesa pod pasom, zagotavljata optimalen oprijem medenice ter zadrževanje trupa ob čelnem trku. Ta sistem olajša dostop do zadnjih sedežev v kupeju in obenem zagotavlja enako zaščito kot v kombi-limuzini.

Varnostna pasova za oba sedeža zadaj imata zategovalnika in Isofix vpetje za otroški varnostni sedež, za doplačilo pa so na voljo posebni modularni zglavniki za otroka. Za oba varnostna pasova zadaj je vgrajena opozorilna lučka, voznika in sovoznika pa na uporabo varnostnega pasu opozarja tudi zvočni signal.

Bočni trk je eden glavnih vzrokov za nesreče s smrtnim izidom, saj stranice avtomobila običajno zagotavljajo manjšo zaščito. Poseben razvoj na tem področju je že prinesel napredek pri Laguni Berline in tudi Laguna Coupé ima tudi edinstven sistem s po dvema tipaloma bočnega trka v vratih in srednjih stebričkih. Algoritem odzivni čas prilagodi sili trka in sproži polnjenje stranskih varnostnih blazin, ki imata dvojno prostornino in dve ravni polnjenja in stopnjo zaščite prilagodita večji občutljivosti trupa ter večji čvrstosti medenice. Predpisi zahtevajo učinkovitost sistema do hitrosti 50 km na uro, zaščita v Laguni Coupé pa je učinkovita do hitrosti 70 km na uro.

Dognano zasnovani so tudi okvirji sedežev. Kljub tanjšemu naslonu prednjih sedežev se hrbet neovirano pogrezne v naslon, v primeru trka od zadaj pa zaščito vratu dopolnjuje nov zglavnik, z vgrajenima nosilnima palicama za nastavitev višine.

 

Ohranjanje teže na najnižji možni ravni ne pripomore le k večjemu užitku v vožnji, ampak prispeva tudi k boljšim varnostnim lastnostim, saj pomeni krajše zavorne poti (aktivna varnost) in manjšo inercijo ob trku (pasivna varnost). Laguna Coupé ima obvladano težo, saj so pri zasnovi prav tako pazili nanjo kot v primeru kombi-limuzine, ki je v povprečju za 15 kg lažja od enakovredne predhodnice, pri različici dCi 110 eco? pa zmanjšanje teže znaša celo 65 kg. Poleg uporabe jekla z izjemno visoko natezno trdnostjo in vročega stiskanja pločevine ima Laguna Coupé za 25 odstotkov bolj togo karoserijo kot kombi-limuzina. Računalniško zasnovana programirano zmečkljiva območja bolj učinkovito absorbirajo energijo trka in s tem zaščitijo celovitost prostora za potnike.

 

Podvozje ?4Control? s štirikolesnim volanom je pomembna inovacija tudi za zagotavljanje aktivne varnosti in Laguna Coupé ima poleg izjemne vodljivosti tudi izjemno učinkovite zavore. Novi sklop nadzorne enote in hidravličnega sistema ima natančnejši in hitrejši sistem pomoči pri zaviranju v sili, ki je neobčutljiv na mehanske spremembe. Njegova funkcija ?pre-fill? predvidi potrebo po tlaku v zavornem sistemu vsakič, ko voznik naglo popusti stopalko za plin. Serijsko vgrajena protiblokirni zavorni sistem ABS in sistem nadzora stabilnosti ESC se sprožita v pravem trenutku, da preprečita trzljaje, v kombinaciji s sistemom ?4Control? pa optimizirata učinkovitost zavor in vodljivost med nenadnimi spremembami smeri in na podlagi s slabim ali neenakomernim oprijemom koles.

Renault Laguna Coupé ima serijsko ali za doplačilo obsežen nabor opreme, ki olajša delo voznika in prispeva k varnejši vožnji, na primer regulator in omejevalnik hitrosti, napravo za prostoročno telefoniranje, nadzor tlaka v pnevmatikah, samodejno uravnavanje delovanja brisalnikov, sistem pomoči pri parkiranju, itn.

 

 Arkamys?

Renault Laguna Coupé je prvi Renaultov model s tem zvočnim sistemom novega rodu. Izboljšave so osredotočene na dve področji ? kakovost zvoka in povezljivost ? potniki pa lahko uživajo ob najboljših zvočnih lastnostih in tehnologiji zvoka. Sistem ?3D Sound by Arkamys?? je že v serijski opremi Lagune Coupé. Po meri razvita programska oprema je že vgrajena v radijski sprejemnik, s čimer lahko zvočni sistem zagotovi visoko kakovost zvočne reprodukcije.

Trirazsežnostni oziroma prostorski zvok temelji na realistični reprodukciji zvočnega vira. Zvok ni več heterogeno razpršen iz zvočnikov na vratih in visokotoncev na armaturni plošči, ampak daje vtis, da prihaja od vetrobranskega stekla kot bi ga oddajala navidezna zvočnika ob njem. Različne inštrumente je moč prepoznati in umestiti v prostor istovetno izvirnemu posnetku. Različne prostorske nastavitve (samo voznik, ves avto, utišan zadnji del) omogočajo optimizacijo zvoka glede na število in položaj potnikov.

 

 ?Bose? Sound System?

Za najboljši zvočni sistem v Laguni Coupé z izjemnimi akustičnimi lastnostmi, je Renault izbral znanje podjetja Bose?. To opremo, ki ima naziv ?Bose? Sound System?, so razvijali skupaj z avtomobilom že od samega začetka projekta. Po uporabi sistema Bose? v Koleosu je bila odločitev, da ga vgradijo tudi v Laguno Coupé še toliko lažja.

Vseh deset zvočnikov tega sistema ima magnete iz neodima, ki imajo desetkrat tolikšno specifično energijo kot feritni magneti. To pomeni, da lahko za enako moč uporabijo manjše in tudi lažje zvočnike. ?Bose? Sound System? oddaja izjemno jasen in naraven zvok. Reprodukcija glasbe je pristna in natančna, vokali naravni, kakovost zvoka pa je že zelo blizu tisti na koncertih.

 

Za doplačilo je v Laguni Coupé na voljo Bluetooth? naprava za prostoročno telefoniranje. Ta po prvi prijavi telefonskega aparata le-tega vedno znova samodejno zazna ob vsakem zagonu. Za opravljanje pogovorov služi vgrajen avdio sistem. Posebna varnostna funkcija Renaultovega sistema je samodejno zadržanje klica, ki vozniku omogoča, da se odzove šele takrat, ko ga to ne moti pri vožnji.

 

Od dveh tipov navigacijskega sistema Carminat, ki ju vgrajujejo v Laguno Coupe (CD in DVD), bo v Sloveniji na voljo le boljša različica v kombinaciji z avdio sistemom Arkamys ali Bose, ki imata tudi strežnik za 6 zgoščenk. Za preprosto in intuitivno upravljanje služi sklop gumbov, ki je priročno nameščen za prestavno ročico.


Galerija: