Tehnika - novosti

Novi dizelski motor: VOLVO D5

Švedski Volvo je čtku poletja predstavil popolnoma nov 2,4 litrski dizelski motor s tehnologijo skupnega voda, ki ga bo vgrajeval v modele S60, V70 in S80. Gre za prvi Volvov dizelski motor nasploh, saj so Švedi v preteklosti dizelske motorje "kupovali" pri drugih proizvajalcih (Renault, Audi). Za osnovo motorja so vzeli aluminijasti blok dobro znanega čga 5 valjnega 2,4 litrskega bencinskega motorja, ki naj bi po zagotovilih Volvovih inženirjev, že ob zasnovi bil skonstruiran tudi za uporabo v dizelskih motorjih. Pri zasnovi zgorevalnih prostorov pa so jim pomagali priznani strokovnjaki graškega AVL-a.
Motorje bodo izdelovali v Volvovi tovarni v Skovdeju, v prihodnosti pa naj bi jih razen v Volvovih modelih, čvali še v katerem izmed modelov iz palete Fordove Premier Group, v katero, zraven Volva, spadajo še Land Rover, Lincoln in Jaguar (Po nekaterih nepreverjenih novicah bo D5 na voljo v Jaugarju X-type.).
Motor s čo turbine s spremenljivo geometrijo krmilnih lopatic zmore zavidljivih 340 Nm navora že pri 1750 vrtljajih na minuto, vrednost pa se ne spreminja vse do 3000 vrt./min. Za primerjavo velja omeniti, da čejši Volvov bencinski model (T5) zmore le 330 Nm navora. Maksimalno mo?, ki znaša 120 kW (163 KM) doseže motor pri 4000vrt/min. Predstavljene vrednosti zadoš?ajo, da bodo vsi Volvovi modeli z vgrajenim dizelskim motorjem pospešili od 0 do 100 km/h prej kot v 10 sekundah (S60 9,5s , V70 in S80 9,8 s), kazalec na merilniku hitrosti pa se bo ustavil v dejanskih 210 km/h. Poraba. Obljubljajo manj kot 6,5 (6,7 V70) litra plinskega olja na 100 kilometrov (po 1999/100/EG). Majhno porabo je inženirjem uspelo zagotoviti predvsem z zmanjševanjem trenja, uporabo lažjih gibljivih elementov motorja (bati in ojnice) ter čnkovito oblikovanega zgorevalnega prostora s sredinsko postavljeno šobo in štirimi ventili nad vsak valjem. Ob vsem pa ne smemo pozabiti sistema skupnega voda (Common Rail) druge generacije, ki lahko dosega tlake tudi do 1600 bar.
?istejšemu okolju in boljšemu čtju v prid, se čn del izpušnih plinov ponovno č v zgorevalne prostore, zadoš?anju predpisom EURO 3 pa pomagata še dva oksidacijska katalizatorja. Prvi, manjši, je v prid ?im hitrejšemu zagonu nameš?en tik za turbino, drugi pa tik za njim na čjnem mestu pod dnom vozila.

Volvo z novim motorjem čna predvsem na kupce v tradicionalno dizelske dežele, kot so Belgija, Francija, Avstrija in Italija, kjer v višjem srednjem razredu prodajo ve? kot 3 vseh vozil prav z dizelskim motorjem.

Pri AVTO IN smo tik po uradni predstavitvi novih motorjev imeli priložnost na kratko preizkusiti Volvo V70 D5, ob slovenski pa še Volvo S60 D5. Ve? o prvih vtisih lahko preberete pod rubriko TESTI.

Martin VolmajerGalerija: