Tehnika - novosti

Volvo Cars s čistimi tkaninami

 

Podjetje Volvo Cars je edini proizvajalec vozil, ki je svoj celotni razpon modelov opremil s tako čistimi tkaninami, da je pridobil certifikat po standardu Oeko-Tex. Standard za tkanine so ustanove za raziskave tkanin sprejele na začetku 90. let prejšnjega stoletja kot odziv na potrebe potrošnikov in javnosti po tkaninah, ki nimajo škodljivih vplivov na zdravje.

 

Sredina 90. let prejšnjega stoletja. Dolg dan preizkušanja modelov Volvo S40 in V40 v zasneženih razmerah se približuje koncu.

Paul Welander, ki je danes podpredsednik, odgovoren za kakovost in zadovoljstvo kupcev pri Volvo Cars, in takrat oče mladih otrok, je razmišljal o svojem nakupu pajacev za hčerke. Fascinirala ga je oznaka na vratu, ki je sporočala, da so oblačila izdelana iz materialov, ki ne povzročajo alergij.

?Kaj če bi imeli enako oznako na tkaninah v naših avtomobilih ? predstavljajte si, kako varne bi se naši kupci počutili,? je dejal Paul Welander. Ta ideja je imela daljnosežne koristi za posameznike, ki trpijo za alergijami in uporabljajo vozila Volvo.


Paulova zamisel je bila toplo sprejeta v vodstvu podjetja Volvo Cars. Ko je bil leta 1998 predstavljen Volvo S80, je imelo vozilo certifikat Oeko-Tex.

 

Dandanes so seveda vsa vozila Volvo opremljena s tkaninami, ki so potrjene s strani Oeko-Tex. Kamen se je od srca odvalil okoli 35 % do 45 % prebivalcem v zahodnih državah. Ti številki predstavljata delež ljudi, ki so občutljivi na alergije ali bolehajo za kako drugo obliko preobčutljivosti.

 

Združenje Oeko-Tex sestavlja 14 ustanov za raziskovanje tkanin v Evropi in na Japonskem in pregleda ter analizira veliko število izdelkov.

Ustanove preverijo vse tkanine znotraj potniške kabine, kot so stropne obloge, talne in prtljažne preproge, oblazinjenje, vratne obloge, volanski obroči z usnjeno oblogo in varnostni pasovi.

 

 

"Na seznamu se nahaja več kot 100 snovi, katerih emisije ne smejo presegati določene stopnje. Uporabljeni materiali tako npr. ne smejo izpuščati težkih kovin,? je razložil Andreas Andersson, ki pri Volvo Cars vodi oddelek za čistočo potniške kabine.

 

Čista notranjost vozil švedskega proizvajalca je pritegnila pozornost številnih organizacij. Švedsko združenje za astmo in alergije (Swedish Asthma and Allergy Association) tako kot dober nakup priporoča štiri modele Volvov - S80, V70, XC70 in novega XC60.

 

?Na svetu dandanes živi ogromno ljudi s številnimi alergijami in preobčutljivost se je v zadnjih letih močno povečala. Čista notranjost avtomobila je pomembna. Osebno zdravje je pomembno tako za naše kupce kot za nas kot podjetje,? dodaja Andreas Andersson.


Galerija: