Oblikovanje

Mazda v Los Angelesu prejela nagrado za oblikovanje

 

Mazda je na letošnjem avtomobilskem salonu v Los Angelesu zmagala na oblikovalskem izzivu ?Motor Sports 2025?. Devet avtomobilskih oblikovalskih studiev iz južne Kalifornije se je natečaja udeležilo s podajo svoje vizije, kako bodo športni avtomobili videti čez 17 let v Kaliforniji, deželi brez emisij škodljivih izpušnih plinov. Pri izzivu je za konceptno vozilo Mazda KAAN bila nagrajena Mazdina ameriška oblikovalska ekipa.

 

Žirija je izbrala Mazdin koncept na podlagi izjemne združitve inovativne tehnologije z unikatnim dizajnom. Gre za električni dirkalni konceptni avtomobil s patentiranim elektronskim kolesnim sistemom, ki doseže najvišjo hitrost 400 kilometrov na uro in ob tem nima škodljivih izpustov. Konceptno vozilo je oblikovano za vožnjo na dirkališču, ki ima v cestišču vgrajen elektroprevodni polimer, ki poganja električne avtomobile. Zunanji dizajn vozila temelji na navdihu električnih polj in naravnih tekstur, zlasti bliskov strele. Potniška kabina je zasnovana v obliki varnostne kapsule.

 

Prejeto priznanje je še eno v vrsti prestižnih nagrad, ki jih je Mazda prejela za oblikovanje v preteklih dveh letih, pri čemer velja omeniti nagrado za oblikovanje ?Grand Prix du Design? na letošnjem 23. mednarodnem avtomobilskem festivalu v Parizu, priznanje ?Najlepši oblikovni koncept? leta 2006 za konceptno študijo Mazda Senku in priznanje ?Louis Vuitton Classic Concept Award 2007? za koncept Mazda Ryuga.


Galerija: