Novice

Dacia Sandero je v ocenjevanju EuroNCAP dobila tri zvezdice

?                     Dacia Sandero je na preskusnih trkih od neodvisne ustanove EuroNCAP dobila oceno tri zvezdice na podlagi 24 točk od 37 možnih.

?                     Dacia Sandero je z doplačilnim varnostnim paketom, v katerem so za prednja sedeža vgrajeni stranski varnostni blazini za zaščito glave in trupa, zategovalnika varnostnih pasov in zglavnika novega rodu, dosegla 31 točk1 od 37 možnih in s tem raven zaščite, ki zadostuje za štiri zvezdice EuroNCAP.

?                     V Sloveniji je ta varnostni paket na voljo na različici Laureate za doplačilo 270 evrov (stranski varnostni blazini), na različici Ambiance pa v kombinaciji s čelno varnostno blazino za sovoznika za skupno 400 evrov. Ti dve različici imata več kot 90-odstoten delež vseh v Sloveniji prodanih Sanderov.

?                     Poleg pasivne varnosti ima Dacia Sandero tudi zaupanje zbujajoče podvozje z dobrimi in predvidljivimi voznimi lastnostmi.

 

Dacia Sandero je na preskusnih trkih neodvisne ustanove EuroNCAP dobila oceno tri zvezdice.

Dacia Sandero ima programirano mečkljivo zgradbo, ki ob trku absorbira kinetično energijo in s tem zagotavlja celovitost prostora za potnike in njihovo varnost. Z uporabo jekla visoke natezne trdnosti je izboljšana odpornost prostora za potnike v primeru trka. Dognan nadzor deformacij, ki temelji na strokovnem znanju Renaulta, zagotavlja, da so potniki povrženi manjšim pojemkom.

Satast ustroj armaturne plošče iz polipropilena zmanjšuje možnost poškodb kolen voznika in sovoznika, njen zaobljen spodnji del sledi obliki kolen in golenic in tako ublaži energijo morebitnega udarca. Obloge v podu zaščitijo noge in gležnje potnikov na prednjih sedežih, ojačitve v vratih pa v primeru bočnega trka ščitijo njune kolke in dimlje.

Dacia Sandero je serijsko opremljena s čelnima varnostnima blazinama za voznika in sovoznika (odvisno od trga, v Sloveniji to velja za paket opreme Laureate) in tritočkovnima varnostnima pasovoma z omejevalnikoma zatezne sile za prednja sedeža. V primeru trka omejevalnik zatezne sile zmanjša pritisk pasu na prsni koš in s tem zmanjša možnost poškodb.

 

Z oceno štirih zvezdic EuroNCAP od petih možnih za zaščito otrok Dacia Sandero mladim potnikom zagotavlja kar največjo mero zaščite. Isofix pritrdišča na zunanjih sedežih zadaj omogočajo varno in lahko namestitev Isofix varnostnih otroških sedežev.

 

Z dodanim varnostnim paketom Dacia Sandero dosega raven pasivne varnosti, ki z 31 točkami od 37 možnih ustreza štirim zvezdicam EuroNCAP. Varnostni paket, v katerem so pirotehnična zategovalnika varnostnih pasov, zglavnika novega rodu in stranski varnostni blazini spredaj, je v Sloveniji na voljo za doplačilo 270 evrov (oprema Laureate) oziroma 400 evrov (oprema Ambiance, vključno s čelno varnostno blazino za sovoznika).

Pirotehnična zategovalnika varnostnih pasov spredaj še izboljšata učinkovitost zaščite v Dacii Sandero. V primeru čelnega trka zategovalnik prsni koš zaščiti z zategnitvijo varnostnega pasu k trupu in dimljam, saj tako omeji premik telesa naprej. Zglavnika novega rodu na prednjih sedežih ščitita vratna vretenca pred poškodbami v primeru trka od zadaj (?Whiplash?).

Poleg čelnih varnostnih blazin ima Sandero spredaj tudi stranski varnostni blazini za zaščito glave in trupa, ki zagotavljata dodatno zaščito v primeru bočnega trka.

 

Varnost pri znamki Dacia pomeni več kot le pasivno varnost, zato je bil posebno skrbno zasnovan tudi Sanderov zavorni sistem, ki zagotavlja udobno in učinkovito zaviranje z zveznim povečevanjem zavorne moči, ki ustreza evropskim merilom za avtomobile segmenta B. Sandero je serijsko opremljen s protiblokirnim zavornim sistemom novega rodu Bosch ABS 8.1, ki vključuje elektronsko razporejanje zavorne moči in sistem pomoči pri zaviranju v sili. Proučevanje dejanskega stanja kaže, da je ta sistem zelo učinkovit, saj  v primeru sile pomembno skrajša zavorno pot.