Novice

Avtomobil robot se samodejno izogne trkom

 

 

Na sejmu sodobne elektronike in naprednih IT rešitev CEATEC, ki je potekal v Tokiu med 30. septembrom in 4. oktobrom, so strokovnjaki Nissanovega centra naprednih tehnologij predstavili novi rod sistema zaščite proti trkom, katerega izhodišče razvoja so čmrlji in čebele.

 

V sodelovanju z raziskovalnim centrom napredne znanosti in tehnologij Tokijske univerze je Nissan razvil bimometrično robotsko vozilo BR23C. To je mikro avtomobil robot, ki povzema samodejno izogibanje trkom čmrljev in čebel.

 

BR23C sodi v sklop razvoja številnih varnostnih tehnologij v okviru projekta varnostni ščit. Napreden in proaktiven sistem izhaja iz zamisli, da naj bi avtomobil pomagal ščititi ljudi. Sistem samodejno prepoznava nevarnost in nesreče, razdeljene v šest stopenj. Z njim želi Nissan do leta 2015 prepoloviti število žrtev in težje poškodovanih v prometnih nesrečah, v katera so vpletena vozila znamke Nissan, proizvedena od leta 1995 dalje.

 

?Avtomobil robot BR23C je postavljen znotraj večplastne zaščite. Pričakujemo, da bomo z njim razvili nove tehnologije za preprečevanje trkov,? pravi Mitsuhiko Yamashita, podpredsednik Nissana, ki je zadolžen za raziskave in razvoj.

 

Nissanova zamisel varnostnega ščita povzema osebni ovalni prostor, ki ga med letom ustvarita čmrlj in čebela. Pri tem so najpomembnejše oči, s 300-stopinjskim zornim kotom. Te omogočajo, da žuželke letijo povsem neovirano znotraj osebnega prostora. Raziskovalci so ob posnemanju zasnove in delovanja čmrljevih in čebelnih oči razvili poseben laserski sistem (LRF, Laser Range Finder).

 

Sistem LRF odkriva ovire, ki so oddaljene do dveh metrov, pod zornim kotom 180 stopinj, ob tem pa sočasno preračunava oddaljenosti ovir in posreduje podatke mikroprocesorju, ki jih nemudoma posreduje sistemom, ki preprečujejo trke.

 

?V trenutku, ko zazna oviro, avtomobil robot posnema obnašanje čmrlja in odkloni kolesa, tako da spremeni smer vožnje in se izogne trku,? razlaga Toshiyuki Andou, vodja Nissanovega laboratorija mobilnosti in vodilni razvojni inženir projekta avtomobil robot.

 

?Osnovna razlika v primerjavi z doslej znanimi rešitvami je povsem instinktiven odklon. Sicer se avtomobil robot ne bi izognil oviri,? doda Andou.

 

?Reakcija mora biti instinktivna in hipna, saj tehnologija skrbi za najbolj občutljiv, notranji varnostni ščit. Gre za plast, za katero je doslej veljalo, da se znotraj nje trku ni mogoče izogniti. Toda celoten proces poteka tako, kot se čmrlj in čebela izogibata drugim čmrljem in čebelam. Vse se mora zgoditi v trenutku, kot bi mignil z očesom.?

 

V nasprotju s čmrlji in čebelami se robot ne mora premikati navzgor, navzdol in diagonalno. Premakne se lahko le dvodimenzionalno, v smeri, kamor dovoljujejo kolesa.

 

?V prostoru, v katerem se lahko v neštete smeri čmrlj in čebela izogneta drugim čmrljem in čebelam, smo razvili funkcije obračanja, pospeševanja in zaviranja, s katerimi omogočamo avtomobilu robotu izogibanje trkom,? pravi Andou in doda, da je svojevrsten instinkt robota inteligentne vrste, saj ne temelji le na predvidenih načinih delovanja in podatkovnih bazah.

 

?Naprava deluje na osnovi le nekaj sekundne obdelave podatkov. Ne zahteva velike osrednje procesne enote s kompleksno programsko opremo, za katero je potreben velik spomin, saj bi bilo le tako mogoče shraniti podatke preteklih manevrov. Z uporabo posebej preprostega mikroprocesorja deluje nenehno.?

 

Ta razvojni projekt je z razvojem biometričnega avtomobila robota šele na začetku. Tehnologija, ki povzema čmrlja in čebelo v letu, predstavlja enega izmed odločnih korakov na razvojni poti tehnologij, ki bodo v bodoče učinkovito preprečevale trke.

 


Galerija: