Reportaže

Formula S:Uspešen nastop mariborskih študentov

Pred dnevi so se s sedaj že tradicionalnega tekmovanja Formula Student v Veliki Britaniji vrnili študentje mariborske Fakultete za strojništvo. To je bila že tretja udeležba čnov na tem tekmovanju.

Naj spomnimo. Prvi? so se tekmovanja udeležili že leta 1999, ko so poželi zmago v svojem razredu (tekmovali so z modelom dirkalnika in dokumentacijo) in nagrado za najbolj obetavno ekipo. Naslednje leto pa tekmovali v najelitnejšem razredu z izdelanim dirkalnikom in zasedli skupno 10. mesto in prejeli nagrado za najboljšo evropsko ekipo in nagrado za najbolj prizadevno ekipo tekmovanja.

Tradicija dobrih rezultatov se nadaljuje. Ponovno se je zasnovala ekipa, ki je tokrat štela 13 študentov. Nadaljevali so tam, kjer so njihovi kolegi pred njimi čli.

Dirkalnik poganja motor motornega kolesa Honda 600 CBR, ki je zaradi zahtev organizatorja precej predelan. Celoten zrak se motorju dovaja skozi restriktor premera 20 mm, kar precej omeji dotok zraka in zmanjša mo? motorja. Skladno s tem je predelan celotni sesalni kolektor, dodan je tudi ve? čovni elektronski vbrizg goriva. Tako predelan motor se zavrti do 13.000 obratov v minuti, dosega 55 KS ter či navor 45 Nm. S tem motorjem pa dirkalnik zmore pospešiti do 100 km/h v 3,98 sekunde, maksimalna hitrost ni znana, na tekmovanju pa se zaradi varnosti tudi ne preizkuša.

V okviru tekmovanja se tekmuje na naslednjih čih, ki se ustrezno ocenijo in na koncu seštejejo: inženirske rešitve, ekonomsko vrednotenje, vozne sposobnosti in vzdržljivost dirkalnika in predstavitvena sposobnost celotne ekipe študentov.

Sedaj pa še rezultati. Dosegli so zavidljivo 12. mesto izmed 40 ekip v najprestižnejšem razredu z ekipami iz celega sveta oziroma 3. mesto med univerzami s kontinentalnega dela Evrope. ?estitamo!

Celoten projekt izdelave dirkalnika in poti na tekmovanje jih je stal okrog 7 milijonov tolarje, pri ?emer jim je v prvi vrsti pomagala Fakulteta za strojništvo, levji delež denarja in materiala za dirkalnik pa so pridobili pri 42 sponzorjih, ki so ta zanimiv študentski projekt podprli. Glede na dosežene rezultate pa se ni bati za podporo in sodelovanje prihodnje.

Nče rezultate in podatke o tekmovanju in pravilih pa si lahko ogledate na uradni strani organizatorja:

www.formulastudent.com

če podrobnosti in nastajanje avtomobila pa na straneh mariborskih študentov:

www.fs.uni-mb.si/si/projekti/Formula_S/

Tudi v naslednjih letih si želimo, da bi nas študentje z mariborske Fakultete za strojništvo tradicionalno razveseljevali z vedno bolj dovršenimi dirkalniki in čimi rezultati na tekmovanju Formula Student. Najboljše želje tudi v prihodnje!

FK

Galerija: