Tehnika - novosti

Sistem WHIPS za preprečevanje poškodb vratnih vretenc praznuje 10. obletnic

 

 

Nihajne poškodbe vratnih vretenc so med najpogostejšimi poškodbami pri prometnih nesrečah. Volvo Cars je bil eden od prvih proizvajalcev vozil, ki je razvil in uporabil sistem za zmanjšanje tveganja za nastanek takih poškodb. Izjemno učinkovit sistem WHIPS podjetja Volvo, ki prepolovi tveganje za nastanek dolgotrajnih posledic, letos praznuje 10 let uporabe.

 

?Volvo S80 je bil prvi avtomobil, ki je bil opremljen s sistemom WHIPS,? je dejala strokovnjakinja za varnost Lotta Jakobsson, ki je bila članica skupine za razvoj sistema pri podjetju Volvo Cars. S80 je bil predstavljen leta 1998, do leta 2000 pa so bili vsi prednji sedeži v Volvih opremljeni s sistemom WHIPS. ?Sistem smo nenehno razvijali in izpopolnjevali, to leto pa dejansko praznujemo njegov deseti rojstni dan,? je povedala Lotta Jakobsson.

Pri trku od zadaj lahko na ranljivo območje vratu deluje ogromna sila. Telo se potisne naprej in če glava ne pospešuje hkrati s telesom, se lahko vrat pretegne. Simptomi vključujejo bolečine v območju vratu, glavobol in togost vratnih mišic. Ti simptomi ponavadi izginejo po nekaj tednih, a so lahko precej bolj dolgotrajni v nekaterih primerih.

?Ustrezna zaščita pred nihajnimi poškodbami mora zmanjšati gibanje glave glede na trup. Relativno gibanje med različnimi deli telesa mora biti zmanjšano na minimum. Naš edinstveni zaščitni sistem WHIPS smo zato razvili z namenom prerazporeditve sile po celotnem hrbtu in glavi ter ublažitve njene moči s premikanjem telesa,? je razložila Lotta Jakobsson.

?Naslonjalo sedeža sledi gibanju telesa nazaj in se nekoliko nagne proti zadnjim sedežem glede na položaj sedala, kar zmanjša silo, ki deluje na hrbet in vrat. Zaščita pred nihajnimi poškodbami vratnih vretenc podjetja Volvo se nadalje nahaja visoko in v bližini glave, s čimer ji zagotavlja odlično oporo.? ?Sistem WHIPS se je izkazal za zelo učinkovito obliko zaščite pri trkih od zadaj,? je dodala Lotta Jakobsson. ?Naše raziskave so pokazale, da sistem prepolovi tveganje za nastanek dolgotrajnejših simptomov v primeru takih trkov. Več zunanjih raziskav je dalo podobne rezultate.?

 

Desetletja razvoja

Volvova lastna skupina za raziskovanje nesreč že od zgodnjih 70-ih let prejšnjega stoletja analizira dejanske prometne nesreče za izboljšanje varnosti v vozilu. Strokovnjaki so kmalu ugotovili, da so poškodbe vratu pogost spremljevalec trkov od zadaj. Zato so začeli z razvojem tehnične rešitve za zaščito voznika in potnikov v vozilu pred nihajnimi poškodbami vratnih vretenc. Rezultat njihovega dela je bil visoko nameščen in čvrst vzglavnik, ki je postal del standardne opreme prednjih sedežev v vseh Volvih v 70-ih let prejšnjega stoletja.

V zadnjih dveh desetletjih prejšnjega stoletja pa je podjetje Volvo v sodelovanju z medicinskimi strokovnjaki izvedlo številne analize in raziskave,  s katerimi je želelo izboljšati zaščito vratu v primeru trka od zadaj.

?V zgodnjih 90-ih letih prejšnjega stoletja smo razvili tedaj edinstven računalniški model človeškega telesa. S pomočjo tega modela in podatkov, pridobljenih iz resničnih prometnih nesreč, smo lahko raziskovali učinke različnih sedežnih nastavitev na gibanje hrbtenice. Sistem WHIPS smo razvili na podlagi teh rezultatov,? je razložila Lotta Jakobsson.


Galerija: