Reportaže

Touareg zmagal na 31. klasičnem puščavskem rallyju Dakar

 

 

 

Volkswagen je z dirkalnikom Race Touareg zmagal na 31. klasičnem puščavskem rallyju Dakar, ki je letos premierno potekal v Argentini in Čilu, in s svojim uspehom začel novo poglavje v zgodovini športnega avtomobilizma. Južnoafričan Giniel de Villiers in Nemec Dirk von Zitzewitz sta namreč prva, ki jima je v 30-letni zgodovini legendarnega rallyja uspelo zmagati z vozilom z dizelskim motorjem. Njun uspeh sta zaokrožila moštvena kolega Mark Miller in Ralph Pitchford (ZDA/JAR), ki sta osvojila drugo mesto.

 

Na tej najzahtevnejši vzdržljivostni preizkušnji se je Volkswagen Race Touareg z inovativnim motorjem TDI z močjo 209 kW (280 KM) izkazal kot najhitrejši in najzanesljivejši avto. Dirke se je letos udeležilo kar 14 dirkalnikov z dizelskim motorjem, kar je največ doslej. Poleg dvojcev de Villiers / von Zitzewitz in Miller / Pitchford na vodilnih mestih je zelo dober rezultat, 6. mesto, zabeležil še Race Touareg z nemško posadko Dieter Depping / Timo Gottschalk. Špansko-francoski dvojec Carlos Sainz in Michel Périn, 8 dni vodilna med 168 avtomobili, sta s svojim Race Touaregom odstopila po nezgodi v 12. etapi.

 

 

Dr. Horst Neumann, ki je kot član uprave družbe Volkswagen AG odgovoren za kadrovske zadeve, je v Argentini med prvimi čestital zmagovalcem in jim izrekel priznanje v imenu celotnega upravnega odbora. "Pri Volkswagnu smo zelo ponosni, da danes stojimo na najvišji stopnički za zmagovalce! Prvouvrščena Giniel de Villiers in Dirk von Zitzewitz ter drugouvrščena Mark Miller in Ralph Pitchford so dosegli res izjemen uspeh. S trdim treningom in ekipnim duhom, močjo volje in popolno koncentracijo so se povzpeli na sam vrh.?

 

"Za njimi stoji vrhunska, predana ekipa, ki jih prav tako iz vsega srca izrekamo čestitke in zahvale. Pokazali so izjemno inženirsko znanje in omogočili, da je Touareg na tem najzahtevnejšem rallyju na svetu zmagal kot prvi avto z dizelskim motorjem. Ekipa pod vodstvom Krisa Nissena v vseh teh letih ni klonila pred izzivom, temveč je trdno verjela v uspeh. To je dokaz, da je vztrajnost resnično nagrajena!"

 

Race Touareg na Dakarju nizal uspehe vse od začetka dirke

 

Race Touareg se je vse od začetka rallyja uvrščal med vozila z najboljšimi časi posamezne etape. Race Touareg je osvojil kar 10 od skupno etapnih zmag, v kar 12 od skupno 14 tekmovalnih dni pa je na čelu karavane dirkačev vozil eden izmed Volkswagnovih prototipov. est etapnih zmag sta zabeležila Carlos Sainz in Michel Périn, štiri pa de Villiers in von Zitzewitz.

Za koncern Volkswagen zmaga na Dakarju predstavlja nadaljevanje edinstvene zgodbe o uspehu tehnologije TDI. Dirkalniki z motorji direktnim vbrizgavanjem goriva so zmagovali na vseh dirkah, ki so se jih udeležili: poleg uspeha Race Touarega na rallyju Dakar je Audi R10 TDI junija 2008 zabeležil 3. zaporedno zmago na preizkušnji 24 ur Le Mansa in osvojil tudi naslov prvaka tako v evropski kot tudi ameriški seriji Le Mans, SEAT Leon TDI pa prav tako leta 2008 naslov svetovnega prvaka v seriji WTCC.

 

www.volkswagen.si


Galerija: