Novice

Renault objavlja čisti dobiček v višini 599 milijonov evrov

 

 

 

?                     Prihodek Skupine znaša 37.791 milijonov evrov in se je na letni ravni znižal za 7 % in za 28,7 % v zadnjem trimesečju.

?                     Marža iz osnovne dejavnosti znaša 212 milijonov evrov.

?                     Ob koncu leta 2008 se je vrednost zalog znižala za 666 milijonov evrov glede na leto 2007.

?                     Neto finančna zadolženost avtomobilske dejavnosti se je zvišala za 5.856 milijonov evrov in zdaj znaša 7.944 milijonov evrov, kar je posledica močnega zmanjšanja dejavnosti in padca vrednosti jena.

?                     Konec decembra 2008 je bil Skupini odobren kredit v višini 4,2 milijarde evrov za avtomobilsko dejavnost, od tega je porabila 518 milijonov evrov. Kredit v višini 5,2 milijarde evrov pa je bil namenjen za financiranje prodaje in od tega je bilo porabljenih 753 milijonov evrov. Poleg tega je francoska država napovedala posojilo v višini 3 milijard evrov in Banki RCI v Družbi za financiranje francoskega gospodarstva (Société de Financement de l?Economie Française, SFEF) odobrila podvojitev možnosti za črpanje sredstev, ki odslej znašajo milijardo evrov.

 

?V letu 2008 se je svetovno gospodarstvo moralo soočiti s finančno in gospodarsko krizo, ki je bila zelo huda in izjemnih razsežnosti. Zato je julija Renault uvedel dodaten plan aktivnosti, ki temelji predvsem na obvladovanju zalog in zmanjšanju stroškov ter investicij, da bi se tako čim hitreje prilagodil novim razmeram na trgu. V letu 2009 bo Skupina te aktivnosti še okrepila, da bo tako optimizirala prosti denarni pretok?, je povedal predsednik Renaulta Carlos Ghosn.

 

2008: REZULTATI, KI ODRAŽAJO  NENADEN PREOBRAT KONJUNKTURE

 

V prvi polovici leta je Skupina še sledila letnim ciljem, nato pa se je uspešnost Renaulta v drugem polletju nenadno zmanjšala, še posebej pa je bilo to občutno v zadnjem trimesečju, ko se je pojavila kriza, ki je prizadela svetovno gospodarstvo, in zahtevala praktično vsa pridobljena sredstva v obdobju prvih devetih mesecev.

 

         Prihodek Skupine v letu 2008 znaša 37.791 milijonov evrov in se je znižal za 7 % glede na leto 2007, gledano v enakem obsegu in po enakih metodah. V prvem polletju 2008 je prihodek še izkazoval 2,3 % rast in znašal 20.942 milijonov evrov, se je v zadnjem četrtletju znižal za 2,2 %, nato pa v zadnjem trimesečju padel za 28,7 %. Posledica spremembe je poslabšanje za 2,5 točki na leto.

 

Prispevek avtomobilske dejavnosti k prihodkom se je znižal za 7,4 % in znaša 35.757 milijonov evrov. Čeprav je ta prispevek v prvih dveh četrtletjih izkazoval rast, se je pričel v tretjem četrtletju nižati in v zadnjem trimesečju padel za 30 %.

 

Prispevek k prihodkom podružnice Financiranje prodaje, RCI Banque, se je povečal za 1,1 % in znaša 2.034 milijonov evrov.

 

         V prvem polletju je marža iz osnovne dejavnosti Skupine znašala 865 milijonov evrov, kar predstavlja 4,1 % prihodkov, vendar se je v drugem polletju znižala (-653 milijonov evrov oziroma -3,9%) in znaša 212 milijonov evrov oziroma 0,6 % prihodka na leto.

 

Leta 2008 se je v tej poslabšani situaciji marža iz osnovne dejavnosti avtomobilske dejavnosti znižala in se ustavila pri -275 milijonih evrov (-0,8 % njenih prihodkov), in sicer predvsem zaradi:

         znižanja količin in izrazitega zmanjšanja proizvodnje, kar je imelo negativen vpliv v višini 504 milijonov evrov na maržo iz osnovne dejavnosti v avtomobilski dejavnosti;

         velikega komercialnega pritiska, kateremu se je pridružila še finančna pomoč koncesionarjem za njihovo prizadevanje za zmanjšanje zalog novih in rabljenih vozil, kakor tudi povečanje števila rezervacij, povezanih z znižanjem preostale vrednosti vozil (negativen učinek v višini 816 milijonov evrov za vse navedene elemente);

         zvišanja stroška za surovine za 271 milijonov evrov;

         negativnega paritetnega učinka v višini 174 milijonov evrov, ki je v glavnem vezan na padec britanskega funta.

 

V takem okolju smo na vseh ravneh podjetja okrepili napore za zmanjšanje stroškov:

? brez učinka surovin in povračila škode dobaviteljem (71 milijonov evrov) dosega prihranek pri nabavi 353

  milijonov evrov;

? splošni stroški so se znižali za 121 milijonov evrov.

 

Prodaja licenc AvtoVAZ-u je prinesla 165 milijonov evrov.

 

Dejavnost Financiranje prodaje prispeva k marži iz osnovne dejavnosti Skupine 487 milijonov evrov, kar pomeni povečanje za 15 milijonov evrov glede na prejšnje leto, kljub znižanju potreb po financiranju za 11 %.

 

         Rezultat poslovanja bremeni Skupino za 117 milijonov evrov, v primerjavi z doseženimi prihodki v višini 1.238 milijonov evrov v 2007.

 

Drugi prihodki in stroški poslovanja predstavljajo neto strošek 329 milijonov evrov, ki so sestavljeni predvsem iz:

         stroškov in rezervacij za prestrukturiranje  in prilagajanje zaposlenih v višini  489 milijonov evrov, kar vključuje strošek za prestrukturiranje palete vozil v višini 150 milijonov evrov;

         pozitivnih vrednosti pri prodaji v višini 150 milijonov evrov.

 

         Finančni rezultat predstavlja prihodek v višini 441 milijonov evrov v letu 2008, kar pomeni povečanje za 365 milijonov evrov glede na 2007 in je povezano predvsem z znižanjem vrednosti vrednostnih papirjev.

 

         Renault beleži dobiček v višini 437 milijonov evrov iz naslova svojega deleža v rezultatu povezanih podjetij, v primerjavi s 1.675 milijoni evrov v letu 2007, od tega 345 milijonov evrov za Nissan in 92 milijonov evrov iz drugih udeležb, vključno z Volvo AB in AvtoVAZ.

 

         Neto rezultat dosega 599 milijonov evrov (2.734 milijonov evrov v letu 2007).

 

UČINEK KRIZE NA FINANČNO SITUACIJO

 

         Neto finančna zadolženost avtomobilske dejavnosti na 31. december 2008 znaša 7.944 milijonov evrov, oziroma 40,9 % lastnih virov (v primerjavi z 9,5% lastnih virov na 31. december 2007).

 

To spremembo pojasnjujemo z naslednjim:

         sposobnost samo-financiranja v višini 3.061 milijonov evrov, kar pomeni nazadovanje za 1.491 milijonov evrov glede na 2007 in izhaja iz znižanja marže iz osnovne dejavnosti in dividend, prejetih iz povezanih podjetij;

         povečanje potrebe po obratnih sredstvih za 2.704 milijonov evrov v letu 2008. Kljub občutnemu znižanju ravni zalog je povečanje potrebe po obratnih sredstvih predvsem rezultat občutnega znižanja dolgov dobaviteljev, ki je posledica močnega znižanja industrijske aktivnosti Skupine ob koncu leta;

         investicije v vrednostne papirje v višini 662 milijonov evrov, povezane predvsem s pridobitvijo 25 % +1 delnice skupine AvtoVAZ;

         negativni učinki menjave za 1.600 milijonov evrov, pri čemer je skoraj celoten znesek povezan z učinkom okrepitve jena pri dolgu iz naslova pokrivanja neto investicije v Nissan.

 

Skupno je prosti denarni pretok avtomobilske dejavnosti negativen in znaša 3.028 milijonov evrov.

 

         Likvidnost Skupine

Na dan 31. december 2008 je bil Skupini odobren kredit v višini 4,2 milijarde evrov za avtomobilsko dejavnost, od tega je porabljenih 518 milijonov evrov, ter kredit v višini 5,2 milijarde evrov za financiranje prodaje, od tega je porabljenih 753 milijonov evrov. Poleg tega je francoska država napovedala posojilo v višini treh milijard evrov, Banka RCI pa je dobila podvojene možnosti za črpanje sredstev pri SFEF v višini ene milijarde evrov.

         Lastni kapital Renault znaša 19.416 milijonov evrov na 31. december 2008.

 

 

AKTIVNOSTI V LETU 2008

 

 

Zaradi poslabšanja gospodarskega okolja je Renault v mesecu juliju izdelal plan aktivnosti za prilagoditev krizni situaciji, po katerem je predvidel znižanje stroškov, med drugim tudi z zmanjšanjem svojih zalog.

 

        Zaloge : Proizvodnja se je zmanjševala dvakrat hitreje kot prodaja v zadnjem četrtletju, s čimer so se močno zmanjšale zaloge, ki so dosegle raven 5,3 milijard evrov. To je bilo več kot zastavljen cilj, po katerem naj bi konec leta 2008 zaloge dosegle raven ob koncu leta 2007.

        Plan prilagoditve števila zaposlenih se odvija skladno s pričakovanji. V okviru Plana prostovoljnih odhodov za Renault s.a.s. je približno 1.700 zaposlenih že podpisalo svoj odhod in 5.300 oseb pa je v teku postopka. V evropskih filialah zmanjšanje števila 1.100 zaposlenih poteka tako, da se naravni odliv praviloma ne nadomešča.

         Stroški za raziskave in razvoj so se znižali za 9,2 % glede na leto 2007, kar je v skladu s ciljem, da se ponovno doseže povprečje v sektorju.

        Devet novih vozil je bilo lansiranih v letu 2008, od tega prenovljeni modeli družine mégane, ki predstavljajo srce vozil Renault. Tehnološki napredek se je nadaljeval z lansmajem sistema 4Control na laguni GT in motorja V9X , ki je bil razvit v okviru Zveze.  Poleg tega so modeli Dacia dobili znak eco2 na novih bencinskih in dizelskih motorjih, so pa tudi bogatejši za motorje na bioetanol in GPL. To dokazuje, da sprejemljiva cena in spoštovanje okolja lahko gresta z roko v roki.

        Kakovost se nenehno izboljšuje. Laguna 3 je na poti doseganja zaveze, zastavljene za leto 2009, in sicer da se uvrsti med prve tri v svojem segmentu. ADAC (Nemški avtomobilski klub) pa je modele segmenta I uvrstil med odlične. 

         Na mednarodni ravni Skupine se nadaljuje širitev modelov Entry za posebna tržišča, npr. sandero stepway v Latinski Ameriki.

 

Z napori in vloženim trudom v letu 2008 je Renault uspel ohraniti svoje tržne deleže na tržiščih, ki so sicer v velikem upadanju.

 

2009: PERSPEKTIVE IN PREDNOSTNE AKTIVNOSTI

 

Renault predvideva poslabšanje pogojev na trgu tudi v letu 2009. Takšno okolje pa je vodilo Renault, da se je prednostno osredotočil na optimizacijo svojega prostega denarnega pretoka (free cash flow) in je opustil dve zavezi iz Renault Zaveze 2009. Gre za zavezo o količinah ter o marži iz osnovne dejavnosti.

 

V letu 2009 si je Skupina Renault zastavila naslednje prednostne aktivnosti :

 

         Obvladovanje potreb po obratnih sredstvih, predvsem z nadaljevanjem zmanjšanja zalog, ki naj dosegajo od 800 milijonov evrov do ene milijarde evrov. 

 

         Uskladitev investicij in programov za raziskave in razvoj na strateških projektih, predvsem na področju električnih vozil in učinkovitosti motorjev z okoljskega vidika. Investicije, ki so že izvedene na mednarodni ravni, pa bodo popolnoma izkoriščene. Investicije v zvezi s projekti vozil so zamrznjene za Chennai (Indija) ali pa prestavljene, npr. v Tangerju (Maroko). Skupaj bo vrednost investicij v letu 2009 nižja za najmanj 20 % glede na leto 2008.

 

         Poudarek bo na politiki zniževanja fiksnih stroškov, predvsem z obvladovanjem plačne mase in znižanjem funkcionalnih stroškov.  

 

         utrjevanje operativnih sinergij z Nissanom, iskale se bodo nove priložnosti, predvsem z dodatnim usklajevanjem modelov motorjev in skupnim delom na električnem vozilu.

 

 

11. februarja 2009 se je Upravni odbor odločil, da se Skupščini delničarjev, predvideni za 6. maj 2009, predlaga neizplačilo dividend iz naslova rezultatov v letu 2008.

 

 

V letu 2009 Renault predvideva lansma 8 novih vozil (od tega novi Renault scenic) ter novi mégane Renault sport, clio faza 2 in trafic faza 3.  Ti modeli bodo najmlajši v svojem segmentu v Evropi, s prilagojeno ponudbo novim okoljskim zahtevam trga in kakovostjo, ki združuje ves napredek v zadnjih letih. 

 

Renault bo dokazal, da zna prilagoditi svoj sistem v primeru dodatnega poslabšanja konjunkture.

 

Vsi ukrepi pa so zasnovani tako, da je podjetje osredotočeno na svojo prednostno nalogo v letu 2009 : ohraniti pozitivni prosti denarni pretok (free cash flow positif).

 

 

STRATEŠKA VIZIJA

 

Kriza, ki jo trenutno preživljamo, je zelo globoka  in bo občutno spremenila podobo avtomobilske industrije. Zveza v tem pogledu ostaja pomemben adut Renaulta in Nissana v sektorju, ki ga čaka nov konsolidacijski val.

 

Izziv za zaposlene v Renaultu je dvojen:

 

Na kratki rok je ta izziv premostitev krize. Da bi ta cilj uresničil, se bo Renault oprl na svoj plan aktivnosti in nadaljeval s sodelovanjem z javnimi oblastmi po svetu, da bo tako pridobil sredstva za zagotavljanje potrebnih sprememb.

 

Na srednji oz. dolgi rok pa je ta izziv priprava na obdobje po krizi. Renault se je zavezal k preoblikovanju, da bi se tako prilagodil novi avtomobilski eri. Začeti so že novi strateški projekti, ki se odzivajo na nove potrebe individualne mobilnosti, kot je na primer vozilo na električni pogon ali paleta vozil Entry. 

 

?Avtomobilska industrija ohranja ves svoj potencial in bo iz krize izstopila predvsem s takšnimi proizvodi, ki bodo prijaznejši do okolja in bodo bolje prilagojeni na novo gospodarsko razporeditev. Avtomobil ostaja nenadomestljiv proizvod?, je povedal predsednik Renaulta Carlos Ghosn.

 


Galerija: