Zgodovina

Mazda MX-5 slavi 20. obletnico

 

 

Že dvajset let Mazdo MX-5 odlikuje status legendarnosti in najboljše prodaje. Mazda MX-5 je na novo opredelila pojem klasičnega angleškega roadsterja. Zadnja generacija priljubljene športnice iz leta 2005 po številnih prejetih nagradah ter utrditvi imidža kot roadsterska ikona letos doživlja prenovo. Nova Mazda MX-5 bo na slovenski trg zapeljala meseca maja. 

 

Že dolgo velja, da Mazda MX-5 omogoča pravo roadstersko doživetje v najboljši možni obliki. Njen originalni koncept se tudi po desetletjih na trgu ni spremenil, saj združuje vse tisto, kar si ljubitelji vetra v laseh želijo. Poleg ugodne nabavne cene in enostavnega vzdrževanja ne gre prezreti nizke mase, ki omogoča izjemne užitke med vožnjo, k temu pa velja dodati še nevtralno lego v ovinku, izjemno krmiljenje in klasični roadsterski videz, s katerima se zaključuje tako imenovana filozofija ?Jinba Ittai? ali ?Biti eno z avtomobilom?. Tretja generacija najbolj priljubljenega roadsterja je na trg prispela leta 2005. Bila je izdelana na podlagi edinstvene ?gram-strategije?, ki je snovalcem omogočala ohraniti nizko maso avtomobila. Kljub temu je izrazito opazna večja togost konstrukcije in  veliko več serijske opreme.

 

Letošnje leto predstavlja dvajsetletnico prisotnosti Mazde MX-5 na tržiščih po vsem svetu. Prav tako je Mazda MX-5 vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najbolje prodajan dvosedežni športni avtomobil doslej. Do današnjega dne je bilo po svetu namreč prodanih že več kot 855.000 roadsterjev Mazda MX-5, od tega jih nekaj več kot četrt milijona vozi po evropskih cestah. V dveh desetletjih je Mazda MX-5 osvojila kar 178 pomembnih nagrad, od tega se z oseminpetdesetimi lahko pohvali aktualna generacija, ki v pričetku letošnjega leta doživlja obsežno prenovo.

 

Tretja generacija Mazde MX-5 z zložljivo platneno streho nadaljuje z oblikovno tradicijo, obenem pa slednjo združuje tudi z izjemnimi občutji pri vožnji, značilnimi za vožnjo Mazdinih vozil. S prenovo so se oblikovalci osredotočili na še večji poudarek dinamičnosti, ki pomeni tudi izboljšanje aerodinamičnih lastnosti vozila, različici Roadster Coupe s trdo zložljivo streho pa so s prenovo dodali ščepec ekskluzivnosti.

 

Čeprav je prenovljena Mazda MX-5 je sicer podedovala motorno paleto predhodnega modela, je bilo področje pogonskih sklopov deležno precejšnjih izboljšav. Dvolitrski MZR bencinski agregat je tako dobil še odločnejši karakter, saj se lahko zavrti vse do 7.500 vrtljajev v minuti. Vsi razpoložljivi agregati z izboljšavo sedaj porabijo med 4 in 7 odstotkov manj goriva kot prej. Prvič je na evropskih tržiščih kupcem na voljo tudi nov šeststopenjski samodejni menjalnik.

 

Da je bila prenova res temeljita, pričajo tudi številne izboljšave same karoserije, ki je postala še bolj toga in trdna tako pri vožnji kot v primeru trka. Še vedno se voznik lahko zanese na idealno razporeditev teže med obe osi in izjemno natančen krmilni mehanizem, toda drobne spremembe vzmetenja, za 26 mm znižano težišče sprednjega dela ter izboljšave samega krmiljenja poskrbijo, da je občutek ?Jimba Ittai? pri vožnji še pristnejši. S prenovo je Roadster Coupe postal tudi tišji med vožnjo z zaprto streho, vsekakor pa je poudarek predvsem na udobju in športnosti v potniški kabini, za kar navsezadnje poskrbijo tudi ogrevani športni sedeži Recaro, nova zasnova merilnikov, ki so bolje berljivi ter spremembe na armaturni plošči in sredinski konzoli, ki omogočajo, da se bosta voznik in sopotnik pri vožnji počutila karseda udobno. Omeniti velja tudi visokozmogljiv Bose avdio sistem, AUX vtičnico in možnost uporabe bluetooth sistema za prostoročno telefoniranje.

 

Prenovljena Mazda MX-5 bo na voljo v Sloveniji predvidoma v mesecu maju.


Galerija: