Tehnika - novosti

Pogonski sklopi Renaulta: Prava prelomnica na področju izpustov co2

 

 

Pri Renaultu vedo, da je odločno omejevanje porabe goriva in izpustov CO2 vitalnega pomena v današnjem svetu. Znamka je po povprečju izpustov CO2 že uvrščena med najboljše tri evropske avtomobilske proizvajalce, zdaj pa se želi premakniti na sam vrh. Za dosego tega cilja Renault razvija vozila z nizkim in ničnim izpustom CO2, saj so odločeni, da ponudijo toliko učinkovitih tehnologij kolikor je mogoče po dostopni ceni. Razvoj pogonskih sklopov je osredotočen na dve poglavitni področji:

 

?                                             Edinstvena zaveza za razvoj električnih motorjev: povsem električni avtomobili med uporabo ne izpuščajo CO2. Renault namerava postati vodilno avtomobilsko podjetje na področju električnih vozil za množično rabo. Zveza Renault-Nissan zaradi tega razvija obsežno paleto povsem električnih pogonskih sklopov, katerih moč bo segala od 50 do 100 kW (70 ? 140 KM).

?                                             Nove tehnologije za konvencionalne motorje z notranjim zgorevanjem. Renault pripravlja nov rod motorjev z notranjim zgorevanjem s turbo puhalom in nove samodejne menjalnike.

 

o                                            ?Modularni? motorji TCe z močjo od 80 do 115 KM

Z neizogibno uveljavitvijo okoljskih normativov Euro 5 in Euro 6 bodo bencinski motorji postajali vedno bolj zanimivi, Renault pa se je na tak trend pripravil z novo družino motorjev TCe, ki bodo predvidoma na trgu v letu 2012, tri leta kasneje pa naj bi imeli že 85-odstoten delež vseh bencinskih motorjev Renault. Ti ?modularni? motorji bodo imeli tri ali štiri valje s prostornino od 0,9 do 1,2 litra, njihova največja moč pa bo segala od 65 do 85 kW (90 ? 115 KM). Številni modeli s temi motorji se bodo ponašali z izpustom CO2, ki manjši od 100 gramov na kilometer.

o                                            Najava motorja 1,6 dCi 130

Prihajajoči 1,6-litrski motor bo imel že na začetku največjo moč 96 kW (130 KM). Njegov razvoj poteka v okviru Zveze Renault-Nissan, predvidoma bo na trgu v letu 2011, njegov izpust CO2 pa bo za 25 g/km manjši od sedanjega motorja 1,9 dCi.

o                                            Menjalnik z dvojno sklopko

Renault bo menjalnik z dvojno sklopko lahko ponudil v prihodnjem letu. Menjalniki z dvojno sklopko združujejo vzorno kakovost pretikanja z manjšim izpustom CO2 in enako porabo goriva kot pri ročnem menjalniku.

 

 

STRATEGIJA RENAULTA NA PODROČJU POGONSKIH SKLOPOV    

 

Izpust CO2: ciljati na prvo mesto v Evropi

Za Renault je spoštovanje okolja ključni problem, ki ga mora avtomobilska industrija rešiti, če si želi zagotoviti dolgoročen obstoj. Danes je obvezno temeljito zmanjšati porabo goriva, obenem pa v kar najkrajšem času zagotoviti prehod na vozila z ničnim izpustom CO2. Pri Renaultu so prepričani, da je pri tem ključnega pomena, da čim širšemu krogu kupcev ponudijo kar najbolj učinkovite tehnologije po dostopni ceni.

V letu 2008 je bil Renault po povprečnem izpustu CO2 uvrščen med najboljše tri evropske proizvajalce avtomobilov. V primerjavi z letom 1995 je Renault povprečni izpust CO2 zmanjšal za 25 odstotkov, kljub temu pa so današnja vozila tišja in varnejša kot pred 14 leti. Zdaj se Renault želi na področju izpustov CO2 prebiti na prvo mesto med evropskimi avtomobilskimi proizvajalci, zaradi česar se Skupina osredotoča na dve področji:

 

?                                             edinstvena zaveza za razvoj 100-odstotno električnih motorjev, z razvojem prelomnih tehnologij, ki bodo popolnoma električno gnanim vozilom med uporabo omogočile nični izpust CO2.

 

?                                             uvedba novih tehnologij za konvencionalne motorje in menjalnike, s katerimi bodo dosegli pomembno zmanjšanje izpusta CO2.

 

 

 

EDINSTVENA ZAVEZA NA PODROČJU ELEKTRIČNEGA POGONA      

 

Prava tehnološka prelomnica

V primerjavi s tehnološkimi rešitvami, ki prinašajo zmanjšanje izpusta CO2 za 10, 20 ali 30 g/km je Renault izbral rešitev mobilnosti, ki pomeni pravo prelomnico kar zadeva izpuste CO2. Ta veliki projekt je popolnoma električno gnano vozilo, ki med uporabo nima izpustov CO2, niti škodljivih snovi in prav tako ne nadležnega hrupa. Cilj Renaulta je, da prevzame vodilni položaj pri množični izdelavi električnih vozil.

 

Povsem električno vozilo: neizbežna rešitev

Na zavezanost Renaulta električnim vozilom je vplivalo več dejavnikov:

-                                              Zavedanje o klimatskem segrevanju zaradi izpustov CO2.

-                                              Vedno strožji predpisi za omejevanje izpustov CO2.

-                                              Rast cen nafte in njenih derivatov.

-                                              Rast potreb po mobilnosti v urbanem okolju in prepoznavanje pomembnih potreb v Evropi, kjer številni uporabniki avtomobilov le-te uporabljajo predvsem za vožnje na in iz službe, ali z drugimi besedami urbani potniki, za katere električen avtomobil lahko pomeni smiselno rešitev.

-                                              Obvladovanje tehnologije litij-ionskih baterij v okviru Zveze Renault-Nissan preko podjetja Automotive Electric Supply Corp (AESC), ki sta ga ustanovila Nissan in NEC. Pri razvoju energetske gostote, varnosti, trajnosti in nižanja stroškov tovrstnih baterij je bil dosežen pomemben napredek, zaradi česar je postala uresničljiva množična izdelava električnih vozil s privlačnimi voznimi lastnostmi in zadovoljivim dosegom.

-                                              Razvoj novih načinov potrošnje (mesečni pavšal, plačevanje storitev po porabi, itn.), ki so v mnogi sektorjih že dobro uveljavljeni, so povsem uporabni tudi za avtomobile.

 

Razvoj celovite palete popolnoma električnih pogonskih sklopov

Zveza Renault-Nissan razvija celovito paleto povsem električnih pogonskih sklopov, ki bo pokrila razpon moči od 50 kW do 100 kW (70 do 140 KM). Namenjeni bodo vsem vrstam vozil ? od mestnih in družinskih avtomobilov do malih in večjih dostavnikov. Prvi povsem električni pogonski sklopi bodo v letu 2011 na voljo v klasični (triprostorski) limuzini in v dostavniku tipa Kangoo.

 

Kljub temu pa električna vozila ne bodo mogla povsem nadomestiti vseh vozil. Zaradi svoje vsestranskosti in zahvaljujoč izboljšavam, ki bodo uporabljene v naslednjih letih, bodo motorji z notranjim zgorevanjem še naprej pomenili rešitev primerno za številne kupce.

 

 

NOVE TEHNOLOGIJE ZA KONVENCIONALNE MOTORJE IN MENJALNIKE     

 

Renault za pomembno zmanjšanje izpustov CO2 obenem dela na naslednjih področjih:

-                                              Temeljnih dejavnikih pri zasnovi avtomobilov: masi, aerodinamiki (SCx), kotalnem uporu.

-                                              Upravljanju z energijo, tako električno (polnjenje baterije ob zaviranju in ob odvzemu plina) kot tudi toplotno (pospešeno segrevanje motorja na delovno temperaturo).

-                                              Kombiniranih tehnologijah kot je na primer sistem stop&start, ki ob postanku samodejno ugasne motor.

-                                              Splošnem zmanjševanju prostornine (downsizing) termičnih motorjev (manjši motor s prisilnim polnjenjem s turbo puhalom ima boljši izkoristek) na bencin in na plinsko olje. Omeniti je treba, da so možnosti za zmanjšanje izpusta CO2 danes veliko večje pri bencinskih kot pri dizelskih motorjih.

-                                              Učinkovitejših menjalnikih, tako ročnih kot tudi samodejnih.

 

Podrobnejša razlaga zadnjih dveh točk.

 

Prihodnja ponudba ?modularnih? motorjev TCe

 

Renault pospešuje zmanjševanje bencinskih motorjev

Bencinski motorji morajo biti kos naslednjemu izzivu: znatnemu izboljšanju energijskega izkoristka, še zlasti pri mestni vožnji. Zmanjševanje prostornine in prisilno polnjenje s turbo puhalom sta učinkoviti rešitvi, kar odlično potrjuje pred dvema letoma predstavljeni motor TCe 100, ki je bil prvi v svoji kategoriji (1,2 litra). Renault Clio s tem motorjem ima izpust 137 gramov CO2 na kilometer (poraba v kombiniranem ciklu je 5,8 l/100 km), s čimer je na vrhu kategorije bencinskih motorjev z močjo 100 KM.

Za ohranitev konkurenčnosti svoje ponudbe bencinskih motorjev in učinkovito zmanjšanje izpusta CO2 Renault razvija družino modularnih motorjev TCe.

 

?Modularna? družina: motorji TCe 90 do 115

Z uveljavitvijo normativov Euro 5 in Euro 6 bodo bencinski motorji postali še privlačnejši, kar je bilo upoštevano pri razvoju nove družine 3- in 4-valjnih motorjev TCe. Ta bo obsegala motorje s prostornino od 0,9 do 1,2 litra in bo zamenjala sedanje atmosferske motorje s prostornino od 1,2 do 1,6 litra. Novi motorji bodo prisilno polnjeni s turbo puhali z majhno vztrajnostjo, njihova največja moč pa bo v razponu od 65 do 85 kW (90 ? 115 KM). Renault bo kasneje razvil še zmogljivejše različice. Temeljna zasnova teh motorjev bo omogočala neposredno vbrizgavanje goriva in še večjo specifično moč (kW na liter). Izpust CO2 bo v primerjavi z motorji, ki jih bodo nadomestili, bo manjši za 30 do 40 g, v nekaterih avtomobilih pa bo izpust CO2 celo manjši od 100 g/km.

Prve različice teh motorjev bodo na voljo čez dve leti in pol. Pri Renaultu ocenjujejo, da bodo imeli ti motorji med njihovimi v Evropi prodanimi vozili z bencinskimi motorji leta 2015 okrog 85-odstoten delež.

To prihodnjo družino modularnih motorjev razvijajo v okviru Zveze Renault-Nissan, kar omogoča delitev stroškov, prihranke zaradi večjega obsega uporabe in prilagoditev razvoja mehanskih sklopov posebnostim določenega območja. Bodoči motorji TCe bodo razviti iz 1,5- in 1,6-litrskih atmosferskih bencinskih motorjev, ki sta že znana iz modelov Nissan. Renault bo pri skupnem razvoju v okviru Zveze prispeval svoje poznavanje potreb evropskega trga in izkušnje s področja prisilnega polnjenja.

 

 

Prihodnja ponudba dCi: popolnoma nov motor

 

Prednosti motorjev dCi

Štiritaktni dizelski motor z neposrednim vbrizgavanjem po skupnem vodu (common rail) in prisilno polnjen s turbo puhalom je danes tista vrsta pogona osebnih avtomobilov, ki zagotavlja najboljši energetski izkoristek. Avtomobil z dizelskim motorjem ima povprečno porabo goriva za 20 do 30 odstotkov manjšo kot tak s primerljivo zmogljivim bencinskim motorjem.

Motorji dCi kažejo za danes zelo dobre podatke o izpustu CO2, na primer:

-                                              Renault Twingo dCi 85 ima izpust 104 grame CO2 na prevožen kilometer, oziroma normno porabo 4,0 l/100 km v kombiniranem ciklu.

-                                              Novi Renault Mégane Berline ima izpust 118 gramov CO2 na prevožen kilometer, oziroma normno porabo 4,5 l/100 km v kombiniranem ciklu.

-                                              Laguna dCi 110 ima izpust 130 gramov CO2 na prevožen kilometer, oziroma normno porabo 4,9 l/100 km v kombiniranem ciklu.

Renaultovi inženirji nameravajo z nadaljnjim razvojem tehnologije dCi v polni meri izkoristiti njene prednosti in doseči prihodnje normative o izpustih ter še zmanjšati porabo goriva. Motorji dCi novega rodu bodo v mnogih modelih dosegali izpust CO2, ki bo celo manjši od 100 g na prevoženi kilometer.

 

Motorji 1,5 dCi novega rodu

Motor 1,5 dCi (tip K9K) ima v ponudbi dizelskih motorjev posebno mesto. To je najbolje prodajani motor Renault, saj so v letu 2008 v Španiji (Valladolid) in Turčiji (Bursa) izdelali skoraj 900 tisoč primerkov. Ta motor ima več različno močnih izvedenk (od 65 do 110 KM), na voljo pa je v številnih modelih Renault (od Twinga do Lagune) in Dacia. Zaradi preproste zasnove in majhnega trenja ponuja ta motor posebno privlačno razmerje med zmogljivostmi in ceno.

Pri Renaultu načrtujejo temeljite izboljšave tega 1,5-litrskega štirivaljnega motorja, ki naj bi imel v svoji leta 2012 predstavljeni novi različici izpust CO2 manjši za okrog 20 g/km.

 

Prihodnji motor 1,6 dCi 130

Ta povsem nov 1,6-litrski motor bo imel že ob uvedbi največjo moč 96 kW (130 KM), kar pomeni 16-odstotno zmanjšanje prostornine v primerjavi s sedanjim motorjem 1,9 dCi z enako močjo. Renault bo kasneje razvil tudi še zmogljivejše različice. Izpust CO2 bo v primerjavi z enako zmogljivim motorjem manjši za 25 g/km, pri čemer niso upoštevane druge izboljšave na avtomobilih, ki jih bo gnal, kot na primer aerodinamika, kotalni upor, masa, ipd. Motor bo pripravljen na normative Euro 6 in je zaščiten s petnajstimi patenti Renaulta. Ta motor bo tvoril osrčje ponudbe znamke v modelih segmenta C, ključno vlogo pa bo imel tudi v modelih segmenta D in lahkih gospodarskih vozilih. Pričetek prodaje bo predvidoma leta 2011. Pri tem projektu z interno oznako R9M gre za skupen razvoj Zveze Renault-Nissan.

 

Motorji 2,0 dCi in naprej

Leta 2012 bo predstavljen novi rod motorja 2,0 dCi (M9R). Medtem bo Renault trend zmanjševanja prostornine motorjev prenesel tudi v segment lahkih gospodarskih vozil, saj bodo sedanji 2,5-litrski motor zamenjali z motorjem 2,3 dCi z isto gensko zasnovo kot motor 2,0 dCi.

Z novim šestvaljnim motorjem V6 dCi (V9X) bodo še naprej opremljeni modeli višjih razredov.

 

Samodejni menjalniki

 

Menjalnik z dvojno sklopko

Konvencionalni samodejni menjalniki praviloma dajejo poudarek kakovosti pretikanja in ne porabi goriva. Renault z razvojem novih samodejnih menjalnikov želi doseči dva cilja:

-                                              Izboljšanje mehanske učinkovitosti v primerjavi s konvencionalnimi samodejnimi menjalniki (s hidravličnim pretvornikom navora) zaradi prevzemanja tehnologij ročnih menjalnikov.

-                                              Izkoriščanje sposobnosti samodejnih menjalnikov, da motorju omogočajo delovanje pri energijsko najučinkovitejšem številu vrtljajev, s ciljem doseganja enako gospodarne porabe goriva kot z ročnimi menjalniki.

Renault bo menjalnik z dvojno sklopko ponudil v naslednjem letu. Menjalniki z dvojno sklopko omogočajo menjavo prestav brez prekinitve prenosa navora. Menjalniki z dvojno sklopko vozno udobje (prestavljanje brez sunkov in brez prekinitve prenosa pogonske moči) združujejo z enakim izpustom CO2 kot ga imajo modeli z ročnimi menjalniki (za 15 odstotkov manj od konvencionalnih samodejnih menjalnikov).