Zgodovina

Audi Tradition postavi na ogled svoje največje dragocenosti

? Tri odlične razstave na temo ?100 let znamke Audi? z najstarejšimi Audijevimi modeli, legendami rallyjev in srebrnimi puščicami
? Audi je glavni sponzor dogodka Goodwood Festival of Speed, največje svetovne prireditve za veteranske dirkalnike

Načrt dela za leto 2009 je v oddelku Audi Tradition povsem v znamenju jubileja ?100 let znamke Audi?. Načrtovanih je več kot 50 prireditev. Najbolj izstopata zlasti dve: 16. julija, točno na 100. obletnico ustanovitve, bo Audi v Ingolstadtu pripravil slavnostno prireditev, ki se je bo udeležila tudi nemška zvezna kanclerka Angela Merkel. Za vse privržence in prijatelje znamke Audi pa bo letos obvezna udeležba na največji veteranski avtomoto prireditvi na svetu ? festivalu Goodwood Festival of Speed v Angliji. Tam bo Audi kot osrednja znamka deležen prav posebne predstavitve.

Ko bo Lord March od 3. do 5. julija povabil na grajsko posestvo v East Sussexu, se bo Audi Tradition tja odpravil skoraj z vsemi vozili, ki so se v preteklih 100 letih izkazala na dirkalnih stezah širom po svetu. Posebej za to prireditev bodo iz muzeja Audi museum mobile vzeli s seboj tudi največje dragocenosti: Auto Union Typ C Stromlinie, prvo po originalu narejeno rekonstrukcijo vozila, ki je postavilo svetovni rekord, potem ko je Bernd Rosemeyer z njim leta 1937 na navadni cesti presegel hitrost 400 km/h.

Kot statični eksponat bodo v Goodwoodu predstavili tudi prvi Audijev tekmovalni avto, Audi Typ C Alpensieger iz leta 1919. Na festivalu pa se bodo zapeljali tudi dve srebrni puščici Auto Union ? Typ C (1936) in Typ D (1938), Audijevi legendi Pikes Peak (1987) in IMSA GTO (1989) ter dirkalnika iz Le Mansa R8 in R10, poleg dirkalnikov za prvenstva STW in DTM.

Jubileju ?100 let znamke Audi? bodo seveda posvečene tudi posebne razstave v Audijevem muzeju v Ingolstadtu ? in to kar v treh delih. Za uvod bodo 12. marca poskrbeli najstarejši Audijevi avtomobili, kar jih še obstaja. Obiskovalci si bodo lahko ogledali skupno 12 Audijevih modelov iz najzgodnejšega obdobja znamke. Med njimi je tudi edini še obstoječi primerek čisto prvega Audijevega avtomobila, modela Typ A iz leta 1910 ? izposojen iz Tehničnega narodnega muzeja v Pragi. Od konca julija do konca novembra 2009 bo sledilo ?družinsko srečanje? legendarnih rally vozil iz nepozabnega obdobja skupine B v 80. letih prejšnjega stoletja. Svetovni prvaki, modeli Audi quattro, se bodo tu prvič znova srečali s svojimi tedanjimi tekmeci, čeprav bodo oboji samo na ogled.

Tretji, zaključni del pa bo pripadel posebni razstavi ?Družinsko srebro ? obdobje srebrnih puščic na tekmovanjih za Grand Prix? (od konca novembra 2009 do konca februarja 2010), ki bo že sama po sebi pravi vrhunec. V letu 2009 namreč slavimo tudi ?75 let srebrnih puščic?. Zato ti dragoceni primerki iz sveta motošporta ne bodo na ogled samo na prireditvah pod okriljem oddelka Audi Tradition. Njim bo posvečena prav posebna razstava v muzeju Audi museum mobile. Tu se bo spet srečalo šest srebrnih puščic Auto Union; toliko jih ni bilo skupaj še nikoli od 30. let prejšnjega stoletja. Pridružili se jim bodo tudi nekdanji ?bratje in sestre? iz 30. let, dirkalniki iz obdobja avtomobilov s kompresorji. Audi Tradition se veseli tudi veteranskih dirkalnikov svojih tedanjih tekmecev, Mercedes Benza in Alfe Romeo.

Družba Audi, ki jo je 16. julija 1909 ustanovil August Horch, bo v letu 2009 slavila 100 let. Audijev logotip, štirje krogi, simbolizira znamke Audi, DKW, Horch in Wanderer, ki so se leta 1932 združile v Auto Union. Družbi Auto Union in NSU sta se spojili leta 1969 in sta pomembno zaznamovali razvoj avtomobilizma. Leta 1985 je potem iz družbe Audi NSU Auto Union AG nastal AUDI AG. Audi Tradition skupaj z družbama za ohranjanje tradicije ? Auto Union GmbH in NSU GmbH ? že mnogo let neguje in predstavlja bogato in pestro zgodovino znamke Audi. Audi museum mobile v Audijevem Forumu v Ingolstadtu je odprt vsak dan od ponedeljka do nedelje, od 9. do 18. ure. Muzej Augusta Horcha v Zwickauu je odprt od torka do nedelje, od 9.30 do 17. ure.

 

www.audi.si


Galerija: