Predstavitve

Nissan NV200 novo kompaktno, vsestransko gospodarsko vozilo

 

 

Nissan bo s povsem novim, kompaktnim, a uporabno prostornim NV200 zapeljal na globalni trg majhnih dostavnikov.

 

 

Na kratko:

▪ Tri izvedbe NV200

▪ Drsna vrata za lažji dostop v notranjost

▪ Prostornina tovornega prostora furgona 4,1 m?

▪ Gospodarni bencinski in dizelski motor

▪ Majhni stroški lastništva

▪ Družinska različica za prevoz potnikov s sedmimi sedeži

▪ Globalno vozilo za različne trge

 

Sočasno zasnovan kot gospodarsko vozilo in avtomobil Nissan NV200 uveljavlja nova merila za prostornost, udobje in uporabnost majhnih dostavnikov v Evropi in na drugih globalnih trgih.

 

NV200 bo na voljo v treh izvedbah. Furgon, z največjo prostornino tovornega prostora med vozili primerljive velikosti, in dva modela s sedmimi sedeži ? praktični kombi za prevoz ljudi in tovora ter luksuzna izvedba, ki bo za prevoz potnikov posebej prepričljiva različica, razvita in izdelana v skladu z merili za osebne avtomobile. Prav ta bo predstavljena na bližnjem, letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi.

 

?Nissan beleži rast na področju lahkih gospodarskih vozil tudi v zaostrenih finančnih razmerah,? pravi Andy Palmer, podpredsednik Nissan Motor, zadolžen za globalno načrtovanje izdelkov in dodaja, ?nameravamo razširiti poslovanje z domiselnimi, novimi izdelki in storitvami, ki bodo zadovoljile potrebe kupcev v Evropi in drugih delih sveta.?

 

O novem vozilu pa pove: ?NV200 uteleša naše videnje globalnega, malega, lahkega gospodarskega vozila. S funkcionalno zasnovo zagotavlja izjemno uporabnost in domiselno udobje ob majhnih stroških lastništva. S tem vozilom želi Nissan popolnoma zadovoljiti kupce, ki se ozirajo za uporabnim in vsestransko prilagodljivim tovrstnim vozilom. Med kupce bo NV200 še pred poletjem zapeljal na Japonskem, v Evropi jeseni, kasneje na Kitajskem in drugje.?

 

Izjemno prostoren tovorni prostor

 

Inovativna zasnova zagotavlja NV200 največji in najbolj uporaben tovorni prostor v razredu. Kljub temu, da meri v dolžino manj kot 4,4 m, je dolžina tovornega prostora furgona daljša od dveh metrov (2.040 mm).

 

Zaradi pogona na prednji kolesi in posebej kompaktne zgradbe zadnjega vzmetenja je mogoče v tovorni prostor vstaviti dve paleti standardizirane Euro velikosti. Z višino 1,84 m je NV200 povsem primerljiv s tekmeci, a je nakladalna površina tovornega prostora najnižja (520 mm), kar odločno lajša nakladanje in razkladanje ter zagotavlja izjemno prostornino tovornega prostora, ki znaša 4,1 m?. Nosilnost vozila je 771 kg.

 

Prostorna notranjost

 

Velika prostornina tovornega prostora, ki je za furgon temeljnega pomena, je pri kombiju izkoriščena za izjemno prostornost potniškega prostora.

 

Drugače kot v vozilih nekaterih drugih izdelovalcev, katerih sedeže je zaradi teže in izvedbe posebej težko in zahtevno dvigovati ter odstraniti iz vozila, ko uporabnik potrebuje več prostora za tovor, sedeže v kombiju NV200 ni potrebno odstraniti. Ob tem so za najrazličnejše načine uporabe posebej priročni in lahkotni. Tisti v srednji vrsti imajo zložljivo, deljivo naslonjalo v razmerju 60/40. Mogoče jih je zložiti naprej, proti sprednjim sedežem. V tretji vrsti se posamična sedeža zložita ob steno prtljažnika.

 

Ob snovanju NV200 so posebno pozornost namenili zadovoljevanju visokih avtomobilskih meril kakovosti, kar je dobro vidno v natančnih stikih in skladno prilegajočih se karoserijskih delov z enakomernimi razmiki posameznih površin.

 

Furgon, ki ima dvojna krilna vrata zadaj, si je mogoče omisliti tudi z bočnimi šipami. Obe izvedbi s sedmimi sedeži sta serijsko opremljeni z dvižnimi, enojnimi, v streho vpetimi zadnjimi vrati. Različico kombi si bo ob tem mogoče omisliti tudi z dvokrilnimi vrati na zadku. Drsna bočna vrata imajo za boljšo prezračevanje notranjosti drsne šipe.

 

Avtomobilska osnova

 

NV200 je zasnovan in razvit na osnovi prirejene Nissanove platforme B. Spredaj sta kolesi posamično vpeti na pomožen okvir, robustna in kompaktna zadnja prema pa je vzmetena z listnatimi vzmetmi.

 

Na voljo bosta zmogljiva bencinski in dizelski motor. Prvi z oznako HR16 sodi med najbolj preverjene in prepričljive pogonske agregate Nissan. Doslej se je uveljavil in dokazal izjemno učinkovitost ter zanesljivost v Micri, Noteu in Qashqaiju. Z delovno prostornino 1.598 ccm in štirimi ventili na valj doseže največjo moč 79 kW (108 KM) in največji navor 153 Nm. Povezan je z ročnim, petstopenjskim menjalnikom.

 

Dizelski motor, ki ga je prav tako mogoče zaslediti med pogonskimi agregati Micre in Notea, je izdelek Renaulta, partnerja zavezništva Renault-Nissan. Motor z oznako 1.5 dCi (K9K) ima ob delovni prostornini 1.461 ccm osem ventilov. Doseže 200 Nm največjega navora in največjo moč 63 kW (86 KM). Združuje prepričljive zmogljivosti, mirno delovanje in gospodarno porabo goriva. Tudi temu motorju je namenjen petstopenjski ročni menjalnik.

 

Prestavna ročica je vpeta na izbočenem delu dvobarvne sredinske konzole, kar veča prostornost in udobje voznikovega delovnega prostora. Ob prestavni ročici so razporejena še funkcijska stikala prezračevalnega sistema, dve odprtini standardizirane velikosti za avdio naprave in radijske povezave. Vodi prezračevalnega sistema so speljani do druge in tretje vrste sedežev.

 

Dovršena oprema

 

NV200 si bo mogoče omisliti tudi s kamero za nadzor zadnjega dela in neposredne okolice vozila, kot izjemen pripomoček ob vzvratni vožnji in parkiranju, kar je popolna novost v tem delu trga. V potniškem prostoru so domiselno in uporabno razporejeni številni predali, utori in žepi. V zgornjem delu zaprtega predala v armaturni plošči, pred sopotnikom, je skriti prekat, v katerega je mogoče shraniti fotoaparat, mobilni telefon ali pomembne listine.

 

Ob kameri sestavljajo dolg seznam elementov serijske oziroma dodatne opreme, izbranih po avtomobilskih merilih, še inteligentni ključ (Nissan Intelligent Key), električni pomik stekel in elektronski program stabilnosti ESP. Visoko stopnjo varnosti zagotavljata tudi, serijska, protiblokirni zavorni sistem ABS in elektronska porazdelitev zavornega pritiska EBD. Čelni varnostni zračni blazini za voznika in sopotnika sta tudi del serijske opreme, stranski varnostni zračni blazini pa bosta načeloma na voljo za doplačilo.

 

Večjo varnost pešcev zagotavlja dognana zgradba in poseben material pokrova motorja.

 

Majhni stroški lastništva

 

NV200 je zasnovan in izdelan tako, da bi uporabnikom zagotovil najnižje stroške lastništva med primerljivimi vozili, za kar poskrbijo izjemno učinkoviti pogonski sklopi in omejene zahteve po vzdrževanju. Svoje dodajo še posebej inovativna, varna zgradba in domiselna namestitev občutljivih delov pod pokrovom motorja, kot je na primer hladilnik, ki odločno zmanjšuje stroške popravila ob morebitnih trkih.

 

?Z dognano zasnovo, zgradbo in največjim tovornim prostorom v razredu združuje NV200 v pravšnjem ravnovesju funkcionalnost in učinkovitost. Enako razsežnost uporabnosti je mogoče zaslediti tudi v kombiju in za prevozu potnikov posebej prirejeni različici, ki sta obogateni z avtomobilskim udobjem in številnimi drugimi elementi,? zaokroži misli o novem vozilu Dominique Correze, podpredsednik poslovne enote Nissan Europe za lahka gospodarska vozila.


Galerija: